Terrorekspert: - Den største trusselen er de som radikaliseres hjemme

Det er de som radikaliseres i eget hjemland som utgjør den største trusselen i Europa og USA, ikke hjemvendte fremmedkrigere, sier amerikansk terrorekspert. 

Angrepet mandag fant sted i en undergang på T-banestasjonen mellom 7th og 8th Avenue i morgenrushet klokken 7.30 mandag.

– I Frankrike, USA, eller andre steder vil ikke flere angrep som det i Paris 15. november 2015 bli planlagt fra utlandet, sier Marc Sagemann, en tidligere CIA-agent og terrorekspert.

Han sier de som planlegger angrep nå, ikke får veiledning av IS, men handler på egen hånd og ser på seg selv som soldater for et muslimsk samfunn de vil beskytte og hevne.

– Av de 19 siste store angrepene i Europa var det 17 av dem som ikke hadde noen direkte tilknytning til utlandet, sier Sagemann.

Dødelige angrep

Sagemann understreker at fremmedkrigere som vender hjem, utgjør en trussel, men ikke er den største trusselen.

– Angrepene i dette landet har blitt utført av mennesker som har oppholdt seg i landet i flere år Den ekte faren er disse ikke spesielt sofistikerte, men dødelige angrepene, sier terroreksperten og viser til hendelsen på en T-banestasjon i New York mandag.

Ingen døde i angrepet der en 27 år gammel taxisjåfør fra Bangladesh utløste en hjemmelaget rørbombe. Gjerningsmannen ble selv sendt til sykehus med alvorlige skader i overkroppen og på hendene.

– Holder seg hjemme

Ifølge New America data har 85 prosent av de 415 personene som er blitt anklaget for ekstremistiske handlinger siden 11. september 2001, vært amerikansk statsborger. 207 av dem ble født i USA.

– Deres trygge havn er soverommet. De kan planlegge alt hjemme og trenger ikke legge igjen spor utenfor, sier Sagemann.

Ifølge politiet i New York brukte gjerningsmannen julelys, fyrstikker og et ni volts batteri for å antenne bomben mandag morgen og borrelås for å feste den til kroppen. Politiet mener han mest sannsynlig fant oppskriften på internett.