Verden

Den russiske ambassaden med sterk kritikk av Norge: «Paranoid spionasjehysteri»

Ambassaden etterlyser en unnskyldning etter spionsiktelsen av Mikhail Botsjkarov. De mener det vil ramme forholdet mellom Norge og Russland.

Mikhail Botsjkarov ble 19. oktober løslatt etter å ha blitt siktet for etterretningsvirksomhet i Norge. Foto: Ketil Blom Haugstulen

  • Magnus Kallelid
    Magnus Kallelid
    Journalist

«Hvis dere ikke vil og ikke klarer å motta russiske delegater, så kommer de ikke mer.»

Det skriver Russlands ambassade på sin Facebook-side tirsdag ettermiddag. Brevet ble også sendt til Aftenpostens redaksjon. Ambassaden mener spionsaken fra september gjør dialogen mellom Norge og Russland «enda vanskeligere».

  • Russland fridde til stortingspresidenten for å få løslatt spionsiktet. Der får de ikke noe hjelp.

Besøkte Stortinget

Den russiske tjenestemannen Mikhail Botsjkarov ble i september pågrepet og siktet for etterretningsvirksomhet etter å ha deltatt på et seminar på Stortinget. Russeren nektet straffskyld, og en måned senere ble han løslatt.

Ambassaden ber nå Norge komme med en forklaring og unnskyldning. De kaller pågripelsen et resultat av «regelmessige antirussiske erklæringer» fra det politiske «etablissementet» i Norge:

«Det som skjedde i Norge er et resultat av paranoid spionasjehysteri.»

Ambassaden fremhever også at etterforskningen i Norge gjør at Botsjkarjov fortsatt ikke kan jobbe som normalt og ikke kan dra på tjenestereiser.

Vil ikke kommentere

Utenriksdepartementets pressetalsperson Siri R. Svendsen sier at dette er en sak for politi og påtalemyndighet og ikke en politisk sak.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil ikke kommentere utspillet generelt, men bekrefter at det fortsatt arbeides med saken.

– Saken er fortsatt under etterforskning. Men jeg vil ikke kommentere resten av utspillet, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST.


Fikk du med deg disse sakene om Russland?

Les mer om

  1. Russland
  2. Etterforskning
  3. PST