Alle de omkomne i småflyulykken i Sverige var svenske statsborgere
Målet er at alle de omkomne skal være identifisert i løpet av denne uken.
Syv menn og to kvinner omkom i småflyulykken i Sverige søndag, opplyser Helen Kelly i det svenske politiet på en pressekonferanse mandag ettermiddag, skriver Omni. Alle de omkomne har svensk statsborgerskap.
Vil identifisere omkomne denne uken
– Vårt mål er at samtlige av de omkomne skal være identifiserte i slutten av denne uken, forklarer Björn Backström ved Rättsmedicinalverket (RMV), en svensk myndighet for rettspsykiatri, rettsmedisin, rettskjemi og rettsgenetikk.
På pressekonferansen mandag ettermiddag forklarte han hvordan rettsmedisinerne arbeider sammen med politiet for å identifisere de avdøde, ifølge Aftonbladet.
Politiet opplyser om at de ikke vil gi mer informasjon om de omkomne passasjerene før de er identifisert.
Håper på svar fra smarttelefoner
Flytypen har ikke svarte bokser, derfor håper Havarikommisjonen å finne informasjon fra telefoner og nettbrett, som kan fortelle noe om ulykken.
– Vi kan ofte få opplysninger fra Iphoner og Ipader om bord på flyet som registrerer høyde og posisjon. Men de spiller ikke inn hva piloten har gjort eller hvordan motoren har virket, sier Peter Swaffer i Statens havarikommisjon til nyhetsbyrået TT.
Havarikommisjonen vil flytte vraket
Hans Ytterberg ved Statens havarikommisjon forteller at de så snart som mulig vil flytte vraket til kommisjonens lokaler.
– Undersøkelsesarbeidet kommer til å fortsette der, sier Ytterberg til Aftonbladet.
Han opplyser om at kommisjonen kommer til å bruke den nærmeste tiden til å samle sammen vrakrester.
Videre samler de inn filmer fra vitner og andre kameraer.
– Dette er ikke noe man blir ferdige med på noen uker. Det er selvfølgelig vårt ønske å få fortalt hva som har hendt så fort som mulig, men det kommer til å ta lengre tid, sier Ytterberg.
Han informerer om at havarikommisjonen ikke har funnet GoPro-kameraer eller telefoner på flyet. Helen Kelly i det svenske politiet forteller at hun ikke kan gi noen opplysninger om politiet har funnet slike gjenstander.
Ni personer omkom etter flystyrt ved Umeå
Setter flyene på bakken
Mandag formiddag dro tre etterforskere fra den svenske havarikommisjonen til vrakstedet.
Til VG forklarte Peter Swaffer:
– Vi skal nå få en briefing og en statusoppdatering på hva de vet. De kommer til å overlevere det til oss, og deretter drar vi ut til ulykkesstedet. Vi er tre etterforskere fra Havarikommisjonen som kommer til å være der noen timer.
Han forteller at de skal blant annet finne ut om alle delene til flyet finnes, deriblant vingene.
Flyulykken i Umeå er den femte dødeligste sivile ulykken i Sverige, skriver NTB. Den mest alvorlige skjedde i 1964 i Ängelholm. Da døde 31 mennesker.
Flytypen som styrtet søndag var GA-8 Airvan. Tre fallskjermklubber i Sverige bruker modellen i sin virksomhet, men har nå besluttet å sette flyene på bakken inntil videre, skriver Sveriges Radio.
Norge er ingen fly av denne typen registrert, opplyser Luftfartstilsynet til NTB.
Fallskjermhoppere om bord
En anonym pilot har fortalt til Aftonbladet at han hørte på radioen at fallskjermhopperne gjorde seg klare til å hoppe.
Piloten, som selv fløy et annet fly i samme område, svarte at han holdt seg unna – for ikke å være i veien. Deretter ble det helt stille, til han ble bedt om å identifisere en havariplass.
– Det føles helt surrealistisk. De var nettopp på fire kilometers høyde, og nå sier de at de har havarert. Det henger ikke på greip, sier han til avisen.
Åtte av de ni om bord var medlemmer av den lokale fallskjermklubben, ifølge Svenska Dagbladet.
Sjefinstruktøren til Umeå fallskjermklubb har uttalt til svenske Aftonbladet at de har mistet en tredjedel av klubbens aktive medlemmer.
– Man er så uendelig lei seg, sier sjefinstruktør Johan Hellström.
Han befant seg selv i luften, i Bolec i Slovenia, da ulykken skjedde.
– Det er en enorm sorg. De fleste kjenner hverandre i fallskjermverdenen, og Umeå fallskjermklubb er en veldig liten klubb. Vi har mistet nesten en tredjedel av våre aktive hoppere, sier Hellström til avisen.
Havarikommisjonen landet mandag formiddag i Umeå for å starte undersøkelsene etter flystyrten som krevde ni menneskeliv søndag.
Havarikommisjonen bekrefter ovenfor Dagens Nyheter at flyets ene vinge brøt sammen og falt av da det var i luften.
Flyet var ikke utstyrt med ferdskriver og taleregistrator, og kommisjonen må belage seg på vitneforklaringer, tekniske undersøkelser av vrakdeler og studier av bilder og videoklipp som viser hvordan flyet styrtet i høy fart med nesen rett nedover, ifølge NTB.
Peter Swaffer, avdelingssjef i Havarikommisjonen, forteller til nyhetsbyrået TT at flere vitner mener å ha sett at flyet mistet den ene vingen. Billedmaterialet som kommisjonen sitter med viser derimot at begge hovedvingene sitter på flyet under styrten.
Havarigranskinger av denne typen tar normalt ett års tid. Ifølge Swaffer kan det drøye ytterligere dersom det er behov for mye informasjon og tegninger fra utlandet.