Verden

Politiet skyter mot demonstranter i Kongo

Kongolesisk politi skyter med skarpt og bruker tåregass mot folk som protesterer mot at de ikke får avgi stemme i søndagens presidentvalg.

Demonstranter setter opp en barrikade i byen Beni øst i Kongo, der folk protesterer mot at de ikke får avgi stemme i søndagens presidentvalg. Foto: AP / NTB scanpix
  • og NTB
En demonstrant har lagt seg ned foran en brennende barrikade i byen Beni øst i Kongo. Foto: AP / NTB scanpix
Opposisjonens presidentkandidat i Kongo, Martin Fayulu. Foto: AP / NTB scanpix
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Presidentvalget i Afrikas nest største land skulle egentlig vært holdt i 2016 og er blitt utsatt flere ganger, men søndag skal det etter planen omsider holdes.

Kongos nasjonale valgkommisjon har besluttet at over 1 million stemmeberettigede i byene Beni og Butembo nordøst i landet ikke får avgi stemme før i mars. Begrunnelsen er et utbrudd av ebola i området.

Heller ikke velgerne i byen Yumbi får avgi stemme søndag, med henvisning til sikkerhetssituasjonen der.

Valgkommisjonen holder samtidig fast ved at valgresultatet skal foreligge 15. januar og at landets nye president skal tas i ed senest tre dager senere. Dette har ført til store protester blant dem som mener at deres stemme dermed ikke vil telle.

Angrep ebola-senter

Onsdag og torsdag har hundrevis av demonstranter protestert i Beni med krav om at valglokalene i de berørte områdene må holdes åpne på valgdagen søndag slik at også de får stemt.

I Beni stormet demonstrantene et behandlingssenter for ebola, drevet av Leger Uten Grenser (MSF), og satte fyr på flere telt. Rundt 20 pasienter flyktet fra senteret.

Opposisjonen hevder utsettelsen av valget er et komplott og viser til at avtroppende president Joseph Kabilas håndplukkede kandidat Emmanuel Ramazani Shadary er upopulær blant mange i det nordøstlige Kongo.

De avviser også påstanden om at ebola-epidemien gjør det nødvendig å utsette valget og viser til at både skoler og kirker holder åpent som vanlig.

– Livet går som vanlig der, ifølge presidentkandidaten Martin Fayulu, som selv sier at han har besøkt området.

Kaster ut EU-ambassadør

Samtidig med at opposisjonen protesterer, ga myndighetene torsdag EUs ambassadør Bart Ouvry 48 timer til å forlate landet.

Utvisningen virker som en gjengjeldelse for at EU har innført sanksjoner mot 14 kongolesere, blant dem presidentkandidat Shadary.

Shadary er en nær medarbeider av Kabila og har som innenriksminister vært sentral i å slå ned flere opprør mot presidenten. EU anklager ham også for å ha trenert valget, som opprinnelig skulle ha vært holdt i 2016.

Kongos utenriksminister Leonard She Okitundu ba tidligere i måneden EU om å oppheve det han omtalte som ulovlige sanksjoner.

Kabila kan ikke stille til valg for en ny periode, men dersom Shadary går seirende ut, hevder opposisjonen at han vil styre videre i kulissene.

Les mer om

  1. Afrika
  2. Kongo (Kinshasa)