Verden

Rodriguez og Brendemo Hagen dømt til 13 års fengsel

COCHABAMBA/OSLO (Aftenposten.no): Madeleine Rodriguez (23), Augusto Toro-Blacutt (24) og Stina Brendemo Hagen (19) ble alle kjent skyldige i retten i Cochabamba.

Stina Brendemo Hagen er her fotografert bare minutter før dommen på 13 år og 4 måneder ble lest opp i rettssalen i Bolivia.
  • Eivind Sørlie
  • Hans O. Torgersen
    Journalist

I BOLIVIA

Hans O. Torgersen

Både Madeleine Rodriguez (23) og Stina Brendemo Hagen (19) ble dømt til 13 år og fire måneders fengsel for forsøk på å smugle kokain.

Augusto Toro-Blacutt (24) ble dømt til 20 års fengsel, det samme ble hans onkel.

Flere av de bolivianske tiltalte ble frikjent.

Det var høylytt hulking fra flere i rettssalen da dommen ble lest opp. Brendemo Hagen virket fattet under opplesningen av dommen, men brast ut i gråt da retten var hevet. Begge de to norske kvinnene ble umiddelbart ført ut av rettslokalet og tilbake til fengselet i Cochabamba.

— Det er interessant å merke seg at det er et voldsomt sprik i dommene. Alt fra 20 års fengsel til mange frifinnelser
Carl Bore, forsvarer for Lillesand-kvinnen (20) som rømte fra Bolivia til Norge
Etter domsavsigelsen: Stina Brendemo Hagen fikk såvidt tid til å omfavne sin mor som var tilstede i rettssalen, før hun ble ført tilbake til fengselet i Cochabamba. FOTO: HANS O. TORGERSEN

Uventet dom

At Rodriguez og Brendemo Hagen begge fikk 13 år og 4 måneder, var høyst uventet.

Statsadvokaten la mandag ned påstand om henholdsvis 25 og 15 år for de to.

Flere av forsvarsadvokatene reagerte på at de to fikk samme straffeutmåling.

Stinas advokat meddelte onsdag morgen, før dommen falt, at hun ville anke i tilfelle fellende dom.

Ventet i timesvis på dom

Madeleine Rodriguez (23). FOTO: HANS O. TORGERSEN

Like etter klokken 16 norsk tid trakk dommerne seg tilbake for å vurdere saken mot Madeleine Rodriguez (23), Augusto Toro-Blacutt (24) og Stina Brendemo Hagen (19), samt flere bolivianere.

Dommerne, to fagdommere og to legdommere, brukte om lag fem timer fra den siste tiltalte hadde holdt sin sluttappell, til domsavsigelsen.

Rettssaken har vart over to uker, selv om det opprinnelig bare var satt av én uke. Den har vært preget av mange protester fra forsvarerne og, etter norsk målestokk, mange underkjente beviser etter hyppige protester fra forsvarerne.

Emosjonell sluttappell

Rodriguez var tydelig preget av situasjonen da hun holdt sin avsluttende appell til dommerne tirsdag.

— Alt som norsk politi har sagt om meg er løgn. Jeg kom hit fordi jeg ville finne min far, sa hun, og benektet på nytt at hun visste at det var kokain i bagene som hun sa ja til å ta med til Norge.

Hun hadde med seg sin da to år gamle datter til Bolivia, og bodde med datteren den første perioden i fengselet.

- Hvordan er det mulig at jeg ville utsette min datter for fare, jeg kunne ikke, jeg ville ikke gjøre det. Hun gjør at jeg smiler, hun er mitt smil, hun er mitt hjerte.

Brendemo Hagen valgte å ikke si noe da hun hadde anledning til å holde en sluttappell, men Toro-Blacutt benyttet anledningen til en siste appell. Han bedyret, i likhet med de to norske kvinnene, sin uskyld i saken.

Augusto Toro-Blacutt (foran t.v.) ble dømt til 20 års fengsel i retten i Cochabamba onsdag. FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX

— Voldsomt sprik i dommene

Den tredje kvinnen som ble pågrepet sammen med Rodriguez og Brendemo Hagen med over 22 kilo kokain i bagasjen i mai 2008, greide tidligere i år å rømme fra Bolivia til Norge med nødpass og nytt navn.

Hun meldte seg for politiet i Norge, og er offisielt siktet, men hennes sak er fortsatt «til vurdering» av norsk politi.

Hennes familie ønsket onsdag kveld ikke å uttale seg til pressen, men 20-åringens forsvarer Carl Bore sier til Aftenposten.no at han mener dommen i Cochabamba ikke bør ha noen innvirkning for Lillesand-kvinnens sak i Norge.

— Dette er to forskjellige prosesser, og alle skal vurderes individuelt, sier Bore.

Bore har blitt godt kjent med det bolivianske rettsvesenet i løpet av den to år lange saken, og har flere ganger vært i landet i sakens anledning.

Han mener aktoratet i Bolivia må kunne sies å ha lidd et nederlag med dommen onsdag.

- Det er interessant å merke seg at det er et voldsomt sprik i dommene. Alt fra 20 års fengsel til mange frifinnelser. Det gir grunn til å minne offentligheten om at man ikke må forhåndsdømme noen i denne saken, sier Bore.

Les også

  1. Rodriguez gråt og ba om nåde

  2. Forsvarerne i Bolivia appellerer til dommerne

  3. Påstand om 30 års fengsel for nordmenn i Bolivia

  4. Se kokainbeslaget i Bolivia