Verden

Trump truer Kina med ny toll på 200 milliarder dollar

USAs president Donald Trump advarer Kina mot å fortsette å øke tollen på amerikanske varer, og truer med å innføre en mye tøffere toll.

USAs president Donald Trump truer Kina med å innføre en ny toll på kinesiske varer til en verdi av rundt 1.600 milliarder kroner. Kina kaller det «utpressing».

  • og NTB

– Om Kina øker sine tollsatser enda en gang, vil vi møte det med å innføre ytterligere toll på varer til en verdi av 200 milliarder dollar, sier Trump i en pressemelding mandag.

Kina svarte raskt med samme mynt da USA fredag varslet 25 prosent toll på kinesiske importvarer til en verdi av 50 milliarder dollar. De lovet at de kinesiske mottiltakene vil avspeile de amerikanske i verdi og omfang. Det har satt sinnene i kok i Washington.

– Ytterligere tiltak må settes i verk for å oppfordre Kina til å endre sine urettferdige metoder, få dem til å åpne markedet overfor amerikanske varer og akseptere et mer balansert forhold til USA, sa Trump videre.

  • Trump skjeller ut de allierte for å gi USA en råtten avtale. Politikken hans vil øke USAs underskudd kraftig.

– Utpressing

Kina svarer tirsdag og kaller tolltrusselen utpressing og sier de vil kjempe imot med «omfattende kvantitative og kvalitative tiltak».

– USA satte i gang en handelskrig og brøt markedsreglene. Kinas svar er å beskytte landets og folkets interesser, heter det fra det kinesiske handelsdepartementet.

Forhandlinger

De to økonomiske stormaktene har den siste tiden forsøkt forhandlinger for å unngå handelskrig. I løpet av de siste månedene har Trump gjort flere kursendringer og helomvendinger i handelsstriden med Kina – samtidig som han har innført ny toll også på importvarer fra europeiske allierte og Canada.

Kinas utenriksminister Wang Yi sa på en pressekonferanse torsdag sammen med USAs utenriksminister Mike Pompeo at USA har valget mellom to tilnærminger: vinn-vinn eller tap-tap.

Han advarte USA mot å vedta ensidige, ikke-konstruktive tiltak.

Les mer om

  1. Handelskrig
  2. Donald Trump
  3. Toll
  4. USA