Økende voldsbruk i Irak – flere demonstranter er drept

Minst 40 demonstranter er skutt av sikkerhetsstyrkene i Irak det siste døgnet. Volden øker både i hovedstaden Bagdad og sør i landet.

Demonstrasjonene mot regjeringen raser i Irak. Minst 27 demonstranter er blitt drept i sammenstøt det siste døgnet.

Sammenstøtene har vært kraftigst sør i Irak. Her har 36 demonstranter blitt drept og 245 såret av sikkerhetsstyrkene siden onsdag kveld, opplyser kilder i helsevesenet og sikkerhetstjenestene.

I tillegg er fire personer skutt og drept i Bagdad.

Både politifolk og sikkerhetsstyrkene er stasjonert rundt om i Iraks provinser for å gjenåpne veier blokkert av demonstrantene.

Satte fyr på konsulat

Onsdag ble et iransk konsulat satt i brann i den hellige irakiske byen Najaf.

En demonstrant ble drept og 35 såret da politiet skjøt med skarpt i et forsøk på å forhindre demonstrantene fra å ta seg inn i konsulatbygget. Ingen av konsulatets ansatte ble skadd i brannen.

Da de kom seg inn i konsulatet, skal demonstrantene, ifølge en anonym politikilde, ha fjernet et iransk flagg og byttet det ut med et irakisk. Iran har fordømt angrepet.

Demonstrasjonene har pågått siden 1. oktober. Minst 350 er blitt drept av sikkerhetsstyrker, og over 15.000 er skadd i sammenstøtene.

To måneder med demonstrasjoner

Demonstranter krever politiske reformer og et oppgjør med korrupsjon og ineffektivitet. Protestbevegelsen gjør også opprør mot Irans økende påvirkning i landet.

Regjeringen har lovet reformer, men folket krever regimeskifte.

Som følge av de blodige sammenstøtene har statsminister Adel Abdul-Mahdi nå sparket militærkommandøren som ble utsendt til Nasiriyah for å roe ned situasjonen.

Mahdi, som også er sjef for Iraks militærstyrker, har beordret høytstående militærtjenestemenn til å gripe inn flere steder sør i landet.