Verden

Kraftige reaksjoner på Trumps Twitter-mobbing: - En trist dag for USA.

Etter først å ha fått støtte av kona Melania og sine egne i Det hvite hus, kommer det nå overveldende kritikk av Donald Trumps utfall mot to MSNBC-ansatte.

USAs president Donald Trump gikk torsdag ut mot journalisten Mika Brzezinski. Foto: Evan Agostini/Invision/AP/NTB scanpix
  • NTB
  • Frøydis Braathen
    Journalist

I et par meldinger på Twitter langet president Trump ut mot programleder Mika Brzezinski og beskrev henne som dum, gal og blødende etter ansiktsløftning. Han kalte hennes makker Joe Scarborough for «Psycho Joe».

Det kom raskt kritiske reaksjoner, til og med fra egne støttespillere som Fox News og republikanske politikere. Etter hvert er det kommet enda flere hoderystende kommentarer.

– Upassende. Uverdig. Ikke presidentaktig, skriver Jeb Bush, en av Trumps rivaler i kampen om å bli Republikanernes kandidat i presidentvalget, på Twitter.

Andre amerikanske medier omtaler angrepet som sjokkerende og motbydelig.

– Det er en trist dag for USA når presidenten bruker tiden sin på å mobbe, lyve og spy ut smålige personangrep, heller enn å gjøre jobben sin, sier NBC News' talsperson Lorie Acio.

Skamløst

Demokratenes leder i Representantenes hus Nancy Pelosi sier torsdag at Trumps twittermeldinger gjør hennes oppriktig trist fordi det er under en amerikansk presidents verdighet å inngi seg i slik oppførsel, som hun betegner som skamløst mannssjåvinistisk.

Floridas republikanske kongressrepresentant Carlos Curbelo sier ledere burde gå foran som eksempel når det gjelder å avstå fra personangrep giftige kommentarer.

– Vi må behandle hverandre med verdighet og respekt, sier han.

Mika Brzezinskis svigerinne Natalia skriver i en kommentar til svenske Dagens Nyheter at dette er et nytt bunnivå i den amerikanske debatten.

– Jeg og mange andre kvinner i USA kommer ikke til å finne oss i dette lenger. Vi står på Mikas side!

Ingen beklagelse

Trump er vert for Sør-Koreas president Moon Jae-in torsdag kveld og tok seg ikke tid til å kommentere kritikken: Han har heller ikke fjernet meldingene, men har rukket å legge ut hele ni meldinger med selvskryt. Han ignorerte pressen, som ropte ut spørsmål om han angret seg, da han tok imot Moon. Flere av de mest profilert medarbeiderne hans har valgt å ikke svare på henvendelser, inkludert datteren Ivanka Trump, rådgiver Kellyanne Conway og nasjonal sikkerhetsrådgiver Dina Powell.

USAs president Donald Trump håndhilser med Sør-Koreas president Moon Jae-in.

Det er ikke kjent nøyaktig hva Trump hisset seg opp over, men den siste tiden har utsagnene fra Brzezinski og Scarborough, som er forlovet, spisset seg til. De pleide å være på godfot med Trump, men siden han ble innsatt som president, har de vært svært kritiske.

To timer før Trump gikk ut mot henne på Twitter sa Brzezinski at det ikke er normal oppførsel for en leder å tvitre om folks utseende eller å mobbe, lyve, undergrave ledere og kaste folk foran bussen. Hun sa at hvis en næringslivsleder hadde oppført seg som Trump gjør, ville det vekket mistanke om at personen som driver selskapet hadde gått fra vettet. Onsdag gjorde hun narr av at flere av Trumps golfklubber har hengt opp en uekte utgave av Time Magazine med Trump på forsiden.

– Ingenting får en mann til å føle seg bedre enn å lage en falsk førsteside om med seg selv, lyve hver dag og ødelegge landet, sa hun.

Kritisk Fox-dekning

Trumps twittermeldinger fikk i går også kritisk dekning på TV-kanalen Fox News, som vanligvis er vennlig innstilt til presidenten.

Nyhetsanker Shepard Smith innledet torsdagens kveldssending med Trumps handlinger, som han sier «enkelte kritikere kaller sexistisk nettmobbing».

Han intervjuet «Media Buzz»-vert Howard Kurtz, som påpekte at Trump ofte slår tilbake mot kritikerne sine, men at dette «var et slag der han faktisk endte opp med å treffe seg selv». Videre sier Kurtz at «det er veldig tydelig for alle som ikke er betalt for å forsvare ham, at han gikk over streken».

Smith tok også det uvanlige steget med å lese opp tre eposter fra seere som kritiserte ham for dekningen hans av historien. Han påpeker at en seer skriver i sosiale medier at «Shep er en liberal hemoroide» som hører hjemme på MSNBC.

Les også

Forsvarsministeren er fornøyd med USA under Trump: – Vi ser ingen endring i USAs engasjement

Paul Ryan: – Ikke en passende kommentar

På en pressekonferanse torsdag ble Paul Ryan, republikanernes leder i Representantenes hus, spurt hva han synes om Trumps tweet.

«Selvfølgelig synes jeg ikke det er en passende kommentar», sa Ryan til CBS News, før han raskt gikk videre til neste tema.

Flere republikanere har reagert på trumps tweet, blant andre Senator Lindsey Graham fra South Carolina, som skrev at Trumps tweet «representerer det som er galt med amerikansk politikk».

Forsvarer Trump

Trumps kone Melania, som tidligere har sagt hun vil lansere en kampanje mot nettmobbing, forsvarer ektemannen.

– Når mannen hennes blir angrepet, kommer han til å slå tilbake ti ganger hardere, sier førstedamens kommunikasjonssjef Stephanie Grisham til CNN.

Det hvite hus’ talskvinne Sarah Huckabee Sanders forsvarer også Trumps tweet.

– Det er nødvendig å gå til motangrep når presidenten blir mobbet og angrepet, sier Huckabee Sanders til Fox News.

I en uttalelse fra MSNBC heter det at «det er en trist dag for USA når presidenten bruker tiden sin på å mobbe, lyve og spy ut smålige personangrep, heller enn å gjøre jobben sin», skriver New York Times.

Les også

  1. Trumps minister snakket 25 minutter uten stopp. Til slutt skrudde punktlige tyskere ham av midt i en setning.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Twitter
  3. Det hvite hus