President Trump svarer på rasismekritikken

NEW YORK (Aftenposten): President Donald Trump gjorde i ettermiddag et nytt forsøk på å fordømme volden i Charlottesville.

President Donald Trump sa på dagens pressekonferanse at all rasisme er ondsinnet og kaller Ku Klux Klan, nynazister og andre tilhengere av hvit overmakt for «motbydelige».

– Rasisme er ondskap, sa president Donald Trump mandag formiddag.

Etter sterkt og økende press ga Trump en svært knapp og lite karakteristisk tale i Det hvite hus. Han begynte med å snakke om økonomi, og påpeke at han har skapt over en million jobber siden han trådte til.

Så kommenterte han opptøyene i Charlottesville.

– Jeg vil gi nasjonen en oppdatering etter den grusomme volden som skjedde, sa Trump.

Han opplyste at han hadde snakket med justisministeren og blitt oppdatert på etterforskningen. Trump sa deretter at han ville gjenta det han hadde sagt før: at han «fordømmer dette opptrinnet av hat og vold».

– Uansett hudfarge så må vi overholde loven, sa Trump.
Deretter sa han det som mange har ventet på å høre:

– Rasisme er ondskap, og de som skaper vold i dets navn er kriminelle, inkludert KKK, nynazister og hvite nasjonalister og andre hatgrupper, sa presidenten, og kalte dem motbydelige.

Han gikk fra podiet uten å svare på spørsmål fra media.

Bitende kritikk

President Trump er tilbake i Det hvite hus etter en helg med bitende kritikk, også fra hans egne partifeller.

Trump har fått knallhard medfart i over to døgn etter at han fordømte volden i Charlottesville lørdag, men ikke nevnte direkte høyreekstremistene og nazistene som hadde organisert marsjen. En kvinne ble drept av en nazisympatisør. Flere andre er hardt skadet.

Ifølge The New York Times ba flere av Trumps nærmeste rådgivere ham forhånd om å ta tydelig avstand fra de høyreekstreme hatgruppene lørdag. Han valgte likevel å ikke gjøre det.

Tidligere mandag ble det klart at den svarte næringslivslederen Kenneth C. Frazier trakk seg i protest fra et av presidentens rådgivende panel. Trump gikk umiddelbart til angrep på Frazier på twitter.

Nå har presidenten bøyd av for presset, men det gjenstår å se om det vil døyve det voldsomme raseriet her i USA.