Verden

Kraftig eksplosjon rammet politistasjon i København

Politiet i København etterlyser en mann som løp fra stedet etter at en kraftig eksplosjon raserte fasaden på en politistasjon på Nørrebro natt til lørdag.

Polititeknikere var lørdag morgen i gang med å undersøke åstedet for eksplosjonen.
  • Vilde Bratland Hansen
    Journalist
  • NTB
Den kraftige eksplosjonen raserte fasaden på en politistasjon på Nørrebro natt til lørdag.

Politiet fikk melding om eksplosjonen klokken 3.18 natt til lørdag. Brann- og beredskapsetaten mottok melding om høyt bråk fra området rundt Hermodsgade 3 klokken 3.40. Mannskaper og politi ble sendt til stedet.

Opp mot 200 vinduer på Hermodsgade og de nærliggende gater ble knust av eksplosjonen, har vitner fortalt til dansk TV2.

– Vi er for øyeblikket i gang med å undersøke stedet, men det skal ikke herske noen tvil om at vi ser med stor alvor på dette her, sier Agerskov Schultz.

Politiet etterlyser nå en mann som ble sett på stedet kort tid før eksplosjonen. I en twittermelding har de lagt ved et bilde av mannen som ifølge politiet var ikledt mørkt tøy og som bar på en plastpose.

Politiet meldte tidligere på dagen at det mest sannsynlig var en pose fra Rema 1000, men på en pressekonferanse lørdag ettermiddag sa politiet at det var en mørk pose, hvor det på den ene side står Solid.

Lørdag morgen uttalte politiet også at mannen skal ha hatt på seg hvite sko.

Vitner har sett mannen løpe fra gjerningsstedet i Hermodsgade 3 mot Sigynsgade og derfra videre mot Skjolds Plads. Politiet vil gjerne komme i kontakt med mannen og andre som har sett personer i området, som passer til signalementet.

Politiet har lagt ut et overvåkingsbilde av denne mannen, som skal ha blitt sett løpende fra stedet.

Ung gjerningsmann

Politiet orienterte om saken i en pressekonferanse klokken 10 lørdag, og deretter klokken 15. Gjerningsmannen blir beskrevet som en mann i alderen 15–25 år.

De opplyser at det ikke er noe som tyder på at noen har kommet til skade som følge av eksplosjonen.

– Det er en handling rettet mot bygningen, i likhet med angrepet mot Skattestyrelsen, sier politiinspektør Jørgen Bergen Skov.

Frem til klokken 15 lørdag hadde minst 52 personer tatt kontakt med politiet i forbindelse med eksplosjonen. Politiet etterlyser nå flere personer som var i området. Dette gjelder blant annet en taxisjåfør og to syklister.

– Vi jobber nå med å samle inn informasjon om sprengningen, sa han.

Eksplosjonen ved politistasjonen kommer bare noen dager etter en lignende hendelse ved Skattestyrelsens kontorbygning i Nordhavn i København, noen kilometer unna politistasjonen.

På pressekonferansen sier politiinspektøren at det per nå er for tidlig å si noe om sammenhengen mellom eksplosjonene i København den siste uken.

– Men vi utelukker det ikke, og det er noe vi undersøker, sa han.

Politi på stedet foran nærpolitistasjonen i Hermodsgade lørdag morgen.

Eksplosjon på skattekontor

Under eksplosjonen ved Skattestyrelsens kontorbygning ble militært sprengstoff brukt. Eksplosjonen var svært kraftig. Politiet har ikke funnet ut hvem som sto bak angrepet tirsdag. Statsminister Mette Frederiksen omtalte sprengningen som en svært alvorlig forbrytelse.

– Det er ennå for tidlig å si noe om en eventuell sammenheng med sprengingen i Nordhavn, men vi tar det med i våre betraktninger, sier visepolitiinspektøren.

Redde folk i gatene

Bilder på sosiale medier viser den lokale politistasjonen i Hermodsgade med knuste vinduer, skader på inngangspartiet og en tilstøtende bygning.

34-årige Mikael Panduro var på jobb som dørvakt på en nattklubb i Sigurdsgade nær politistasjonen da det smalt. Han forteller om massiv tilstedeværelse av politi etter den voldsomme eksplosjonen.

– Det lød et helt vanvittig høyt brak, og alt ristet. Det går ikke mye mer enn et par minutter, så er politiet til stede og sperrer av alt sammen, sier Panduro.

– Folk som var ute på gaten, søkte over mot klubben. Det var voldsomt, og folk ble redde, forklarer han.

Les mer om eksplosjonene i København:

Les også

  1. Danmarks statsminister: – Et under at ingen har kommet alvorlig til skade

  2. Forsvarsekspert: Gjerningspersonene bak eksplosjonen i København brukte sprengstoff av militær type

Les mer om

  1. København
  2. Politiet
  3. Etterforskning