Verden

Sultestreiker mot Putin for å nå frem med politisk krav

Den ukrainske filmregissøren Oleg Sentsov (41) er forberedt på å sultestreike til han dør hvis ikke Russland slipper ut samtlige ukrainske politiske fanger.

I 2015 ble den ukrainske filmregissøren Oleg Sentsov (41) dømt til 20 års fengsel for terrorisme. Menneskerettighetsorganisasjoner hevder at dommen var politisk motivert.
  • Per Kristian Aale
    Per Kristian Aale

En rekke internasjonale filmskapere, forfattere og kulturpersonligheter har engasjert seg i 41-åringens skjebne, deriblant Pedro Almodóvar, Wim Wenders og Stephen King. Det samme har mange russiske kulturkjendiser.

«Mannen dør. Vi tror ikke hans skyld er så stor at han fortjener 20 års fengsel. Han er ærlig og oppriktig i sin overbevisning, noe sultestreiken viser. Nå bør du vise nåde for å redde et menneskeliv», skrev russiske kulturpersonligheter i et åpent brev til Russlands president Vladimir Putin denne uken.

I 2015 dømte en militærdomstol i russiske Rostov den ukrainske filmregissøren Oleg Sentsov til 20 års fengsel for terrorangrep på den ukrainske halvøya Krim, som Russland annekterte i 2014. Han sitter i en fangeleir for spesielt alvorlige forbrytelser i Sibir.

Sentsov har sultestreiket siden 14. mai. Han krever at Russland frigir alle politiske fanger som er fra Ukraina, men han har ikke forlangt at han selv skal settes fri. Advokaten hans, Dmitrij Dinze, har gjort det klart at Sentsov er forberedt på å sulte ihjel.

– Enten vil han dø eller så vil kravet hans bli innfridd, sa advokaten til russiske medier.

Over hele verden er det blitt arrangert demonstrasjoner foran russiske ambassader. Her fra Kiev i Ukraina.

Politiske fanger på begge sider

Ifølge den anerkjente menneskerettighetsorganisasjonen Memorial skal det være et 50-tall politiske fanger fra Ukraina i russiske fengsler. Etter Russlands annektering av Krim og krigen i Øst-Ukraina har begge de to landene mange innsatte som den andre siden mener er politiske fanger.

Ukraina og Russland har flere ganger utvekslet fanger, men Putin avviste nylig at Sentsov kunne byttes mot en russisk journalist. Han avviste også kravene om at han skal benåde filmregissøren.

– Høylytte protester kan ikke påvirke en dom fra en føderal domstol og som allerede er iverksatt, sa presidentens pressetalsmann Dmitrij Peskov på en pressekonferanse denne uken, ifølge Interfax.

7. juni sa Russlands president Vladimir Putin at det ikke er aktuelt å slippe ut Oleg Sentsov. Denne uken gjentok Putins pressetalsmann det samme.

Stalin-rettssak?

Sentsov ble dømt for å ha organisert et terrorangrep med det formål at Ukraina igjen skulle få kontroll over halvøya. Påtalemyndigheten hevdet at Sentsov – og en medtiltalt – hadde satt fyr på inngangsdørene til to partikontorer og at de planla å sprenge en Lenin-statue.

Filmregissøren benektet dette og fremholdt at han leverte humanitær hjelp til ukrainske soldater på Krim som russiske soldater hadde omringet, og at han ble kidnappet mens han gjorde dette og sendt til Russland.

Ukrainerens kropp var dekket av blåmerker og skader som ifølge ham selv kom av tortur mens han satt i varetekt. Russiske myndigheter avviste påstandene og hevdet at blåmerkene var et resultat av Sentsovs hang til sadomasochistisk sex.

Aktoratets hovedvitne trakk sin forklaring under rettssaken og sa at hans tidligere vitnemål var et resultat av tortur.

Russiske og internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner fordømte rettssaken. De fremholdt at den var politisk motivert og en del av russernes propagandakrig mot Ukraina.

– Rettssaken minnet om Stalins skueprosesser mot dissidentene, mente Heather McGill fra Amnesty International.

Demonstranter i Moskva holder en plakat med bilde av den ukrainske filmregissøren Oleg Sentsov.

Metode fra Sovjet-dissidentene

I Sovjet-tiden var det mange dissidenter som sultestreiket. Dissidentene gjorde det for å protestere og tiltrekke seg verdens oppmerksomhet, men det hadde en høy pris, forteller historikeren Pavel Poljan til Radio Svoboda.

– For å sultestreike må man være forberedt på å dø. Dessuten blir man utsatt for tortur når man blir tvangsfôret, sier han.

Den mest kjente sultestreiken ble gjennomført av Anatolij Martsjenko, som satt mesteparten av sitt voksne liv bak murene. I 1986 sluttet han å spise og krevde at Sovjetunionen skulle slippe fri alle politiske fanger i landet.

Etter 117 dager døde han, til tross for at han i flere måneder ble tvangsmatet. Like etter at han døde, ble alle sovjetiske politiske fanger sluppet fri.

– Man regner med at myndighetene uansett hadde planlagt å gjøre det, men at det ble fremskyndet på grunn av sultestreiken, fremholder Poljan.

Flere artikler om Russland:

Les mer om

  1. Russland
  2. Vladimir Putin
  3. Ukraina