Verden

Støre kaller Trumps Twitter-angrep på pressen en «farlig tekst»

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Donald Trump i en twitter-melding hvor han angriper mediene, svekker en av det åpne demokratiets viktigste institusjoner.

Ap-leder Jonas Gahr Støre, som besøkte AUFs sommerleir på Utøya nylig, går i rette med president Donald Trumps ordbruk.
  • og NTB
  • Hanne Christiansen
    Korrespondent i Midtøsten

I meldingen søndag langer Trump nok en gang ut mot medier han mener sprer falske nyheter. Disse mediene skaper med viten og vilje splittelse og mistillit, og de kan forårsake krig, er budskapet fra presidenten.

The Fake News hates me saying that they are the Enemy of the People only because they know it’s TRUE. I am providin … https://t.co/wPPjT7QrcY

– Det er en farlig tekst. Han kaller mediene for en folkefiende. Han anklager dem for å skape splittelse, og med vilje skape mistillit og at de også kan forårsake krig, at de er farlige og syke, skriver Støre på Facebook.

– Ledende redaktører i USA har hatt møte med presidenten og advart mot denne ordbruken. Blant annet ved å vise til hva det kan lede til i land der pressens stilling er langt mer utsatt enn i USA. Slike uttalelser fra USAs president gjør journalister og redaktører mer sårbare. Og det svekker en av det åpne demokratiets viktigste institusjoner.

«Folkets fiende»

Trumps melding kom i kjølvannet av en mye omtalt pressekonferanse i Det hvite hus tidligere denne uken, der CNN-reporteren Jim Acosta reiste seg og gikk etter at pressesekretær Sarah Huckabee Sanders nektet å si seg uenig i presidentens omtale av pressen som «folkets fiende».

Det er en betegnelse han har brukt flere ganger, ifølge The Washington Post.

«Jeg blir veldig lei meg av det som akkurat skjedde. Sarah Sanders fikk gjentatte ganger sjansen til å si at pressen ikke er fienden og hun ville ikke gjøre det. Skammelig», skrev Acosta senere på Twitter.

Presidentens rådgiver og datter Ivanka Trump har selv sagt hun er uenig i farens påstand om at nyhetsmediene må regnes som en folkefiende.

Ifølge NTB sa hun på et arrangement i regi av nettstedet Axios at hun flere ganger er blitt gjenstand for unøyaktig rapportering, men i motsetning til faren vil hun ikke stemple pressen som en folkefiende.

– Nei, jeg føler ikke av mediene er en folkefiende, sa hun.

Les mer om

  1. Falske nyheter
  2. Jonas Gahr Støre
  3. Donald Trump
  4. Twitter
  5. Journalistikk
  6. Medier