Verden

Minst fem drept under bombing av sykehus i Gaza

Minst fem personer ble drept og et titall skadd under et israelsk angrep mot et sykehus på Gazastripen mandag. Samtidig økte tallet på drepte israelske soldater til 25.

Gaza-innbyggere ber under begravelsen av familien al-Halaq, som ble drept under et israelsk angrep på huset deres. Foto: NTB SCANPIX/AP/Lefteris Pitarakis

 • Ntb

Begravelsen av familien al-Halaq, som ble drept under et israelsk angrep på huset deres. Foto: NTB SCANPIX/AP/Lefteris Pitarakis

Kamerater til den drepte israelske soldaten Moshe Malko under begravelsen hans på Mount Herzl militære gravsted i Jerusalem. Foto: NTB SCANPIX/REUTERS/RONEN ZVULUN

Israelske soldater bærer kisten med sin drepte kamerat Moshe Malk. Foto: NTB SCANPIX/REUTERS/RONEN ZVULUN

Syv israelske soldater ble mandag drept i kamper i Gaza melder IDF, det israelske forsvaret. Til sammen 25 IDF-soldater er drept siden bakkeoffensiven startet.

I Gaza var mandag 508 mennesker drept og 3130 skadet etter at Israel startet sin operasjon «Protective Edge» med luftangrep for to uker siden, skriver den engelskspråklige israelske avisen Haaretz.

Sykehus beskutt

Al-Aqsa sykehuset i området Deir al-Balah ble mandag beskutt av israelske stridsvogner.

Nyhetsbyrået AP skriver at minst fire er drept og nærmere 60 personer såret, hvorav 30 av disse er medisinsk personale.

Den Internasjonale Røde Kors-komiteen skriver på sin Twitter-konto at deres team med hjelpearbeidere. som opprinnelig ble sendt til Al-Aqsa-sykehuset, nå evakuerer området rundt sykehuset, fordi situasjonen er for farlig.

Dette er det tredje sykehuset som bombes i Gaza så langt i den israelske offensiven. I følge Al Jazeera er det foreløpig ingen ting som tyder på at sykehuset brukes av Hamas.

Bomber landet i administrasjonsbygningen, på akuttmottaket og i en operasjonssal.

FNs råd for menneskerettigheter i Geneve er innkalt til et ekstraordinært møte onsdag for å drøfte situasjonen på Gazastripen.

— Hvis Israel mener at de forholder seg til Genèvekonvensjonene på Gaza, mener Røde Kors det er på høy tid å se på om det er behov for egne regler om krigføring i tett befolkede områder som vi ser nå i Gaza. Hamas bryter således Genèvekonvensjonene når de sender raketter fra boligområder, sier president i Røde Kors, Sven Mollekleiv, i en pressemelding mandag ettermiddag.

Angrep helsepersonell

— Vår søsterorganisasjon Palestinsk Røde Halvmåne opplyser at deres helsepersonell ble direkte angrepet av israelske styrker. Dette er brudd på folkeretten og må etterforskes, sier Mollekleiv til NTB mandag.

Mollekleiv understreker at sivilbefolkningen er helt avhengig av at helsepersonell kan bevege seg på tvers av frontlinjene.

— Helsepersonell skal ha fri adgang til områder hvor det finnes døde og sårede. Folkeretten er krystallklar på det. Hvis helsepersonell er angrepet med overlegg, må det etterforskes av krigsforbryterdomstolen, sier Mollekleiv.

Les også:

Les også

Fem drept under bombing av sykehus i Gaza

500 palestinere drept på to uker

FNs sikkerhetsråd uttrykker sterk bekymring for de mange sivile drepte i Gaza og krever øyeblikkelig våpenhvile. Mandag steg antallet døde palestinere til over 500.

Oppfordringen ble vedtatt da Sikkerhetsrådet møttes til hastemøte søndag kveld for å drøfte situasjonen på Gazastripen, der over 100 palestinere ble drept i en blodig israelsk offensiv søndag.

Samtidig sier israels forsvarsminister Moshe Ya'alon at landets operasjon i Gaza bør være over i løpet av to eller tre dager, skriver Haaretz.

Antallet palestinere som er drept etter at offensiven startet for snart to uker siden har nå passert 500, opplyser palestinsk helsepersonell til nyhetsbyrået AP.

Angrep i Israel

Ifølge Times of Israel har det israelske forsvaret (IDF) drept ti militante palestinere som hadde tatt seg inn i Israel mandag morgen. En rapport sier at «to terrorlag ble oppdaget da de infiltrerte Israel gjennom to tunneler fra den nordlige Gazastripen»

Luftforsvaret angrep det ene laget og «det var et bekreftet treff».

— Soldater ble tilkalt til stedet og de tok opp kampen og drepte ti terrorister fra det andre laget, står det videre.

Samtidig melder IDF at rakettangrepene mot Israel fra Gaza fortsetter, og at rakettforsvarssystemet Iron Dome har skutt ned flere av rakettene.

Mange sivile

En familie på ti palestinere, blant dem fire unge barn og en 9 måneder gammel jente, ble drept da en israelsk stridsvogn åpnet ild mot huset deres i nærheten av Rafah, sier Ashraf al-Kidra i helsedepartementet på Gazastripen til AP.

En talsmann for ambulansetjenesten i Gaza, Ashraf al-Qudra, sier at 80 prosent av de 72 menneskene som ble drept i nabolaget Shejaiya, mellom Gaza by og grensa, var eldre menn, kvinner og barn. Dessuten er 400 mennesker såret, sier han.

Qudra sa også at de hadde funnet likene av tre barn og en mann i et utbombet hus øst før Khan Younis, skriver NTB.

 1. Les også

  Hamas: Israelsk soldat bortført på Gazastripen

 2. Les også

  Her ble 60 drept

 3. Les også

  Søndag er det blodigste døgnet så langt på Gaza

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Over 600 raketter skutt mot Israel – Hamas vil fortsette angrepene

 2. VERDEN

  Gaza-angrep trolig de mest omfattende siden krigen i 2014

 3. VERDEN

  Israelske soldater drepte tre palestinere

 4. VERDEN

  Flere skutt og såret i nye Gaza-protester lørdag

 5. VERDEN

  Frykt for ny krig på Gazastripen

 6. VERDEN

  14 år gammel gutt blant de drepte i nye demonstrasjoner på Gazastripen