Verden

Da Det hvite hus-ansatt spurte om Nixon-lov, overtok en politisk leder ansvaret hans

NEW YORK (Aftenposten): Ansatte ved budsjettkontoret i Det hvite hus bekymret seg i halvannen måned for at en bevilgning til Ukraina var satt på vent ulovlig og uten grunn.

Mark Sandy møtte 16. november til en lukket høring i Kongressen sammen med advokat Barbara Van Helder. Nå er utskriften fra høringen offentliggjort.
 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

Kongressens Trump-granskere publiserte natt til onsdag nye vitneavhør fra den lukkede delen av riksrettsgranskningen. Et av vitnene var Mark Sandy. Han har ansvaret for bevilgninger innenfor nasjonal sikkerhet ved budsjettkontoret i Det hvite hus.

392 millioner dollar

En av stridssakene i granskningen av president Donald Trump er om han holdt igjen militærstøtte på 392 millioner dollar til Ukraina. Trump anklages for å ha forsøkt å presse Ukraina til å kunngjøre en granskning av Hunter og Joe Biden. Joe Biden er Trumps politiske rival, mens Hunter er hans sønn.

Flere av Sandys opplysninger gjorde at granskerne spisset ørene:

 • En advokat ved budsjettkontoret sluttet delvis på grunn av bekymring for lovligheten ved å holde igjen penger bevilget av Kongressen.
 • Budsjettkontorets faste ansatte maste i halvannen måned på sine politiske overordnede om årsaken til utbetalingsstoppen, men fikk ikke svar.
 • De var blant annet bekymret for at bevilgningen ville gå ut på dato 30. september.
 • Da Sandy uttrykte tvil om de brøt en lov fra Nixon-tiden, ble myndigheten hans overført til en politisk overordnet. Det ble sagt at vedkommende ville lære seg jobben.
 • Først i september ble budsjettkontoret spurt om hvor mye andre land bidro med til Ukraina. Misnøye med andre lands angivelig knipne støtte er senere brukt som begrunnelse for pengestoppen.

E-post kom 12. juli

Sandy kunne fortelle at budsjettkontoret 12. juli fikk sitt første varsel om at militærstøtten ble satt på vent. Da kom en e-post fra Rob Blair, presidentens assistent og rådgiver for Trump stabssjef.

Granskerne sjekket i avhøret at Ukraina var spesielt plukket ut:

– Hva sto det i denne e-posten 12. juli fra Blair, spurte granskerne.

– Etter det jeg kan huske sto det at presidenten bestemte at den militære støtten til Ukraina skulle settes på vent, svarte Sandy.

– Hva sto ellers i e-posten?

– Ingenting så vidt jeg husker.

– Ble noe annet land nevnt?

– Nei.

– Noe annen militærstøtte?

– Nei.

– Noe annen bistand av noe slag?

– Ikke som jeg husker.

– Noen andre emner i denne e-posten?

– Nei.

– Begrunnelse i ettertid

Lederne for de tre kongresskomiteene, alle demokrater, som gjennomførte de lukkede intervjuene, er sterkt kritiske til de nye opplysningene. De sier i en uttalelse at det nå er fremlagt sterke beviser for at begrunnelsen for pengestoppen ble kokt i hop i ettertid for å rettferdiggjøre den.

Republikanere mener imidlertid Sandys vitnemål er bra for presidenten.

– Den eneste begrunnelsen han fikk for hvorfor pengene til Ukraina var satt på vent, var «presidentens uro for at andre land ikke bidrar mer til Ukraina». Ingen bestikkelser, uttaler kongressmann Lee Zeldin på Twitter.

Les også

 1. Riksrettsgranskningen en vits? Her er noen av de latterlige poengene.

 2. Washington-domstol: Presidenter er ikke konger. Trump-advokat må vitne.

Les mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Riksrettshøring
 3. Riksrett
 4. Donald Trump