Verden

PKK tar på seg ansvaret for drapet på to tyrkiske politimenn

Skriver i en uttalelse at politidrapet var hevn for selvmordsbomberen som drepte 32 mennesker på mandag.

Sikkerhetspoliti utenfor bygningen hvor to polititjenestemenn ble funnet skutt og drepti Ceylanpinar, en by nær Tyrkias grense mot Syria. Foto: Foto: AP Photo / Emrah Gurel

  • Silje Rønning Kampesæter
    Silje Rønning Kampesæter

Det er det den militære grenen HPG til det kurdiske arbeiderpartiet PKK som selv melder dette på sine nettsider. Kort tid etter annonseringen ble nettsidene gjort utilgjengelig.

HPG skriver drapet på politimennene er hevn for at de to politimennene «samarbeid med grupperinger fra Daesh (den Islamske staten)» og for angrepet sørøst i Tyrkia der 32 mennesker ble drept og over 100 skadet.

Angrepet var rettet mot et ungdomsshus i den tyrkiske byen Suruc, som ligger rett over den syriske grensen fra byen Kobane. Majoriteten av innbyggerne i Suruc er kurdere.

Sikkerhetspoliti utenfor bygningen hvor to polititjenestemenn ble funnet skutt og drept i Ceylanpinar, en by nær den tyrkiske grensen mot Syria og i samme provins som mandag ble rammet av et dødlig selvmordsangrep. Foto: Foto: AP Photo / Emrah Gurel

Sa det var drap og selvdrapDe to politimennene ble funnet døde i hjemmet sitt i Sanliurfa-provinsen onsdag, men politiet gikk tidlig ut og sa det så ut som om det dreide seg om et drap og et selvdrap, ifølge den tyrkiske nyhetskanalen NTV.

Det var til å begynne med uklart om angrepet hadde «terroristtilkoblinger», ifølge guvernør Izzetin Kucuk, siden de to politimennene ble funnet døde i samme provins som mandagens selvmordsangrep fant sted i.

Flere demonstrasjoner

Tyrkia har vært preget av flere demonstrasjoner siden selvmordsangrepet fordi den kurdiske minoriteten i landet mener Tyrkia har gjort for lite for å beskytte den hovedsaklig kurdiske befolkningen som bor på grensen mot Syria, fra den selverklærte Islamske staten (IS).

Tyrkias president Racep Tayyip Erdogan ga umiddelbart IS skylden, men så langt har ingen gruppe påtatt seg skyld for angrepet.

Forverrer forholdet mellom PKK og myndighetene

Også på sosiale medier kokte det etter terroren mandag. Under emneknaggene #Terroristturkey og #TerroristErdogan manet kurdere til opprør.

PKK-krigere forbereder seg til å dra ut til en posisjon som har blitt rammet av den Islamske statens bilbomber i Sinjar den 11. mars 2015. Foto: REUTERS / Asmaa Waguih

Tyrkiaekspert Einar Wigen sa tidligere til Aftenposten at angrepet kan gi store konsekvenser innenriks, spesielt i forhandlingene mellom Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) og myndighetene. I 2013 kom partene til enighet om en skjør våpenhvile etter over 20 år med konflikt.— Dette kan definitivt forsure forholdet mellom den tyrkiske staten og PKK, tror Wigen.

Gjerningsmannen identifisert

Tirsdag hadde tyrkiske myndigheter klart å identifisere gjerningsmannen bak det dødelige selvmordsangrepet i den tyrkiske provinsen Sanliurfa. Mannen ble identifisert ved hjelp av DNA, og i dag ble det klart at det skal ha vært en 20 år gammel universitetsstudent fra naboprovinsen Adiyaman som stod bak selvmordsangrepet.

Det etterforskes fortsatt om det kan ha vært en gjerningsperson til involvert i angrepet.

Fyrverkeri avfyrt av demonstranter som fordømmer mandagens selvmordsangrep i den tyrkiske byen Suruc, eksplodere over tyrkisk opprørspolitifolk i Istanbul, tirsdag 21. juli. Foto: AP Photo / Lefteris Pitarakis