Verden

Storbritannias «hvite enke» mistenkes for Kenya-terror

Samantha Lewth Foto: SOLO Syndication

Kan en hvit, britisk kvinne være en av lederne for terrorangrepet mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi?

  • Lars Inge Staveland

Over 60 mennesker er drept etter at terrorister tok seg inn i kjøpesenteret Westgate i Nairobi, Kenya, midt i den travleste handletiden lørdag. Vitner beskriver hvordan terroristene delte sivile opp i grupper etter kjønn, alder og religion. Så skjøt de rundt seg.

Kenyanske myndigheter sier de nå har kontroll over kjøpesenteret, men det er uklart om alle terroristene er drept.

Flere øyenvitner har gitt detaljerte beskrivelser av terroristene, blant annet forteller de at en kvinne skal ha deltatt. Det har fått britiske medier til å spekulere i om «Den hvite enke» — Samantha Lewthwaite - kan ha vært blant lederne i angrepet.

Tirsdag formiddag sier en britisk sikkerhetskilde til Reuters at det er en «mulighet» for at en av angriperne kan være britisk.

Les også:

Les også

Myndighetene i Kenya har kontroll over kjøpesenter

— Jeg puster jihad

Lewthwaite var gift med Jermaine Lindsay, som sprengte seg selv i luften ved Londons undergrunnstasjon King's Cross 7. juli 2005. Hun gikk først ut og fordømte sin manns handlinger, men gikk senere under jorden.

Tilnavnet «hvit enke» spiller på «sort enke» - tsjetsjenske kvinner, ofte krigsenker, som utførerer terrorangrep.

Les også

Slik forklarer Al Shabaab angrepet på kjøpesenteret

I tenårene konverterte Lewthwaite til Islam og skal ha gått gjennom en radikaliseringsprosess. De siste årene har hun dukket opp på Twitter med meldinger som glorifiserer jihad (hellig krig, red.anm.) og martyrdøden. — Jeg ser rundt meg hvor vakker jihad er. Jihad lever i Kenya, det lever i meg og jeg puster jihad. Tiden er kommet for meg, skrev hun på Twitter i fjor.

En twittermelding knytter henne direkte til angrepene mot kjøpesenteret i Nairobi, men det er uklart om denne kontoen er ekte. En twitterkonto som skapte overskrifter mandag - som hevdet å tilhøre ekstremistgruppen Al Shabaab - viste seg å være falsk.

Blant annet er to svensker hengt ut som terrorister på Twitter. Det skriver Expressen.se.

Les også:

Les også

Terrorangrepets ofre kom fra minst 12 forskjellige land

Ettersøkt etter granatangrep

Det har imidlertid vært mer enn nok til å sette i gang spekulasjoner i britisk presse.

The Guardian skriver tirsdag at Kenyas utenriksminister Amina Mohamed antar at en britisk kvinne var blant terroristene. To eller tre amerikanere skal også ha deltatt.

— Ut i fra informasjonen vi har, er det to eller tre amerikanere, og så har jeg hørt om en brite - en kvinne - og jeg tror hun har gjort dette flere ganger før, sier Mohamed.

Les også

- De har ingen problemer med å drepe

Hendelsene Mohamed referer til kan være et angrep i den kenyanske byen Mombasa under fotball-EM i 2012. En granat ble kastet inn i en bar som var stappfull av turister som fulgte kampen mellom Italia og England. Tre personer ble drept, blant dem en gutt. Lewthwaite er mistenkt for å stå bak. Hun er nå ettersøkt over hele verden, og man antar at hun fortsatt gjemmer seg i Kenya. Britisk sikkerhetstjeneste har lenge antatt at hun var en del av en aktiv celle, rede til å utføre nye angrep.

Hun er kjent som en tilhenger av gruppen Al-Shabaab, som har tatt på seg ansvaret for angrepet mot kjøpesenteret.