Handelsdemonstrasjoner i Irans hovedstad

Varehandlere ved en av Teherans historiske basarer samlet seg mandag til en sjelden demonstrasjon. Årsaken er sinne mot en kollaps i den iranske valutaen.

Iranske demonstranter roper slagord ved den historiske storbasaren i Teheran mandag 25. juni. Foto: AP / NTB scanpix.
  • og NTB
Flere av butikkene i storbasaren i Irans hovedstad Teheran var stengt mandag morgen som følge av demonstrasjoner. Foto: AP / NTB scanpix.

Ved flere veikryss i sentrum av den iranske hovedstaden skjøt politiet tåregassgranater mot et titalls ungdom som ropte slagord og kastet steiner, ifølge en AFP-fotograf på stedet. Opprørspolitiet grep siden inn for å bryte opp demonstrasjonen og pågrep to personer, ifølge en lokal teppehandler.

Protestene startet ved den historiske storbasaren i Teheran. Gjennom hele basaren hadde butikker og handelsboder metallstengslene nede mandag morgen.

Ifølge en 45 år gammel teppeforhandler som har vokst opp i området, var dette en svært sjelden begivenhet.

– Dette er første gang i livet mitt at jeg har sett dette, sier han.

Abdollah Esfiandari, lederen for det administrative styret ved basaren, sier til det iranske nyhetsbyrået ISNA at bakgrunnen er den iranske valutaen rijals kollaps på det internasjonale valutamarkedet.

– Kravene fra basar-handelsfolkene er legitime. De ber om at rijal-situasjonen klargjøres en gang for alle. Protestene er mot den svake valutakursen, mot svingninger i utenlandsk valuta, mot at varer blir blokkert av tollen, og mot mangelen på klare tollregler, sier han.

Iranske rijal har falt nær 50 prosent i verdi de siste seks månedene, og en amerikansk dollar koster nå 85.000 rijal på det åpne markedet.

Iran har stått overfor økende økonomiske problemer etter at USAs president Donald Trump trakk USA fra atomavtalen og varslet gjeninnføring av sanksjoner mot Iran.