Verden

Bekymret for sivile tap i Libya-krigen

Medlemmer av FNs sikkerhetsråd er bekymret for at regnet av bomber og raketter over Libyas soldater skal skade sivile.

FNs generalsekretær, Ban Ki-Moon, møtte pressen etter møtet i Sikkerhetsrådet torsdag kveld. Foto: SCANPIX

 • Aftenposten

En uke etter at FNs sikkerhetsråd vedtok resolusjonen som åpnet for å bruke militærmakt for å beskytte sivile i Libya, avla generalsekretær Ban Ki–moon rapport om hvordan FN-resolusjonen er gjennomført.

Han slo fast at Gadafi-regimet ikke har overholdt våpenhvilen.

335.000 har forlatt Libya

Ifølge FN-sjefen har mer enn 335.658 personer forlatt Libya siden krisen begynte. Omkring 9000 har strandet i grenseområdene til Tunisia og Egypt. Av de 160,3 millioner dollar som FN ba om fra det internasjonale samfunnet for å håndtere den umiddelbare strømmen av flyktninger, er det kommet inn vel 60 prosent.

– FN og libyske myndigheter står langt fra hverandre i analysen av den humanitære situasjonen, sa generalsekretæren i sin redegjørelse som var den eneste delen av Sikkerhetsrådets møte som var åpent.

Bak lukkede dører var det opplagt at de fem landene som avholdt seg fra å stemme for en uke siden, hadde de fleste spørsmålene. De fem landene var Russland, Kina, Brasil, India og Tyskland.

Frankrikes FN-ambassadør Gérard Araud fortalte mediene etter Sikkerhetsrådets møte at det hadde vært er rekke spørsmål omkring operasjonen over Libya.

– De var bekymret for eventuelle sivile tap. Vi sa vi gjorde alt for å unngå dette, sa ambassadøren som understreket at det ikke er bekreftet at det har vært sivile tap.

— Har ingen rolle

Det spørsmålet som stadig stilles er hva formålet med aksjonen er. FNs generalsekretær understreket at dette er en operasjon som skal beskytte sivile. Det er ikke en operasjon som tar sikte på regimeendring.

Ban fikk direkte spørsmål om han ville beklage dersom resultatet ble at Gadafi måtte gå av?

– Det vil jeg svare på en annen gang, sa han med et smil.

Ambassadør Araud sa også at operasjonens formål er å hindre at sivilbefolkningen blir slaktet ned. Han mente den så langt har vært vellykket.

Det er opprettet en flyforbudssone og Gadafis styrker er presset tilbake. Men selv om ambassadør Gérard Araud understreket FN-resolusjonens tekst, la han til at han ikke trodde Gadafi hadde en rolle i fremtidens Libya.

Relevante artikler

 1. NORGE

  Navarsete sier Stoltenberg presset Sp til å godta Libya-krigen: - Totalt uforsvarlig

 2. NORGE

  Var det riktig av Norge å bombe i Libya? Her er fem spørsmål og svar om Libya-rapporten

 3. KRONIKK

  Hva var Aftenpostens ansvar for Libya-katastrofen?

 4. NORGE

  Norge slapp nesten 600 bomber over Libya i 2011 – nå skal innsatsen granskes

 5. KOMMENTAR

  USA var fornøyd med innsatsen Norge kunne yte i Libya. Da er det levelig med kritikk fra et utvalg.

 6. VERDEN

  EU vurderer flytende mottakssentre