Verden

Én ble kalt halvtomsing av Trump, en annen vektlegger bønn mot smitten. Guvernører blir nasjonale profiler.

Ohio-guvernør Mike DeWine, Michigan-guvernør Gretchen Whitmer og Sør Dakota-guvernør Kristi Noem er blant delstatspolitikere som gjør seg bemerket under koronakrisen.

I kampen mot pandemien styrker en rekke av USAs guvernører sin status på riksplan.

  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

I påskehelgen måtte New York-guvernør Andrew Cuomo avvise at han var aktuell som demokratenes presidentkandidat i stedet for Joe Biden.

Han hadde da fått mye ros for sin håndtering av pandemien som har rammet New York tungt. Cuomo er ikke den eneste guvernøren som har fått en opptur under krisen.

I et land med en svak føderalstat er de 50 guvernørene mektige politikere. Likevel har de sjelden særlig høy nasjonal profil. Dét har endret seg for noen av dem under smittekrisen og skapt noen nye politiske rikskjendiser.

New York-guvernør Andrew Cuomo tok 30. mars imot sjøforsvarets sykehusskip USNS Comfort.

Kollisjonskurs

– Guvernører ser ut til å stå for den mest tillitvekkende offisielle røst i denne krisen, sa Patrick Murray ved Monmouth-instituttet i en kommentar til en av deres egne målinger om dette.

I begynnelsen av denne uken havnet president Donald Trump på kollisjonskurs med flere av guvernørene. Krangelen handlet om hvem som kan bestemme når samfunnet skal gjenåpnes. Presidenten sa at han hadde all makt, men antydet neste dag mer samarbeidsvilje med guvernørene.

Guvernør Gretchen Whitmer i Michigan havner stadig i klinsj med presidenten, men får markant bedre målinger i hjemstaten under koronakrisen.

Ble kalt halvtomsing

I Michigan, en hardt koronarammet delstat, sa guvernør Gretchen Whitmer, en demokrat, klart fra: «Staten åpnes ikke via Twitter.»

Whitmer har i flere koronarunder havnet i klinsj med Trump. I slutten av mars omskrev han navnet hennes og antydet slik at hun er en «halvtomsing».

I Michigan er særlig storbyen Detroit hardt rammet av viruset. Guvernøren har gjort seg bemerket ved å innføre mer hardhendte tiltak enn anbefalt fra sentralt hold.

Tilhengere av Michigan Conservative Coalition protesterte onsdag mot forlengelse av påbud til folk om å holde seg hjemme.

Dermed får hun også pepper av lokale republikanere. Hun er dessuten saksøkt av flere, blant andre eieren av et gartnerfirma som mener friheten blir ulovlig begrenset. Et ektepar som grunnet reiserestriksjoner ikke kom seg hjem fra hytta, har også gått til sak.

Mike Shirkey, den republikanske lederen av delstatssenatet, mener hun angriper folks helse ved å ta fra dem levebrødet. Han mener også det er paradoksalt at salg av marihuana er lov, og hevder samtidig - ikke helt presist - at salg av frø til hagen er forbudt.

Sør-Dakotas guvernør Kristi Noem er svært lite villig til å gripe inn i innbyggernes frihet av smittevernhensyn.

Bønn og svinekjøtt

I den andre enden av det politiske spekteret har Sør-Dakotas guvernør Kristi Noem gjort seg bemerket. Sammen med kolleger fra en håndfull andre landsbygdstater har hun nektet å pålegge folk isolasjon og karantene.

Republikaneren sa at «dette er ikke New York» og anførte at påbud ville være for inngripende i folks frihet.

Noem opplevde imidlertid et tilbakeslag nylig da slakteribedriften Smithfield i Sioux Falls måtte stenges fordi mange ansatte var koronasyke. Gigantanlegget står vanligvis for så mye av USAs svinekjøtt at produksjonen regnes som et nasjonalt sikkerhetsanliggende.

Samtidig har Noem under krisen lagt stor vekt på sin gudstro. Da hun nylig sendte ut en pressemelding om at koronakampen er en «maraton og ikke en sprint», handlet halvparten av erklæringen om bønn.

Ohio-guvernør Mike DeWine er en politisk veteran fra både Representantenes hus og Senatet.

Vin med guvernøren kl. 14?

I Ohio har en annen Trump-partifelle kommet heldigere ut av sin innsats. Mike DeWine var tidligere ute enn Det hvite hus med tiltak og har fått betalt i tillit hos innbyggerne. Flere målinger viser at rundt 30 prosentpoeng flere nå synes han gjør en god jobb enn før krisen inntraff.

Den politiske veteranen holder hver dag klokken 14 pressemøte, og på sosiale medier bruker folk emneknaggen #winewithdewine. På utsiden av delstatshuset, derimot, er tonen en annen. Der hamrer demonstranter daglig på døren under pressemøtene og roper «tyrann». Ifølge lokal presse er dette Trump-tilhengere som vil at samfunnet skal åpnes igjen raskere enn guvernøren vil.

Demonstranter protesterer jevnlig mot guvernøren utenfor Ohios delstatsforsamling i Columbus.

DeWine settes nå gjerne opp som en kontrast til partifelle og Florida-guvernør Ron DeSantis. Trump-entusiasten i solskinnsstaten har innført smitteverntiltak motvillig og sent. Han er blitt sammenlignet med ordføreren i filmen Haisommer, som med miserable resultater trosser faren og vil holde strendene åpne for turister.

California-guvernør Gavin Newsom får gode skussmål fra velgerne for sin håndtering av koronakrisen.

Trump omfavner to motstandere

En demokrat med skinnende tilbakemeldinger i en mørk tid er California-guvernør Gavin Newsom. Over 40 prosentpoeng flere er nå tilfreds med hans innsats som guvernør.

President Trump ser også ut til å ha lagt merke til suksessen. For bare noen måneder siden var California og Newsom et yndet angrepsmål når Trump talte til tilhengere. Nå låter det ganske annerledes.

Governor @GavinNewsom of California has been very nice & highly supportive about the great job we have done, worki ... https://t.co/X1BE6wUjSC

Trump har tvitret pene ord om Newsom og sa på et pressemøte at guvernøren «lenge hadde vært en slags venn».

Presidenten har til og med brukt California-demokraten og New Yorks guvernør Cuomo i en av sine reklamefilmer. Der roser de to Trumps koronastøtte til delstatene. Newsom sier i filmsnutten at presidenten «har sendt alt vi kunne håpe på».

Les også

  1. Trump må drive valgkamp med skyhøy arbeidsledighet og titusenvis av koronadøde. Her er årsakene til at han likevel kan vinne.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset
  3. Donald Trump