Obama: Putin ikke fullstendig idiot
Privat uttrykker Barack Obama sin utenrikspolitiske metode slik: «Don't do stupid shit». I tidsskriftet The Atlantic oppsummeres president Barack Obamas utenrikspolitiske testamente.
Den svært omfattende artikkelen i tidsskriftet bygger på en rekke intervjuer over flere år med Obama, folkene rundt ham og andre statsledere. I artikkelen refereres Obama på en rekke oppsiktsvekkende uttalelser om verdens toppledere og de mest kompliserte sakene i hans periode.
Her er noen få av dem:
Dette sier han om Vladimir Putin
«Putin er konstant interessert i å bli sett på som vår likemann og arbeide med oss, for han er ikke fullstendig idiot».
«Putin er ikke spesielt slem».
«Sannheten er faktisk at Putin, i alle våre møter, er absolutt høflig og veldig åpen. Våre møter er veldig forretningsmessig. Han lar meg aldri vente i to timer, slik han gjør med en haug andre».
Obama avviser at Putin har fått mer innflytelse i verden etter invasjonen av Krim, krigen i Ukraina og Syria-bombingen.
«At han invaderer Krim eller prøver å bygge opp Assad, gjør ham ikke plutselig til en spiller».
På spørsmål om han ikke iblant bør vise Putin fingeren, svarer Obama:
«Det er akkurat det de vil.»
Hvorfor er Putin så populær?
A-magasinets gode sak om Putin-dyrkelsen i Russland: Han drikker ikke, røyker ikke og lever et sunt liv. Putins selvdisiplin, høflighet og styrke representerer alt vi ønsker at guttene våre skal bli:
Om Ukraina
Den amerikanske presidenten gjør det klart at for ham at det ikke er aktuelt å gå til krig på grunn av Ukraina:
«Det er et faktum at Ukraina, som ikke er et NATO-land, kommer til å være sårbart for militær dominans fra Russland uansett hva vi gjør».
«Dette er et eksempel på en sak hvor vi må være veldig klare på hva som er våre kjerneinteressert og hva vi er villig til å gå i krig for».
«Hvis det er noen i denne byen som hevder at vi bør vurdere å gå til krig med Russland på grunn av Krim og østlige Ukraina, så bør de si fra og være veldig klare på det».
Skal du til legen i dette landet — da må du betale svart:
Om presidentens fremste oppgave
Privat i Det hvite hus har Obama ofte sagt at presidentens fremste oppgave internasjonalt i tiden etter Bush-epoken var:
«Don't do stupid shit» – ikke gjør idiotiske greier.
Om ikke-angrepet på SyriaI august 2013 ventet alle at USA ville angripe syriske regimestyrker etter Assad-regimets giftangrep mot egen befolkning.
«Vår vurdering var at vi kunne påføre Assad noe skade, men ikke eliminere de kjemiske våpnene med rakettangrep. Da ville jeg få en situasjon hvor Assad overlevde angrepet og kunne hevde at han med suksess hadde stått imot USA. Han kunne si at USA hadde handlet uten FN-mandat, og vi kunne ha styrket hans posisjon i stedet for å svekke den.»
«Jeg er svært stolt av dette øyeblikket.»
En uke senere møtte Obama Putin og sa at «hvis han tvang Assad til å kvitte seg med kjemiske våpen, ville det fjerne vårt behov for å gjennomføre et militært angrep».
I fem av syv granskede angrep:
Om IS og klima
«ISIS er ikke en eksistensiell trussel mot USA. Klimaendringene er potensielt en trussel mot hele verden hvis vi ikke gjør noe».
Om IS og Batman
Våren 2014 ble IS-trusselen stor og Obama brukte overfor rådgiverne en scene fra Batman-filmen «The Dark Knight».
«Mennene hadde delt opp Gotham seg imellom. Alle hadde sine områder. De var banditter, men det hersket en slags orden. Så kommer Jokeren og setter fyr på hele byen. ISIS er Jokeren. De har kapasitet til å sette hele regionen i brann. Derfor må vi bekjempe dem.»
«Fysisk er jeg ganske undervektig, men jeg sulter ikke»:
-Har gjenerobret 40 prosent av territoriet:
Om skandinaver
Obama liker pragmatiske teknokrater som kan styre følelsene sine og sa til rådgiverne sine følgende om konflikter i Midtøsten:
«Hvis bare alle kunne være som skandinavene, ville alt dette vært enkelt.»
Om amerikansk lederskap
«Faktum er det er ikke noe toppmøte jeg har vært med på hvor vi ikke setter dagsorden, der vi ikke er ansvarlig for resultatene.»
«Du kan nok kalle meg en realist siden jeg ikke tror at vi kan lindre all verdens elendighet. Vi må velge de områder der vi kan ha innvirkning.»
«Selv med alle våre lyter har USA helt klart vært en kraft for det gode i verden.»
- Blir russere og kinesere skremt av fenomenet Donald Trump, eller er ingen andre like interessert i USA-valget som oss? Det spør vi om i ukens Verden-podkast som du kan lytte til i spilleren under, eller påSoundCloud, iItuneseller fra vårRSS-strøm.
Om Libya-krigen
Den rødgrønne Stoltenberg-regjeringen med Ap, SV og Sp var i første rekke da NATO innledet bombekrigen i Libya, som endte med at Muammar al-Gadafi ble styrtet og likvidert. I dag er Obama selv ikke nådig i sin oppsummering, selv om norske politikere og NATO-sjef Stoltenberg fortsatt forsvarer krigen:
«Vi gjennomførte planen så godt som jeg kunne forventet».
Han viser til at man fikk et FN-mandat, involverte europeerne og unngikk en massakre av sivile.
«Til tross for alt dette er Libya et 'shit show'.»
Amerikanske ordbøker oversetter uttrykket med «kaos til grensen av det absurde».
«Når jeg går tilbake og spør meg selv hva som gikk feil, så er det rom for kritikk. Jeg hadde mer tiltro til europeerne, tatt i betraktning hvor nær dem Libya er, til å være interessert i å følge opp».
Om Nicolas SarkozyObama sier at Frankrikes president Nicolas Sarkozy var bare opptatt av «å skryte» av Frankrikes jagerfly-innsats i Libya, «til tross for det faktum at vi hadde ødelagt alt luftforsvar».
«Slik skryting er fint, for da kunne vi skaffe oss Frankrikes involvering på en måte som gjøre det mindre dyrt og mindre risikabelt for oss».
Om David Cameron
Obama sier at Storbritannias Cameron også sluttet å følge med på Libya:
«Han ble distrahert av en rekke andre saker.»
Flere britiske aviser hadde angrepet mot Cameron som førstesidestoff fredag.
Om Benjamin NetanyahuPå et møte oppfattet Obama det som at Israels Netanyahu nedlatende belærte ham om farene i regionen, og han brøt inn:
«Bibi, du må forstå noe. Jeg er den afroamerikanske sønnen av en enslig mor, og jeg bor her i dette huset. Jeg bor i Det hvite hus. Jeg klarte å bli valgt til president i USA. Du tror jeg ikke forstår hva du snakker om, men det gjør jeg.»
Etter syv år med kjekling hadde Benjamin Netanyahu og Barack Obama ingen vonde ord å si om hverandre:
Om unge i Asia, Latin-Amerika og Afrika
«De grubler ikke over hvordan de skal drepe amerikanere. De tenker på hvordan de skal skaffe seg en bedre utdannelse og skape noe av verdi.»
Om Saudi-Arabia
Den australske statsminister Malcolm Turnbull spurte ham i en samtale saudisk innflytelse i Indonesia om ikke «saudiaraberne er hans venner». Obama svarte:
«Det er komplisert.»
Om Kina
«Vi har mer å frykte fra et svekket og truet Kina enn et suksessrikt og voksende Kina.»
Om Ronald Reagan
«Jeg mener faktisk at Ronald Reagan hadde stor suksess i sin utenrikspolitikk, som var å oppdage muligheten som Gorbatsjov utgjorde og gi seg inn på et storstilt diplomati. Dette ble grundig kritisert av de samme folkene som nå fremmer den tanken at vi skal drive å bombe folk.»
Om Iran-avtalen
Om 20 år er jeg, hvis Gud vil, fortsatt i live. Hvis Iran da har et atomvåpen, står det mitt navn på dette.»
- Her kan du lese hele artikkelen i The Atlantic: The Obama Doctrine
- Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.