Verden

Disse drapene kan utløse ny hevnspiral

Knivstikkinger og drapet på et ektepar følger uker med steinkasting og rabalder i Israel og på Vestbredden. – Situasjonen er som en trykkoker, sier Børge Brende.

Til venstre: En arbeider vasker blod fra gaten der en palestinsk mann ble skutt etter at han hadde knivdrept to i Jerusalems gamleby.Til høyre: En kvinne sørger ved graven til et israelske ekteparet Henkin, som ble skutt og drept i sin bil på Vestbredden. Reuters

 • Kjetil Hanssen
  Utenriksjournalist

— Det påhviler en plikt for både israelske og palestinske myndigheter for å håndtere situasjonen slik at den ikke kommer ut av kontroll, sier utenriksminister Børge Brende.

Hendelsene de siste dagene uroer Brende, som fordømmer drapene på sivile israelere.

— Jeg redd for at hvis dette ikke håndteres aktivt fra Benjamin Netanyahu og Mahmoud Abbas' side, kan dette ende i en ny intifada, sier Brende til Aftenposten.

Brende: Trykkoker

Han beskriver situasjonen som «en trykkoker». Søndag var det opptøyer flere steder i Israel og på Vestbredden der soldater ble satt inn mot palestinere som kastet stein, hjemmelagde brannbomber og satte fyr på bildekk. Israel bestemte søndag å stenge adgangen i to dager til Jerusalems gamleby for alle palestinere som enten ikke bor, jobber eller går på skole der. Rundt 300.000 palestinere bor i Jerusalem, og de har ikke vært nektet adgang til gamlebyen før.

456 palestinere er såret i sammenstøt med israelske styrker siden lørdag, opplyser Palestinsk Røde Halvmåne. En palestinsk 18-åring døde i morgentimene mandag av skadene han fikk da han ble skutt i brystet av israelske soldater utenfor Tulkarem nord på Vestbredden søndag. Og mandag morgen skjøt Israel ut to raketter mot Gaza-stripen. Angrepet er en respons på to raketter som ble sendt mot Israel fra Gaza søndag.

Her kan du se TV-innslag om Jerusalem-vedtaket:

Rykter om Tempelhøyden

Vedtaket kommer etter uker med økende vold og steinkasting. De siste dagene har det funnet sted flere knivstikkinger. Uroen antas å ha sitt utspring i rykter om at Israel vil ta kontroll over den omstridte Tempelhøyden, som i dag administreres av Jordan.

— Det er nå svært viktig at alle viser respekt for hverandres hellige steder i Jerusalem. Gjeldende ordninger må respekteres fullt ut. Alle må få kunne bevege seg trygt og fritt i byen, sier Brende, som viser til at Netanyahu nå utsettes for et indre press for å håndtere uroen med hardere midler.

Netanyahu: Riv terroristenes hjem

— Israel kjemper for livet mot palestinsk terror, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu i en tale søndag.

Han beordrer nye, hardere tiltak etter drapene lørdag.

— Disse tiltakene inkluderer blant annet å få fortgang i arbeidet med å rive ned terroristenes hjem, sa han. Han vil også utvide administrativ fengsling av demonstranter og øke nærværet av sikkerhetsstyrker i Jerusalem og på Vestbredden.

Her kan du lese om den palestinske presidentens tale i FN nylig:

Les også

Palestinas president skrinlegger Oslo-avtalen

Dette er noen av de siste dagenes hendelser som kan fungere som bensin på bålet i konflikten:

Det særskilt brutale drapet på ekteparet Henkin

Litt før klokken 21 torsdag kveld kom ekteparet Eitam og Naama Henkin fra bosettingen Neria nord for Ramallah kjørende i sin lille, hvite personbil nær den palestinske landsbyen Beit Furik. I baksetet var fire barn, en baby på fire måneder og tre småbarn på fire, syv og ni år. Eitam kjørte, og han bremset ned foran en sving. En bil med flere bevæpnede menn kom opp på siden av dem og fyrte løs mot familien Henkins bil.

Da kjøretøyene stanset, kom geværmennene ut og kikket inn i ofrenes bil før de kjørte derfra, trolig for å sjekke at de var drept. Eitam levde imidlertid. Med flere skuddskader kom han seg ut av bilen, åpnet bakdøren og ba barna flykte før han kollapset og døde. Alle barna overlevde og de eldste har senere fortalt historien til etterforskere, ifølge israelske medier.

De brutale drapene vakte voldsom harme i Israel og har utløst store israelske aksjoner på Vestbredden. Godt over 100 palestinere er skadet i sammenstøt med israelske styrker som jakter på gjerningsmennene, flere av dem er skutt med gummikuler. Myndighetene har også måttet håndtere jødiske nybyggere, som svarte med steinkasting mot palestinske biler og andre angrep på palestinere.

Den palestinske selvstyremyndigheten har vært varsom med å kommentere hendelsen, men Hamas, som styrer i Gaza, har lovprist angrepet.

Det brøt søndag ut opptøyer en rekke steder i Israel og på Vestbredden som førte til sammenstøt mellom demonstranter og israelske styrker. Her bruker en mann i Hebron slynge mot israelske soldater. MUSSA ISSA QAWASMA, Reuters/NTB Scanpix

Knivstikkingene i Jerusalems gamlebyLørdag ble to israelske menn, Aharon Banita og Nehemia Lavi, knivstukket til døde i Jerusalems gamleby. En 19-årig mistenkt fra Ramallah ble i en skuddveksling drept av politi som kom til stedet.

Søndag deltok tusener i begravelsene til de to drepte. Banitas ektefelle ble alvorlig såret, mens deres toåring ble lettere såret. Hamas beskrev angrepet som «heltemodig».

Adele Banita ble såret i knivstikkingen og hennes historie om hendelsene vil neppe bidra til å dempe konfliktnivået.

— Det sto mange arabere rundt og så på og lo, sier hun til israelske medier. Hun forteller at da hun bønnfalt tilskuerne om å hjelpe toåringen hennes, fikk hun beskjed om å «dø».

Israels president Reuven Rivlin oppfordret søndag i sin minnetale jøder om ikke å være redde for å gå til Klagemuren for å be. Denne ligger rett ved Tempelhøyden, som er en kjerne i striden som har rast de siste ukene i Jerusalem.

Søndag morgen ble en tenåring såret i en knivstikking. En 19 år gammel mann fra Øst-Jerusalem ble skutt og drept da han skulle pågripes mistenkt for ugjerningen. På Facebook-siden sin hadde han skrevet «enten martyrskap eller seier». Det verserer videoer av hendelsen der palestinere hevder at den mistenkte ble drept på grunn av feilaktige påstander fra jødiske bosettere.

Brende: - Bør tilby frys i bosettinger

Brende ledet nylig et møte i New York for giverlandsgruppen for Palestina. Begge parter bekreftet da at målet fremdeles er en tostatsløsning, bekrefter han.

Frykter ny intifada: Utenriksminister Børge Brende. NTB Scanpix

— Benjamin Netanyahu har invitert til forhandlinger uten vilkår. Abbas har avvist dette uten at det på forhånd vises vilje til kompromisser. Netanyahu bør tilby frys i nye bosettinger på Vestbredden. En politisk prosess er eneste farbare vei for å få slutt på denne konflikten, sier Brende.

Leder i Fellesutvalget for Palestina, Anna Lund Bjørnsen, kom nylig hjem fra Palestina etter en uke i området og kan bekrefte at stemningen er anspent.

– Vi var vitne til demonstrasjoner, provokasjoner og stor militær tilstedeværelse på Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

Bjørnsen reagerer på Børge Brendes uttalelse om at begge parter må ta ansvar for at volden ikke eskalerer videre. Hun påpeker hvordan 48 år med ulovlig israelsk okkupasjon har ført til et stadig mer kvelende tak på den palestinske befolkningen.

– Angrep på sivile israelere kan ikke forsvares, men det er viktig å forklare hva frustrasjonen og håpløsheten bunner i. Palestinerne på Vestbredden, i Øst-Jerusalem og på Gaza opplever stadig å få sine områder og rettigheter innskrenket.

For at situasjonen ikke skal eskalere ytterligere, legger hun vekt på at Israel må gi mer i fredsforhandlingene.

– Bosettingsutbyggingen må ikke bare fryses, men reverseres. Den folkerettsstridige muren må rives og blokaden av Gaza må oppheves. Først da kan man snakke om fred, mener Bjørnsen.

Interessert i utenriksstoff? Følg Aftenpostens utenriksredaksjon på Facebook

 1. Les også

  Midtøstenkvartetten ønsker å gjenoppta fredssamtalene

 2. Les også

  Netanyahu var sinnastille i 44 sekunder

 3. Les også

  USA klager på Israels behandling av arabisk-amerikanere

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Israel

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Palestiner skutt og drept i under protester i Jerusalem

 2. VERDEN

  13 år gammel jente knivstukket til døde på Vestbredden - Israels statsminister varsler kollektiv straff

 3. VERDEN

  Metalldetektorer og kameraer installeres ved Tempelhøyden

 4. VERDEN

  Palestinernes president stanser all kontakt med Israel – tre personer drept i angrep på israelsk bosetning

 5. VERDEN

  To politimenn drept i Jerusalems gamleby

 6. VERDEN

  USAs UD om hva som fyrer opp volden i Israel: Mangel på håp