Verden

Sveriges Radio: «Har jødene selv et ansvar for voksende antisemittisme?»

Lytterstorm etter at Israels ambassadør ble bedt å svare på om jøder selv må bære ansvar for den økende antisemittismen i Europa.

Isaac Bachman nektet å svare på spørsmålet Sveriges Radios reporter stilte. Claudio Bresciani / TT

 • Andreas Slettholm
  Kommentator

Sveriges Radios program Studio Ett får kraftig kritikk av sine lyttere etter sitt intervju med Israels ambassadør til Sverige Isaac Bachman.

Han var gjest i programmet i forbindelse med Benjamin Netanyahus reaksjoner etter terroren i København i helgen.

Netanyahu oppfordret søndag europeiske jøder til å emigrere til Israel, fordi de ikke lenger kan være trygge i europeiske land. Han sa videre at landet forbereder seg på en masseinnvandring fra europeiske jøder. Uttalelsene har vakt sterke reaksjoner fra flere europeiske statsledere, som mener de ivaretar deres jødiske borgeres sikkerhet.

— Som å anklage voldtatt kvinne

I statskanalens program gjorde Bachman flere betraktninger om den voksende antisemittismen i Europa. Han fikk deretter følgende spørsmål, gjengitt av svd.se:

— Har jødene selv et ansvar for den voksende antisemittismen vi nå ser?

- Det spørsmålet vil jeg helt og holdent avvise, svarer Bachman.

— Hvorfor det, spør programlederen igjen.

Bachman svarte da at å antyde noe slikt, er som å si at en kvinne har ansvaret når hun blir voldtatt.

SR beskyldes for antisemittisme selv

Passasjen har fått svenske lyttere til å reagere. Programmet beskyldes for å «være en del av antisemittismen selv» av en twitterbruker, mens PR-rådgiveren Matt Maandi skriver at ingen muslim hadde fått et slikt spørsmål.

Sveriges Radio har nå fjernet sekvensen fra fra sine nettsider, og har også publisert en beklagelse på sin redaksjonsblogg. De skriver der at at ambassadør Bachman fikk et «ulykkelig spørsmål» som «leder tankene i feil baner og skyldbelegger både individer og en utsatt gruppe».

De skriver videre at å fjerne innslaget er uvanlig, men at de «ikke vil bidra til videre spredning av formuleringen».

Anstrengt forhold

Studio Ett er et populært aktualitetsmagasin med det de selv kaller «fordypende journalistikk». En av programmets reportere var i hardt vær for ikke lenge siden. I forbindelse med Charlie Hebdo-terroren sa utenrikskorrespondent Alice Petrén at ofrene i redaksjonen «ikke var uskyldige i dette tilfellet».

Hun var imidlertid raskt ute på Twitter med en avklaring og beklagelse for en upresis formulering. Hun hadde ment å si at ofrene ikke var tilfeldige.

Israels forhold til Sverige har vært anstrengt etter at den svenske Riksdagen som åttende EU-land valgte å anerkjenne Palestina som selvstendig stat.

Ambassadør Bachman ble umiddelbart kalt hjem etter vedtaket i oktober, men returnerte senere. Han skapte forøvrig overskrifter da han i 2013 sammenlignet frigivelse av palestinske fanger i Israel

Les også

med å løslate Anders Behring Breivik

.

— Mindre antisemittisme i Sverige

Ifølge ADL Global 100, som utarbeider en global oversikt over antisemittiske holdninger, er antisemittiske holdninger et større problem i Norge enn i Sverige og Danmark. Slik de definerer antisemittiske holdninger, gjelder dette 15 prosent av befolkningen i Norge, mot bare fire prosent i Sverige og ni prosent i Danmark.

Eksempelvis sier nesten hver fjerde nordmann seg helt eller delvis enige i påstanden «folk hater jøder på grunn av jøders handlinger», mot 17 prosent i Danmark og 12 prosent i Sverige.

Ifølge indeksen, som utarbeides i regi av den amerikanske interesseorganisasjonen Anti-Defamation League, er tallene for de skandinaviske landene godt under resten av Europa, der 24 prosent i snitt besitter antisemittiske holdninger.

 1. Les også

  - Willoch har bidratt til jødehatet

 2. Les også

  Muslimsk ungdom slår fredsring rundt synagogen i Oslo

 3. Les også

  Til Norges og Europas jøder: Vi håper vi sammen kan skape et klima hvor dere føler dere trygge nok til å bli. Ellers har vi feilet.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Antisemittisme

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Én av fire europeere har antisemittiske holdninger

 2. VERDEN

  Er de anti-Israel eller antisemitter? Spørsmålet splitter venstresiden på begge sider av Atlanteren

 3. VERDEN

  Jeremy Corbyn og Labour anklages for antisemittisme: – Vanskelig for ham å gi noe godt svar

 4. KRONIKK

  Holdninger til jøder og muslimer i Norge i 2017: Antisemittisme og muslimfiendtlighet er beslektede fenomener

 5. DEBATT

  Jo, vi er Quislings barn

 6. VERDEN

  Rapport: Urovekkende økning i antisemittisk vold