Verden

Piloter: Problemer med to amerikanske 737 MAX 8-fly

Piloter meldte om problemer med minst to amerikanske Boeing 737 MAX 8-fly som førte til at flyene stupte med nesa ned. Boeing-fly som er satt på bakken etter helgens ulykke i Etiopia, kan bli stående i måneder.

To piloter deler opplysninger om problemer de møtte da de fløy det omdiskuterte Boeing 737 MAX 8-flyet.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Det mener den svenske flyeksperten Hans Kjäll.

Stupet som det er rapportert om i USA ble utløst da autopiloten slo inn. I begge tilfellene klarte pilotene å få kontroll på flyene etter å ha slått av autopilot. Pilotenes rapporter ble registrert i fjor.

– Jeg kan ikke tenke meg noen grunn til at flyet vårt skal stupe ned så aggressivt, sa en av pilotene under flygingen da flyet stupte med nesa ned.

  • Norwegian setter alle sine 737 MAX 8-fly på bakken. Hit har de fløyet den siste uken.

Boeing 737 MAX 8-fly er i midtpunktet av et voksende globalt forbud etter at to modeller av flytypen har styrtet i løpet av fem måneder og har tatt til sammen livet av 346 personer i Etiopia og Indonesia.

Plutselige værforhold

– Med tanke på MAX 8-flyets problemer med nesestupet, tenkte vi det var nødvendig å bringe våre opplevelser fram i lyset. Vårt problem ble nok utløst av plutselige værforhold som satte flyets maskiner ut av spill, skrev en av pilotene.

Pilotene som har opplyst at de har opplevd problemer med flytypen, poengterer imidlertid at det ikke var det nye datastyrte systemet Boeing installerte på det nye 737-flyet som skapte problemer, slik tilfellet var i Indonesia-ulykken.

Tatt ut av trafikk over hele verden

Boeing-fly 737 MAX er tatt ut av trafikken over hele verden, men ikke i USA.

– Hvor lenge flyene vil holdes på bakken er vanskelig å vite, sier den svenske flyeksperten Hans Kjäll.

Han tror man innen et par dager vil få svar på årsaken til søndagens flystyrt i Etiopia, der 157 mennesker mistet livet. Men det kan drøye måneder før en utredning er helt klar og eventuelle feil er utbedret, mener han.

– Det betyr at disse flyene kan bli stående på bakken i lang tid, sier Kjäll.

Ikke bare de reisende rammes. Reaksjonene på dødsulykken og at fly av typen Boeing 737 Max 8 settes på bakken, har fått Boeings aksjekurs til å falle.

– Under hardt press

– Boeing er underlagt hardt press, ikke minst økonomisk, sier Kjäll.

350 fly av denne typen er i bruk på verdensbasis. Boeing har dessuten fått bestillinger på 5.111 fly som ennå ikke er levert. Det er uklart hva slags garantiordninger selskapet har og hva konsekvensene blir å lengre sikt, mener flyeksperten.

– Men det kommer til å ta tid før man har tatt igjen det tapte. Virkningene kommer til å bli langvarige, sier han.

Les mer om

  1. Boeing 737
  2. Fly
  3. Boeing