Verden

Her kommer flyktningene fra «Siem Pilot» til Italia

SARDINIA (Aftenposten): 963 mennesker har nådd målet: Europa. For mange av dem venter retur til hjemlandet.

Palestinske Fryal (1) merker lite til at hun har ankommet Italia, der hun henger sovende, varm og utmattet på pappas skulder.
  • Reidun J. Samuelsen
    Reidun J. Samuelsen
    Journalist i utenriksredaksjonen
Spente migranter ser land for første gang etter at de forlot Libya. For mange er det deres første møte med Europa.
Første skritt i nytt land på nytt kontinent. Mange av de fattigeste migrantene har ikke engang med seg sko når de kommer.

De flokker seg rundt lukene i skutesiden, idet Sardinia nærmer seg. Alle vil ha et glimt av land, et europeisk land. Uroen sprer seg blant flyktningene på dekket til det norske redningsskipet «Siem Pilot». Dette er dagen.

De fikk dobbel dose energibarer i går, så det blir ikke noe frokostservering. I stedet får flyktningene beskjed av mannskapet om å sette seg ned, og finne sin plass blant dem de reiste ut med.

De 963 menneskene ble plukket opp fra tre ulike båter lørdag, nord for kysten av Libya. Italienske myndigheter, som har rigget opp et mottaksapparat på kaia i Cagliari, vil ha dem i land i den rekkefølgen de ble reddet.

Les reportasjen fra Tyrkia:

Aftenposten var med på den norske redningsbåten Siem Pilot. Slik tilbrakte flyktningene natten på dekk.

Mistet jobben og huset

— Jeg vet ikke hva som venter oss. Jeg vil helst til Tyskland, for der har jeg slektninger, sier Mohand (27). Han er palestiner, men bosatt i Libya.

Natt til lørdag satte han ut på havet i en gammel fiskebåt sammen med kona Amir (23), barna Let (2) og Fryal (1) og rundt 500 andre mennesker.

Mohand mistet jobben som mekaniker, huset røk, og han kom i klammeri med dem som styrer. Derfor dro familien nå.

— Jeg har et godt hode. Jeg kan studere og få meg en skikkelig jobb. Barna mine skal få muligheten til et skikkelig liv, sier han. Fryal henger på skulderen hans, hun smågråter i varmen.

- Tror du at dere får lov til å bli i Europa?

— Ja, hvis Gud vil, sier han.

Det har vært 20 ulike nasjonaliteter stuet sammen på dekket til «Siem Pilot» de siste dagene. Bare et fåtall av dem er sikret asyl i et europeisk land, og palestinere er ikke blant dem.

Konsekvenser i Norge:

Les også

Kommunene må bosette 50.000 flyktninger på fire år

— Rart å se dem gå

— Kom igjen! Kom igjen! Ropes det fra kaia. Først går de syke av båten, så gravide. Flyktningene står i velordnede køer inne på dekket, kikker ut. Mange av dem vil bli sendt rett i lukkede mottak, etter en helsesjekk og full registrering, med bilde og fingeravtrykk.

Den palestinske guttungen Let tas imot av en italiensk politikvinne, på vei ned landgangen. Han er den første i familien på europeisk jord. Moren Amir, faren Mohand og datteren Fryal, som sover på pappas skulder, følger etter.

— Det er litt rart å se dem gå. Det er mange skjebner, og jeg tenker jo på hva som venter dem. Selv om de blir godt ivaretatt av italienske myndigheter, er fremtiden uviss, sier styrkesjef for «Siem Pilot», Lise Dunham. Hun står på kaia, gir beskjeder og snakker med italienerne.Ved siden av henne står politidirektør Odd Reidar Humlegård og generalmajor Yngve Odlo, som har fløyet ned for å snakke med mannskapet, og se hvordan de jobber.

Om bord er det rundt 20 nordmenn fra politi og forsvaret, og Odlo og Humlegård roser det unike samarbeidet.

— De gjør en kjempeinnsats. Dette er viktig arbeid, sier Humlegård.

LES OGSÅ: En én dag gammel jente reddes ut av gummibåten utenfor kysten av Libya.

Les også

  1. Her bærer politimannen Frank spedbarnet i sikkerhet. Moren orket ikke selv.

  2. «Lekebåter for barn er av bedre kvalitet»

  3. Norsk skip reddet 963 flyktninger

  4. Lysene fra Hellas er bare 4 km unna. Men forsøket på å nå dit ender i fiasko etter 20 meter

Les mer om

  1. Migrantkrisen i Europa