Skam-skuespillerne møtte William og Kate. Men hertugparet hadde neppe sett serien.

Prins William og hertuginne Kate har gjort mental helse til en av sine hjertesaker og så et utdrag fra den siste episoden av «Skam» sammen med skuespillerne i serien.

Kronprinsesse Mette Marit og kronprins Haakon i samtale med hertuginne Kate og Tarjei Sandvik Moe.

Skolegården var fylt med elever fra Hartvig Nissen da de kongelige ankom i 10-tiden fredag formiddag.

Hertugparet tok seg god tid til å hilse på de fremmøtte, som tålmodig ventet i vinterkulden.

Inne på skolen ble de ønsket velkommen av skuespillere fra serien.

P3-sjef Håkon Moslet presenterte serien for de kongelige. Sammen med skuespillerne så de et utdrag fra den siste episoden.

Moslet bekrefter at «Skam» ikke er spesielt godt kjent i Storbritannia og at hertugparet neppe hadde sett det før norgesbesøket.

– Det er nok mer et undergrunnsfenomen i Storbritannia. Folk har sett det på Youtube. Det er først og fremst i Norge, Sverige og Danmark at det er kjempesvært. Det er et kultfenomen i resten av verden.

Prins William utbrøt på sin side «Really? Is that so?» da elevene fortalte at det kom turister fra Japan, Frankrike, Kina, Sør-Korea og Spania til skolen for å se den «på ordentlig», skriver NTB.

Blant de britiske journalistene i Oslo, var det få som hadde hørt om TV-serien før besøket. «Skam» er ikke vist i Storbritannia, og ifølge flere journalister Aftenposten snakket med, er ikke «Skam-fenomenet» veldig stort i hjemlandet.

-Stilte gode spørsmål

– Det at noen av verdens mest berømte mennesker tar opp mental helse som tema, tror jeg kan ha stor betydning , sa Tarjei Sandvik Moe, som spiller Isak i serien.

Hertugparet ga inntrykk av at de ikke hadde sett «Skam».

– Jeg tror ikke de hadde sett den, for da vi var ferdig med samtalen sa Kate at hun ville se den, fortalte Carl Martin Eggesbø, som har rollen som Eskil.

Det norske kronprinsparet så derimot ut til at de kjente serien svært godt, la de unge skuespillerne til.

Skuespillerne understreket at de kongelige virket veldig klar over hva serien handlert om, og stilte gode spørsmål.

– De var veldig interessert i måten «Skam» er laget på og hvordan budskapet har nådd ut. De var opptatt av hvordan man kan bruke populærkulturen til å formidle viktige temaer, forklarte Eggesbø.

Tarjei Sandvik Moe og Iman Meskini (Sana) var begge tilstede på middagen på Slottet kvelden i forveien. De ga begge uttrykk for at det hadde vært en opplevelse.

– Det var magisk. Jeg måtte klype meg i armen i morges, sa Meskini.

Det britiske utenriksdepartementet skriver at «Skam» godt beskriver mange av de utfordringene unge i dag står overfor, som identitetsproblemer, mobbing, relasjoner, seksuelle overgrep og spiseforstyrrelser. Dette er problemstillinger hertugparet har engasjert i hjemme i Storbritannia, og som var en av årsakene til at paret ønsket å besøke den norske skolen.

«Skam»-skuespillerne Josefine Frida Pettersen og Iman Meskini ankommer sin gamle skole.
Hertuginne Kate hadde mange spørsmål til de unge elevene ved Hartvig Nissen videregående skole.
Skam-skuespillerne utenfor Hartvig Nissen.
Elever henger ut av vinduene på skolen da de kongelige forlater stedet.
Hertuginne Kate hilser på Ulrikke Falck og Carl Martin Eggesbø.
Hertuginne Kate inne på skolen.
Azora Reinholt (19) og Hedda Gulliksen (18) fikk hilse på de kongelige.

Forteller om besøket på Twitter

Den offisielle Twitter-kontoen til Kensington Palace har lagt ut flere bilder fra fredagens besøk ved Hartvig Nissens skole.