Verden

The Economist sammenligner Siv Jensen med Marine Le Pen

At Frp settes i bås med Europas høyreradikale er et omdømmeproblem for all norsk politikk, sier partiets utenrikspolitiske talsmann.

«Partiets leder, Siv Jensen - en slags norsk Marine Le Pen, som snakker om den voldsomme islamiseringen av Norge», skriver The Economist om Frp-leder Siv Jensen. Anette Karlsen

 • Reidun J. Samuelsen
  Journalist i utenriksredaksjonen

— Det er en utfordring at det har spredd seg en misforståelse om hva Frp er, sier Frps utenrikspolitiske talsmann Kristian Norheim til Aftenposten.

Siste utgave av det seriøse tidsskriftet The Economist har en større artikkel om den europeiske «Tea Party»-bevegelsen, med tydelig referanse til USA og den konservative delen av Det republikanske parti.

Om Norge står det: «Til liberale skandinavers bestyrtelse, er Norges Fremskrittsparti [..] blitt tatt med i en mindretallsregjering. Partiets leder, Siv Jensen - en slags norsk Marine Le Pen som snakker om den voldsomme islamiseringen av Norge - er blitt finansminister».

Lederartikkelen som kommenterer oppslaget, gjør det klart at det er store forskjeller mellom de europeiske partiene. Norske Fremskrittspartiet nevnes som noe helt annet enn det ungarske Jobbik.

Siste utgave av The Economist har en større reportasje om Europas «Tea Party»-bevegelser. Faksimile

Likevel beskrives finansminister Siv Jensen som en norsk utgave av Marine Le Pen, med henvisning til Jensens uttalelser om «snikislamisering».Siv Jensens statssekretær OleBerget sier at partilederen ikke kan kommentere dette, og henviser til partietsutenrikspolitiske talsmann.

Kan skape problemer

Etter at Le Pen arvet ledelsen i det franske Nasjonal Front fra sin far, har hun gjort mye for å rydde opp i partirekkene. Faren søkte støtte fra antisionistiske og sterkt rasistiske miljøer. De er stort sett fjernet nå.

Men før jul gikk Marine Le Pen sammen med den nederlandske partieieren og islammotstanderen Geert Wilders for å skape en felles front i EU-parlamentet.

Norheim utelukker ikke at det kan skape problemer for norsk politikk i utlandet, om ett av regjeringspartiene settes i bås med høyreekstreme.

Nå håper han at også politiske meningsmotstandere kan hjelpe med å rydde opp i bildet som skapes av norsk politikk.

— Ja, de andre partiene er ganske reale, svarer han på spørsmål om han tror de vil stille opp.

- Overfladiske likhetstrekk

Øystein Sørensen, professor i historie ved Universitetet i Oslo, er ekspert på norsk og europeisk nasjonalisme. Han sier det er enkelte overfladiske likhetstrekk mellom Jensen og Le Pen.

- Men The Economists sammenligning er å dra det for langt. Jeg synes ikke det er riktig å kalle Jensen for en norsk Le Pen. Til det er forskjellene mellom disse partiene altfor store, sier Sørensen til Aftenposten.

Han mener Frp i europeisk målestokk er et «ganske vanlig høyreorientert, demokratisk parti - med tydelige populistiske innslag».

Marine Le Pen arvet ledelsen i det franske Nasjonal Front fra sin far. PASCAL ROSSIGNOL

— Mange statsvitere vil kalle Front National for høyreradikalt. Partiet vil bruke aggressive midler for å skape et annet Frankrike. Tidligere, under Jean-Marie Le Pen, hadde partiet et ganske sterkt innslag av antisemittisme, og i tillegg til å ha en motvilje mot innvandring og muslimer, har de for eksempel hatt en motvilje mot USA. Dette har vi aldri sett i Frp. I den økonomiske politikken er det gjennomgående et liberalt og anti-proteksjonistisk parti, sier Sørensen.

Spissformulert

— Det er spesielt trist at the Economist skriver dette. Det er et tidsskrift mange i partiet føler slektskap til, sier Norheim.

— Og å sammenlikne oss med Nasjonal Front holder ikke. De er et nasjonalistisk og proteksjonistisk parti, mens vi er et liberalt parti. Mye av problemet for dem som ser på Norge utenfra, er nok at det ikke finnes partier tilsvarende oss ute i verden.

- Ville det vært like søkt om bladet sammenliknet stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde og hans uttalelser om innvandring med Nasjonal Front?

— I alle partier er det noen som er friskere og mer spissformulerte i uttalelsene sine. Men det er ikke nok til å presse et helt parti inn i en bås der det ikke hører hjemme.

- Men han har snakket enda mer om islamisering?

— Det er vel ikke nok til å stemples slik, at man bruker et uttrykk ikke så mange andre bruker?

Vil prioritere franskmenn

Nasjonal Front er kjent for å være svært innvandringskritisk. I sitt partiprogram foreslår partiet å kutte innvandringen til Frankrike fra 200.000 pr. år til 10.000 pr. år, si opp Schengen-avtalen og avskaffe muligheten for familiegjenforening.

Samtidig vil partiet innføre «priorité nationale» som innebærer at franske borgere skal prioriteres over innvandrere på arbeidsmarkedet dersom de har de samme kvalifikasjonene.

Partiet er også imot ekteskap for homofile og har en anti-semittisk fortid, ifølge The Economist.

Les også

- Innvandrerkritisk parti med bånd til Breivik frem i norsk valg

Måtte holde pressekonferanse

Det er ikke første gangen Fremskrittspartiet er i hardt vær i utenlansk presse. Etter valget brukte blant annet den britiske avisen The Independent bilder av Siv Jensen og Breivik, og skrev at «Innvandringskritisk parti med bånd til massemorderen Anders Behring Breivik på kurs til å vinne seter i norsk valg.»

Spanske El Pais omtalte Frp som et «høyreekstremt parti», med nøkkelen til regjeringsmakt for høyresiden.

Det endte med at FrP selv valgte å innkalle til pressekonferanse for internasjonal presse, hvor nestleder Ketil Solvik-Olsen og FpU-formann Himanshu Gulati tilbakeviste koblingene mellom Frp og Breivik.

— Det er bemerkelsesverdig at dette gjentas, sier Norheim.

— Journalisten kunne ringt en norsk kollega. Selv om vi ofte er på kant med pressen, er de fleste journalister reale nok når det gjelder å rydde opp i slike misforståelser.

Boikottet Thon

Senere brøt det ut en norsk-svensk debatt om nordmenns holdning til innvandring. Svenske kommentatorer karakteriserte nordmenn som selvgode og egoistiske, og viste til vår innvandringspolitikk. De fikk svar fra norske kommentatorer som stemplet svenskene som kunnskapsløse.

I oktober boikottet blant andre en biskop og en professor seremonien hvor Olav Thon ble utnevnt til æresdoktor ved Karlstads universitet. Grunnen var milliardærens støtte til Fremskrittspartiet.

 1. Les også

  Slik forsvarer Erna Solberg Frp i utlandet

 2. Les også

  Frp angrer bruken av ordet «snikislamisering»

 3. Les også

  Vekkeren fra omverdenen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Droppet dødsstraff og fjernet etternavnet. Her er 9 måter Marine Le Pen gjør partiet sitt spiselig på.

 2. VERDEN

  Europas ytre høyre samlet til toppmøte i Koblenz

 3. VERDEN

  Slik ble Marine Le Pen trukket inn i den mørke russiske finansverdenen

 4. VERDEN

  Hun var en fanebærer for Europas ytre høyre. Nå er Marine Le Pen i trøbbel.

 5. A-MAGASINET

  Disse tre fasene må en populist gjennom

 6. A-MAGASINET

  Den natten huset til Marine (8) og familien ble sprengt i fillebiter, forsto hun at faren Jean-Marie Le Pen ikke var som andre.