Rajoy truer med å beholde kontrollen over Catalonia

Spania beholder kontrollen over Catalonia dersom Carles Puigdemont gjør et forsøk på å styre regionen fra eksil, sier statsminister Mariano Rajoy.

Carles Puigdemont får ikke styre Catalonia fra sin eksiltilværelse i Belgia, slår Spanias statsminister Mariano Rajoy fast. Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB

– Det er absurd at noen tror han kan bli leder for den regionale regjeringen i Catalonia som rømling i Brussel, sa Spanias statsminister Mariano Rajoy mandag, ifølge Reuters.

Som Aftenposten har skrev i helgen ønsker Carles Puigdemont å bli leder for Catalonias regionregjering igjen til tross for at sitter i eksil i Brussel. Under valgkampen før valget 21. desember holdt han taler via skype og videolink.

Puigdemont ledet an da Catalonia forsøkte å løsrive seg ved først å tvinge gjennom en folkeavstemning, for deretter å proklamere uavhengighet.

Forsøket på løsrivelse ble resolutt stanset av regjeringen i Madrid, som oppløste regionforsamlingen og skrev ut nyvalg i Catalonia.

Flere katalanske ledere ble pågrepet og fengslet, mens regionens avsatte regionstatsminister Carles Puigdemont flyktet i eksil.

Separatistene vant nyvalget i Catalonia, og de to største partiene ble i forrige uke enige om å danne en regjering som skal ledes av Puigdemont.

Puigdemont er anklaget for oppvigleri og misbruk av offentlige midler og risikerer å bli pågrepet og straffeforfulgt dersom han vender tilbake til Spania.

Spanias statsminister Mariano Rajoy slår fast at Puigdemont ikke kan lede den katalanske regjeringen fra Belgia, der han oppholder seg.

Den katalanske presidenten må tas i ed på vanlig måte, og regjeringen i Madrid vil beholde styringen over Catalonia inntil det har skjedd, sa Rajoy mandag.