Verden

– Nairobi-terroristene leide butikk i kjøpesenteret

I butikken hadde de utstyr og våpen. I tillegg skal terroristene ha hatt sitt samlingssted i ventilasjonsanlegget.

Etter fire dagers terrorangrep, kollapset store deler av Westgate kjøpesenter i Nairobi Kenya.
  • Helene Skjeggestad
    Helene Skjeggestad
    Korrespondent i Russland

Det melder både BBC og CNN. Det er nå en uke siden terrorister fra organisasjonen Al-Shabaab tok seg inn i det store, folksomme kjøpesenteret i Nairobi i Kenya.

Selv om politiet var på stedet kort tid etter angrepet, klarte likevel terroristene å holde stand i fire dager. I etterkant har etterforskningen forsøkt å svare på hvordan terroristene kunne være så forberedt.

Base i ventilasjonsanlegg

BBCs kilder i etterforskningen sier at terroristene leide en butikk i kjøpesenteret. For å få dette til benyttet de seg av falsk ID. På lørdag ble terroristene sluppet av i biler foran kjøpesenteret og opprettet raskt en base i byggets ventilasjonsanlegg. Da det kenyanske militæret kom til kjøpesenteret, skal terroristene ha hentet tyngre utstyr, antageligvis fra butikken de leide.

Ifølge CNNs kilder hadde terroristene leid butikken rundt et år.

Det som fremdeles er helt åpent er hvordan terroristene har klart å smugle inn et slikt kvantum av eksplosiver og våpen uten at noen merket det.

Ubesvarte spørsmål

Les også

Interpol etterlyser «Den hvite enke»

Samtidig som det lekker fra etterforskningen, blir ofre og pårørende av angrepet stadig mer frustrert. Myndighetene har fremdeles ikke fastsatt antall døde, kun at det er minst 67. I tillegg er over 60 mennesker fremdeles savnet.

Roy Sam er broren til Thomas Ogala som mistet livet i terrorangrepet. Roy Sam sier at han har gått til likhuset hver dag den siste uken, men at brorens lik ikke er blitt klargjort for begravelse.

— De sa at de skulle klargjøre liket slik at det så ok ut, men vi ble bedt om å komme tilbake og komme tilbake, sier Sam til nyhetsbyrået Associated Press.

Rundstjålet

Irene Anyango eier en smykkebutikk i Westgate kjøpesenter. Hun har fått lov til å gå inn igjen i kjøpesenteret etter at angrepet var over.

- Det var et mareritt, sier hun til BBC.

— Over 90 prosent av smykkene er forsvunnet og butikken er oversvømt.

Åtte fengslet

Les også

Elliot (4) fikk sjokolade av terrorist

Den kenyanske innenriksministeren Joseph Ole Lenku sa på en pressekonferanse fredag at tre av personene som ble pågrepet etter angrepet sist helg, nå er løslatt. Åtte andre sitter i varetekt, opplyste han, ifølge NTB: Det er ingen savnede etter terroraksjonen mot Westgate-senteret, og tallet på omkomne sivile og sikkerhetsfolk står fortsatt på 67, tilføyde Lenku. Kenyas Røde Kors har tidligere meldt at flere titall fortsatt var savnet.

Al-Shabaab, som har tilknytning til terrornettverket Al-Qaida, truet i en twittermelding med at angrepet bare var «første akt» i et lengre drama.

— Krigerne som slo til mot Westgate, laget en forestilling som har trollbundet oss, het det i meldingen.

Også fem av terroristene som angrep kjøpesenteret, ble drept. Fredag var tredje og siste dag med nasjonal landesorg i Kenya etter angrepet.

Les også

  1. - Al-Shabaab vil angripe Vesten, men mangler kapasitet

  2. Ali Hassan reiste til Somalia og kriget mot Al-Shabaab

  3. Dømt i Norge for pengestøtte til militsgrupper - nå er han parlamentspolitiker i Somalia

  4. Brite pågrepet for terroraksjon i Nairobi

  5. Overlevende forteller dramatiske historier fra Kenya