Borgerkrigen i Syria er mer og mer en krig ved stedfortreder

Amerikanske raketter skytes mot russiske tanks. Syria er også blitt stormaktenes slagmark.

En TOW-rakett skytes ut fra et pansret kjøretøy under en øvelse i Libanon.

Om ikke det er en krig mellom USA og Russland, så er det i økende grad i ferd med å bli en krig mellom amerikanske og russiske våpen og de ulike grupperingene de støtter i den stadig mer kaotiske syriske borgerkrigen. En krig ved stedfortreder, som det heter.

Både amerikanerne og russerne hevder at det er krigen mot Den islamske staten (IS) som har førsteprioritet. Men russerne er blitt kritisert for å bombe også andre mer moderate grupper enn IS. Amerikanske TOW-raketter som visse syriske opprørsgrupper har fått fra Saudi-Arabia, egner seg aller best til å sprenge pansrede kjøretøy, slik som de russiske stridsvognene som den syriske hæren bruker.

Derfor er en stedfortrederkrig farlig. Les kommentaren til Helene Skjeggestad:

Les også

De møtes ikke på slagmarken. Men USA og Russland kriger mot hverandre i Syria.

Russland, Iran og Hizbollah støtter Assad-offensiv

Antitankvåpnene vil kunne komme til å bli brukt dersom den syriske regjeringshæren går til angrep på opprørerne rundt storbyen Aleppo. Den syriske hæren vil sammen med styrker fra Iran og libanesiske Hizbollah og under dekke av russiske fly snart gjennomføre en bakkeoffensiv mot Aleppo, opplyste offentlige tjenestemenn i regionen til Reuters tirsdag denne uken.

syriaescenic1510-KKsE440tWX.jpg

På sosiale medier er det dukket opp bilder av den iranske generalen Qassem Soleimani, sjefen for Qudsstyrken i Revolusjonsgarden, mens han taler til iranske offiserer og Hizbollah-krigere i Syria, antagelig i Latakia. Soleimani styrer mye av irans militære og hemmelige operasjoner i utlandet.

«Massakre» på regjeringshærens kjøretøy

Torsdag i forrige uke sto Den frie syriske hæren og andre grupper bak en «massakre» på den syriske regjeringshærens kjøretøy og ødela 15 biler, kjøretøy og stridsvogner, skrev Business Insider.

— Antitankvåpen er noe opprørerne har etterlyst hele tiden, sier kommandørkaptein Per Christian Gundersen ved Forsvarets høgskole. - Det har vært en akilleshæl for opprørerne at de ikke har kunnet utfordre regjeringshærens tunge våpen.

IS utfordrer omverdenen, igjen:

Les også

IS erklærer hellig krig mot Russland og USA

Slapp våpen fra luften

Amerikanerne erklærte sist uke at de stanset treningsprogrammet til 500 millioner dollar som hadde til hensikt å trene syrere som ville krige mot IS. Svært få opprørere ville nemlig gå med på kravet om bare å krige mot IS, og ikke også mot president Bashar al-Assad.

Amerikanerne har sagt at de i stedet vil levere våpen og ammunisjon til grupper som deler deres syn om at IS må bekjempes. De slapp derfor ned en flylast med 50 tonn ammunisjon til lettere våpen på et ikke nærmere spesifisert sted søndag, opplyste oberst Steve Warren, som er talsmann i Bagdad for styrkene som slåss mot IS i Irak og Syria, ifølge AP.

Ett bilmerke er favoritt hos IS. Les mer om hvordan

Les også

USA krever svar på hvorfor IS kjører Toyota

Rakettvideoer florerer

Å utstyre opprørere av forskjellig avskygning med effektive våpen som også kan brukes mot Assad, synes å være mye mer populært. I sosiale medier florerer det med videoer av vellykkede sprengninger av den syriske hærens stridsmidler. Minst 34 videoer er blitt lagt ut på sosiale medier i løpet av bare fem dager, skriver New York Times mandag. De siterer syriske opprørere som sier de nå kan få tak i så mange raketter de vil ha. En saudiarabisk tjenestemann bekrefter overfor BBC at de har levert 500 TOW-raketter til Den frie syriske hæren.

Det har helt siden i fjor våres blitt skrevet om at syriske opprørere har tilgang til det amerikanske antitankvåpenet, men det kan virke som om opprørerne nå har fått bedre tilgang på disse våpnene eller at de i hvert fall har fått en større rolle på slagmarken. Raketten bidro til at opprørerne kunne sinke offensiven den syriske regjeringshæren startet under dekke av russiske flyvåpen, skriver Washington Post.

— Disse raketten gjør at Assads offensiv med pansrede kjøretøy ikke kan utnyttes i like stor grad. De må bruke mere bakkestyrker til å rydde områder og heller bombe fra større avstand, sier Per Christian Gundersen.

Se videoen som forklarer Syriakrigen på 120 sekunder:

Norge solgte TOW-raketter tilbake til USA

TOW ble utviklet av amerikanerne under Vietnamkrigen. Raketten som avfyres kan styres mot målet ved hjelp av to kobbertråder som spoles ut bak raketten. Det er solgt til over 40 land, deriblant Norge. Den norske hæren bestemte seg imidlertid for å avvikle bruken av TOW i 2010, til fordel for en annen våpentype. 2641 raketter ble solgt tilbake til USA, ifølge Ny Tid.

Russerne trapper opp våpenleveransene

tow-X7TPtoxcDw.jpg

Men mens opprørerne har fordel av amerikanskproduserte våpen, har regjeringshæren de siste ukene fått et kraftig fortrinn som følge av bombingen fra russiske jagerfly og krysserraketter avfyrt fra russiske fartøyer til sjøs. Den syriske hæren har lenge hatt Russland som en viktig våpenleverandør og den syriske utenriksministeren opplyste i september at Russland hadde trappet opp forsyningen av våpen og ammunisjon, ifølge Reuters.

Våpnene opprørerne ikke får

De syriske opprørerne har flere ganger bedt om å få våpen som kan være effektive mot helikoptre og kampfly, slik som Stinger-rakettene som amerikanerne utstyrte afghanske opprørere med under krigen mot Sovjetunionen på 80-tallet. Da Stinger-rakettene begynte å skyte ned de russiske helikopterne bidro det til å knekke den russiske kampviljen.

Amerikanerne har imidlertid nektet sine allierte i regionen å forsyne de syriske opprørerne med Stinger-raketter fordi de frykter at disse rakettene skal ende opp hos terrorgrupper, skriver Washington Post. Nå må de dessuten vurdere hvordan det ville kunne påvirke forholdet til russerne.

— Hvis russiske fly blir slått ut av en rakett som opprørerne har fått fra amerikanerne, så kommer det til å eskalere den russisk-amerikanske konflikten, sier Per Christian Gundersen.

Twitter: @tor_arnea

Her kan du lese hva NATO-sjef Jens Stoltenberg tenker om Syria-krigens løsning: