Verden

Minst 180 pågrepet i demonstrasjoner i Hongkong

En mann med et uavhengighetsflagg for Hongkong ble onsdag den første pågrepne etter innføringen av den omstridte sikkerhetsloven dagen før. Minst 180 personer er så langt pågrepet onsdag.

Politiet advarer demonstrantene om at de er på kant med loven, i Causeway Bay-strøket i Hongkong. Foto: Vincent Yu / AP

  • Kristian Havnes Klemetzen
    Journalist
  • NTB

Det ble ikke gitt tillatelse til fredelige demonstrasjoner mot Hongkongs tilbakeføring til Kina onsdag. Det er første gang siden overføringen fra Storbritannia 1. juli 1997 at dette skjer, melder CNN.

Politiet i Hongkong sier at de har gjort den første pågripelsen i forbindelse med den nye omstridte sikkerhetsloven som Kina har vedtatt for territoriet. Det var bæreren av dette flagget:

Noen timer senere er antallet politiet har pågrepet steget til minst 180 personer, hvorav syv er pågrepet etter brudd på den nye sikkerhetsloven.

Politiet brukte også Twitter til å advare demonstranter mot å synge med på sanger om et uavhengig Hongkong. Det kan være brudd på nevnte lov.

Tirsdag undertegnet Kinas president Xi Jinping den omstridte loven. Loven åpner blant annet for å straffe demonstranter som ødelegger kjøretøy med livstid i fengsel og stenging av selskaper som handler i strid med den.

Hemmelighetsfull prosess

Det var knyttet stor spenning til hva den nye loven egentlig går ut på.

Den er ikke lagt frem for Hongkongs egne folkevalgte forsamling, og innholdet var hemmelig helt til den trådte i kraft. Ingen visste derfor på forhånd hva som nå regnes for å være kriminelt.

Det er en såpass vag ordbruk i loven som ble lagt frem at en lang rekke politiske synspunkter og handlinger kan rammes av den.

En av paragrafene fastslår at forbrytelser mot nasjonal sikkerhet begått i utlandet, selv av utlendinger, kan straffeforfølges.

Det er heller ikke bare demonstrantene i Hongkong som rammes. Politiet gjorde det onsdag klart at appeller om uavhengighet også for Tibet, Xinjiang og Taiwan er forbudt.

Hylles av Hongkongs leder – kritiseres av Norge

Hongkongs leder Carrie Lam kaller kritikken av loven for «ondskapsfulle angrep». På videolink til FN sa hun tirsdag at loven rettferdiggjøres av demonstrantenes bruk av vold og faren for terror, ifølge Hong Kong Free Press.

Den nye sikkerhetsloven for Hongkong er den viktigste utviklingen siden byen ble tilbakeført til Kina i 1997, sier Hongkongs leder Carrie Lam. Foto: Kin Cheung / AP / NTB scanpix

– Innføringen av den nye sikkerhetsloven er den viktigste utviklingen i forholdet mellom den sentrale regjeringen og Hongkong siden tilbakeføringen, sa Hongkongs leder Carrie Lam på en seremoni som markerte at det er 23 år siden byen ble tilbakeført til Kina fra Storbritannia.

Politiet bruker blant annet vannkanoner og pepperspray under onsdagens demonstrasjoner i Hongkong. Foto: Vincent Yu / AP

– Den nasjonale sikkerhetsloven er et vendepunkt for Hongkong bort fra kaos og mot et velfungerende styre, sa Lam.

Til sammen 27 land, inkludert Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Japan og Norge, ber Kina revurdere loven og sier i en uttalelse til FN at den undergraver regionens selvråderett.

Kritikere av loven frykter at ordningen med «ett land, to systemer», som gir regionen større frihet enn hva tilfellet er for fastlands-Kina, er i fare.

USA har trukket tilbake Hongkongs særskilte handelsstatus og truer med flere tiltak. Utenriksminister Mike Pompeo sier ifølge CNN at tirsdag var «en trist dag for Hongkong og for frihetselskende mennesker over hele Kina».

Kina avviser kritikk av loven

Kina svarer kritikerne med at dette har de ingenting med å gjøre.

Zhang Xiaoming, Kinas øverste representant til Hongkong og Macau. Foto: THOMAS PETER / Reuters / NTB scanpix

– Hva har dette med dere å gjøre? spurte Zhang Xiaoming, Kinas øverste representant til Hongkong og Macau, på en pressekonferanse.

– Dette har dere ingenting med å gjøre, la han til.

Kinesiske myndigheter insisterer på at de har rådført seg med Hongkong i stor grad og slår tilbake mot kritikerne.

– Dersom vi ønsket oss «ett land, ett system», ville det vært enkelt. Vi er fullstendig kapable til å innføre nasjonale lover for Hongkong, sier Zhang Xiaoming.

Les mer om

  1. Kinas sikkerhetslov i Hongkong