Verden

Tyrkia holder storslått markering på årsdagen for mislykket kupp

Tusener fyller gatene og veiver det tyrkiske flagget. Tyrkias statsminister kaller fjorårets kuppforsøk for landets mørkeste og lengste natt.

Tyrkere fyller gatene i Istanbul og veiver det tyrkiske flagget i ettårsmarkeringen av kuppforsøket i fjor sommer.
  • Torgeir Mortensen
  • NTB

I dag holdes det store markeringer i Ankara og Istanbul. Tusener av tyrkere har tatt til gatene med det tyrkiske flagget, og flere i den politiske eliten holder minnetaler.

Særlig oppmerksomhet blir viet de sivile som mistet livet da de sto opp mot kuppmakerne i det tyrkiske forsvaret. Et minnesmerke til deres ære skal avdukes i kveld ved en ikonisk bro i Istanbul.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan deltok lørdag morgen i en spesialsesjon i nasjonalforsamlingen. Han skal delta i markeringer i både Ankara og Istanbul.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan taler ved en markering av årsdagen for det mislykkede kuppforsøket i fjor.

– Ny uavhengighetskrig

Statsminister Binali Yildirim kaller hendelsene den 15. juli i fjor for «den andre krigen for uavhengighet» i en tale i parlamentet i dag, ifølge BBC, med henvisning til den tyrkiske frigjøringskrigen i 1919.

– Det har gått nøyaktig ett år siden Tyrkias mørkeste og lengste natt ble forvandlet til en lys dag, siden en fiendtlig okkupasjon endte i en folkelegende, sa Yildirim i talen.

I sin tale framhevet parlamentspresidenten Ismail Kahraman det tyrkiske folk som han sa hadde seiret over kuppmakerne i juli i fjor.

Arrestasjonen av denne tyrkiske politikeren har skapt en massiv protestbølge mot Erdoğans harde politikk

Mange tyrkere tok til gatene da det ble kjent at det foregikk et kuppforsøk.

Kuppnatten

I løpet av kuppnatten i fjor ble nasjonalforsamlingen bombet elleve ganger av F-16-fly som ble fløyet av piloter som støttet kuppet. Medlemmene av nasjonalforsamlingen måtte gjemme seg i kjelleren for å berge livet.

Foruten å bombe nasjonalforsamlingen tok kuppmakerne over den statlige kringkastingen og forsøkte å ta Erdogan til fange på feriestedet hans.

Tysklands Merkel har måtte svelge noen kameler for å gjøre Tyrkia fornøyd. De kan du lese om i saken: Slik presset Tyrkias president Europa i kne.

Slått ned

Men han hadde allerede forlatt stedet, og kuppet ble slått ned av lojale militære og sivile i tusenvis som okkuperte broen over Bosporos-stredet for å stanse kuppmakernes stridsvogner.

250 mennesker ble drept og over 2.000 såret i kuppforsøket, både militære og sivile. Unntakstilstanden som ble innført, gjelder fortsatt, noe som gir myndighetene rett til å styre ved dekret.

Siden kuppforsøket for et år siden er over 50.000 mennesker arrestert, mens minst 110.000 mennesker, blant dem lærere, dommere, soldater og akademikere, har fått sparken fra jobbene sine.

Tyrkias ambassadør om massearrestasjonene: «Dette er fremmed for dere i Norge, fordi dere ville ikke blitt utsatt for noe sånt»

En mann legger seg foran en tanks ved inngangen til Istanbuls Ataturk flyplass under kuppforsøket.

Tusener flere avskjediget

Så sent som fredag ble ytterligere 7.400 offentlige tjenestemenn avskjediget på grunn av angivelige bånd til kuppmakerne. I tillegg ble 350 soldater degradert, og to landslagsspillere i fotball mistet sine medaljer.

Blant dem som fikk sparken, var også Istanbuls tidligere borgermester Huseyin Avni Mutlu, som allerede sitter fengslet, anklaget for bånd til predikanten Fethullah Gülen, som myndighetene hevder sto bak kuppforsøket.

I løpet av året som er gått, har Erdogan befestet sin makt gjennom en folkeavstemning om grunnlovsendringer, som han vant med snau margin.

Reformene har konsentrert langt mer av makten i presidentens hender enn tidligere, og Erdogan blir av andre land og opposisjonen i Tyrkia beskyldt for å ville gjøre landet til et diktatur.

Da kuppmakerne skulle ta over det viktige hovedkvarteret i Ankara, møtte de en enslig soldat. Nå er han Tyrkias helt.

Les mer om

  1. Tyrkia
  2. Recep Tayyip Erdogan