Verden

Han ble kalt «tyrann» og «barneslakter». Nå er den syriske presidenten på vei inn i varmen igjen.

President Bashar al-Assad har overlevd en syv år lang borgerkrig i eget land.

Sudans president Omar al-Bashir og president Bashar al-Assad i Damaskus i Syria. Al-Bashir ble den første arabiske leder til å besøke den omstridte presidenten på snart åtte år.
 • Helene Skjeggestad
  Helene Skjeggestad
  Journalist

Gjennom syv turbulente år har president Bashar al-Assad klamret seg til makten i Syria.

Det til tross for at USA under forrige president Barack Obama erklærte at det «ikke finnes en løsning for Syria der Assad blir sittende» og kalte ham «en tyrann som slapp bomber over barn og slaktet egen befolkning».

Nå har likevel den omstridte presidenten, ved hjelp av Russland og Iran, fått kontroll på mesteparten av området han mistet.

Også i den arabiske verden er det mye som tyder på at Assad igjen er på vei tilbake til folden.

Ambassader gjenåpnes

Flere hendelser tyder på at omverdenen nå tror Assad kan bli sittende:

 • I romjulen ble det klart at De forente arabiske emirater gjenåpner ambassaden i Damaskus etter syv år. Landet har tidligere støttet opprørsgrupper som har kjempet mot Assad. Også Bahrain vil gjenåpne sin ambassade.
 • Tidligere i desember besøkte Sudans president Omar al-Bashir Syria og president Bashar al-Assad. Han ble den første arabiske leder til å besøke den omstridte presidenten på snart åtte år.
 • Jordan åpnet i oktober grensen til Syria. Jordan har også tidligere støttet motstandere av Assad.
 • Ryktene går om at Den arabiske liga ønsker å gjenoppta Syria som medlem. Landet ble kastet ut i 2011. Reuters siterer en anonym diplomat som sitter tett på prosessen, på at det nå bare er tre–fire stater som ikke ønsker å ha Syria som medlem.
En gutt i Aleppo flykter fra bombene i Aleppo i 2015. Krigen i Syria har pågått i nesten åtte år.
Les også

Siden Den arabiske våren er alt blitt verre. Det finnes ett unntak.

– Frykt for Iran

Den siste utviklingen i Syria kan leses inn i en større regional kamp mellom sjiadominerte Iran og sunnidominerte Saudi-Arabia om innflytelse i regionen.

De forente arabiske emirater er alliert med Saudi-Arabia og ser med bekymring på Irans sterke innflytelse i det strategisk viktige Syria.

Emiratene sier i en uttalelse at de ønsker å arbeide for en normalisering av forholdet til Syria, og at de ønsker å «støtte suverenitet og uavhengighet i Syria og imøtegå farene ved regionale forstyrrelser».

På Twitter sier utenriksminister Anwar Gargash det rett ut: De arabiske landene må spille en større rolle i Syria for «å demme opp for Iran og Tyrkias innflytelse i regionen».

USA ut av Syria

Samtidig som Assad er på vei inn i den arabiske varmen, erklærte Donald Trump, president i USA, en tilbaketrekking av USAs 2000 soldater fra Nord-Syria.

Han varslet også tilbaketrekking av halvparten av de 14.000 soldatene som er i Afghanistan.

I romjulen foretok imidlertid presidenten et besøk til Irak der han forsikret om at det ikke er aktuelt å hente hjem soldatene derfra.

– Irak kan brukes som fremtidig base dersom vi ønsker å gjøre noe i Syria, sa Trump ifølge NTB.

President Donald Trump og førstedame Melania Trump på al-Asad-basen i Irak andre juledag.

Fremdeles spenninger

Selv om USA trekker seg ut av Syria og flere arabiske naboland nærmer seg Assad, er det lite som tyder på at det blir fred med det første.

Avgjørelsen om USAs tilbaketrekking provoserte for eksempel de kurdiske styrkene i Syria, som nå frykter et tyrkisk angrep på sine styrker.

Kurderne, som var USAs allierte i kampen mot IS, ser nå mot Russland og Assad for beskyttelse mot fienden Tyrkia.

Særlig er det knyttet spenning til den nordsyriske byen Manbij. Der ber den kurdiske YPG-militsen Syrias regjering om å ta kontroll for å beskytte byen mot angrep fra tyrkiske styrker.

 • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Syriakrigen
 2. Den islamske staten (IS)
 3. Bashar al-Assad
 4. Syria
 5. USA
 6. Iran
 7. De forente arabiske emirater