Verden

Macrons arbeidslivsreform vedtatt i nasjonalforsamlingen

Den franske nasjonalforsamlingen har vedtatt en ny lov som gir regjeringen mulighet til å gjennomføre raske endringer av landets arbeidsmiljølov.

Frankrikes president Emmanuel Macron har fått gjennomslag for sin første store reform.
  • NTB

Vedtaket onsdag kveld betyr at president Emmanuel Macron har fått gjennomslag for sin første store reform. Målet er ifølge regjeringen å redusere arbeidsledigheten.

Lovendringen ble vedtatt med 225 mot 109 stemmer i overhuset etter flere uker med debatt, der temperaturen innimellom har vært svært høy. Loven har tidligere blitt vedtatt av underhuset med stort flertall.

  • Bakgrunn: Macrons parti får et stort flertall i parlamentet. Nå skal han reformere Frankrike i turbofart.

Blant Macrons fremste valgløfter var en liberalisering av franske arbeidslivsbestemmelser. Han vil gi bedriftseiere større rom til å forhandle frem lokale avtaler med de ansatte, i stedet for at de må følge tariffavtaler som er forhandlet frem av de store fagorganisasjonene.

Arbeidslivsreformen har vært gjenstand for flere forhandlingsrunder mellom fagbevegelsen og arbeidsgiverorganisasjoner.

Den kraftigste motstanden kom fra det venstreorienterte partiet til Jean-Luc Mélenchon, som mener at Macrons regjering nå setter en strek over rettigheter som fagbevegelsen har brukt flere tiår på å forhandle frem.

Les mer om

  1. Frankrike
  2. Presidentvalget i Frankrike