Verden

Dette er oligark-faren og popstjerne-sønnen som har gitt Trump en veldig dårlig uke

MOSKVA (Aftenposten): Oligarkfamilien som nå kobler Trump enda tettere til Russland, tilhører Putins innerste krets, har vært giftet inn i Aserbajdsjans presidentfamilie og blir nå søkkrike på VM i fotball.

President Donald Trump og Aras Agalarov under Miss Universe-konkurransen i Moskva, en konkurranse som oligarken betalte 115 millioner kroner for å få arrangere.
  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

– En mann som klår på kvinner, er en ekte mann. Det ville vært verre om han klår på menn, sa Moskva-oligarken Aras Agalarov da hans «gode venn» Donald Trump vant det amerikanske valget, ifølge den russiske avisen Komsomolskaja Pravda.

Den aserbajdsjanske eiendomsoligarken med base i Russland har en formue på 16 milliarder kroner, ifølge Forbes.

Familien ligger også an til å utvide sin formue etter å ha fått kontrakter verdt 36 milliarder rubler for å bygge fotballarenaer til VM neste år.

Les også

Kanskje står Putin ikke bak | Frank Rossavik

Trump med Emin og Aras Agalarov på Miss Universe-konkurransen i Las Vegas i forkant av samme konkurranse i Moskva. Oligarkfamilien betalte Trump 115 millioner kroner for å få arrangere konkurransen i Russlands hovedstad. Trump står sammen med Erin Brady fra Connecticut, som ble kåret til Miss USA.

Er sikker på at Trump fortsatt er Russlands venn

I et intervju med den russiske avisen Kp.ru før toppmøtet mellom Trump og Putin i forrige uke, betegnet oligarken Trump som en Russland-venn.

– Til tross for alt som har skjedd, tror jeg ikke han har forandret mening om oss. Men de presser ham så hardt at han fortsatt må være streng mot Russland, sa Agalarov.

I 2013 betalte Agalarov Trump 115 millioner kroner for å få lov til å arrangere Trumps «Miss Universe»-konkurranse i Moskva.

Det var under dette besøket at Trump bodde i presidentsuiten på luksushotellet Ritz Carlton. Ifølge den tidligere MI6-agenten Christopher Steele og hans anonyme russiske kilder skal Trump angivelig ha festet i presidentsuiten med prostituerte mens russisk sikkerhetstjeneste fulgte med og gjorde videoopptak. De udokumenterte påstandene kom frem i en rapport laget for Clinton-kampanjen for å bakvaske Trump. Senere ble rapporten overlevert FBI.

President Vladimir Putin (i midten) fotografert i forkant av det prestisjefylte APEC-møtet i Vladivostok i september 2012. Til høyre for Putin står Aras Agalarov, som fikk kontrakten for å bygge om universitetet i byen til et senter for møtet.

En oligark fra Putins krets

Aras Agalarov tilhører den indre kretsen av betrodde oligarker rundt Putin og har møtt Russlands president mange ganger.

Agalarovs selskap, Crocus-gruppen, fikk to prestisjefylte, krevende og viktige oppdag i forbindelse med fotball-VM neste sommer.

Oligarken har ansvaret for å bygge arenaer i Kaliningrad og Rostov-Na-Danu.

Donald Trump Jr. er kilden til e-posten hvor oligarkfamilien Agalarovs PR-agent skriver at russiske myndigheter ville hjelp Trump å bli president i USA.

E-postene til Trumps sønn

I juni 2016 skrev PR-agenten til Agalarovs sønn Emin i en e-post til Donald Trump Jr. at den russiske riksadvokaten hadde møte med Aras Agalarov «i morges».

Ifølge e-posten ble oligarken tilbudt dokumenter og informasjon fra russiske myndigheter «som vil inkriminere Hillary og hennes forbindelser med Russland, og som vil være veldig nyttig for din far», skrev oligarkens PR-agent til Trump Jr.

«Dette er åpenbart svært sensitiv informasjon på et høyt nivå, men er en del av russiske myndigheters støtte til Mr. Trump – med hjelp av Aras og Emin», heter det i e-posten.

«Takk, Rob, det vil jeg sette pris på», svarte Trump Jr. «Hvis det er det du sier, så vil jeg elske det.»

Emin Agalarov er ikke bare en av Russlands største popstjerner. Han har ansvaret for deler av oligarkfamiliens forretningsvirksomhet. Frem til 2015 var han gift med den rike og mektige datteren av Aserbajdsjans president, Leyla Alijev.

Here's my statement and the full e-post chain https://t.co/x050r5n5LQ

Slik beskriver oligarken kilden til e-posten

– Det er Emin som kjenner Goldstein, ikke jeg, sier oligarken i et sjeldent intervju med den russiske nettavisen og radiostasjonen Business FM.

– Vi arrangerte «Miss Universe», og siden har det vært kontakt, sa Aras Agalarov.

På spørsmål om hvilken rolle Goldstein hadde i oligarkfamilien, svarer han slik:

– Han jobbet med Emin som manager, trolig for å drive promotering i USA. Han jobbet for ham, og de snakket sammen.

Den aserbajdsjanske oligarken Aras Agalarov har hovedsete i Moskva og regnes for å være en av Trump-familiens nærmeste venner i Russland.

Oligarken benekter at han møtte den russiske riksadvokaten slik det hevdes i e-posten.

– Dette virker som oppspinn, sa oligarken og henviste russiske journalister til sin advokat.

Også i Russland er det flere russiske medier som tolker e-posten som alvorlig for Trump og «en indirekte bekreftelse av at Russland støttet Trumps presidentkampanje».

I bildet fra september 2012 møtes president Vladimir Putin og oligarken Aras Agalarov i Vladivostok i forbindelse med et stort prosjekt foran APEC-møtet. Det er oligarkene med tettest forbindelser til Kreml som stikker av gårde med det største kontraktene i Russland.

Trump syntes oligarkfamilien var helt «WOW!»

Trump tvitret henrykt etter Miss Universe-festen i Moskva.

Han skrøt av Emin og Aras Agalarov og takket dem for en fantastisk jobb:

@AgalarovAras I had a great weekend with you and your family. You have done a FANTASTIC job. TRUMP TOWER-MOSCOW is next. EMIN was WOW!

Ti dager før Trump kom til Moskva, ble oligarken Agalarov beæret med en medalje av Putin i Kreml:

Ble milliardær på et blunk

Agalarov er et eksempel på de såkalte «entreprenøroligarkene» som har tjent en formue på enorme statlige kontrakter.

Han ble født i Baku i 1955 og tok en datautdannelse. I 1983 flyttet han til Moskva for å studere videre, og da Sovjetunionen gikk i oppløsning i 1990, var han forskningsassistent. Fra å drive skobutikk gikk han over i eiendomsprosjekter gjennom sitt selskap Crocus.

Bare fem år senere bygget han seg en av Moskvas mest eksklusive eiendommer.

I 2009 fikk Agalarov ansvaret for ombyggingen av Universitetet i Fjerne Østen til APEC-toppmøtet i 2012, en kontrakt verdt seks milliarder kroner.

Han eier blant annet Russlands største konferanse- og konsertsenter, Crocus City Hall i Moskva.

I fjor kjøpte oligarken et feriested på Fisher Island i Florida for 90 millioner kroner.

Les mer om

  1. Russland
  2. Donald Trump
  3. Oligark
  4. USA-valg 2016