Verden

Avtalebonanza i Beijing – 24 nye samarbeid mellom Kina og Norge

En av avtalene var mellom Avinor og Hainan Airlines: til våren skal det åpnes en direkterute mellom Oslo og Beijing. Den ble signert av visepresident i Hainan Airlines, Tan Xaing Dong, og lufthavnsjef på Gardermoen, Øyvind Hasaas. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Norske storselskap som DNV GL, DNB og Kongsberg Gruppen skrev alle under på nye avtaler med kinesiske partnere under en seremoni i Beijing tirsdag.

  • og NTB

Med kongen som vitne ble det inngått 24 avtaler om nye norsk-kinesiske samarbeid.

Blant annet skrev Avinor og Hainan Airlines under på et dokument som bekrefter at det blir opprettet en direkterute mellom Beijing og Oslo til våren – den første av sitt slag.

Kongsberg Digital og Alibaba Cloud inngikk en avtale om å utforske mulighetene for digitalisering av energisektoren i Kina. I tillegg skrev Ekornes, Norsk elbilforening og Film in Norway under på avtaler med kinesiske partnere.

Kristiansand kommune signerte en samarbeidsavtale med den kinesiske byen Qingdao – best kjent for sitt forfriskende øl.

Seremonien ble avholdt under et seminar som Innovasjon Norge har stelt i stand i forbindelse med det norske statsbesøket i Kina. En rekordstor næringslivsdelegasjon deltar på turen, og enda flere avtaler skal senere signeres i Shanghai.

Tirsdag kveld skal kong Harald, utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) møte Kinas president Xi Jinping. De skal signere tre bilaterale avtaler som omhandler samarbeid innen idrett, handel og forskning.

Les mer om

  1. Kina
  2. Norges forhold til Kina