Trump hevder at statsansatte takker ham for at de ikke får jobbe. Selv sier mange av dem noe helt annet.

Stengningen av statsapparatet kan strekke seg langt inn i nyåret. Flere tusen statsansatte fortviler på sosiale medier.

En rekke føderale bygninger er stengt for publikum så lenge shutdown-en varer. Det nasjonale arkivverket er blant stedene der dørene holdes låst inntil videre.

Fem milliarder dollar er en dråpe i havet sammenlignet med det amerikanske statsbudsjettet.

Men det er disse pengene, som president Trump ønsker å bruke på å bygge en mur langs grensen til Mexico, som har sørget for at statsapparatet har vært delvis stengt siden forrige fredag.

Demokratene nekter nemlig å gå med på et forslag som inneholder å betale for en grensemur.

Den såkalte shutdown-en (stengningen) har gitt 400.000 statsansatte en uønsket og ulønnet juleferie. Omtrent like mange mennesker må stille på jobb uten å få betalt.

«Jeg har jobbet for staten i 35 år som flyveleder. Jeg har vært i hæren og har tre barn. Nå jobber jeg mot et løfte om en fremtidig lønnsslipp. Jeg har et huslån, regninger og skolegang å betale for. Og jeg blir holdt som gissel på grunn av en dum mur», skriver Maryland-beboeren Chris Boughn på Twitter.

I’ve worked for the Federal Govt.for 35 years as an air traffic controller. Army veteran, father of 3. Now workin… https://t.co/kyspW1yZLC

Han er en av flere tusen statsansatte som de siste dagene har fortalt sin historie i sosiale medier ved hjelp av emneknappen #shutdownstories. Mange av dem sier at de frykter hva som skjer når neste store regning kommer.

«Vi fikk barn for to måneder siden, og jeg har vært i ulønnet permisjon siden den gang. Mannen min jobber for skogtilsynet og er den som tjener penger. Uten inntekten hans vet jeg ikke hva vi skal gjøre. Vi har spart opp nok til å betale for huslånet i januar, men etter det ...» skriver Twitter-brukeren @littlesarah, som bor i Minnesota.

Les også

800.000 amerikanere fikk lønnskutt i julegave. Her er det du trenger å vite om «shutdown»-dramatikken i Washington, DC.

– Ønsker å jobbe

Kontrasten er stor mellom de statsansattes uro-meldinger og presidentens egne tolkning av reaksjonene på stengningen.

– Mange av disse arbeiderne har sagt til meg: «Hold det gående til du får midler til å bygge muren», sa han i en kort melding til pressen 1. juledag.

Han ga ingen opplysninger om hvordan disse statsansatte hadde kontaktet ham, hvor mange de var, eller hvor de jobbet.

Donald Trump legger skylden for stengningen på demokratene. Foreløpig viser han ingen tegn til å gi slipp på kravet om penger til en grensemur.

Fagforeningsledere tror ikke at han har rett. David Cox, som leder den nasjonale fagforeningen for statsansatte (AFGE), sier til ukebladet Time at det ikke bør være noen tvil om hvorvidt de statsansatte ønsker at statsapparatet skal åpnes igjen.

– De har lyst til å vende tilbake til arbeidet. De er utvetydige i sin motstand mot at politiske problemer skal løses gjennom en shutdown, sier Cox.

Les også

Da Trump ble president, startet han en «utryddelsestaktikk» mot IS. Siden den gang skal USAs koalisjon ha drept opptil 9300 sivile i Syria.

Skylder på demokratene

De statsansatte som må jobbe uten lønn, vil få pengene etterbetalt når stengningen er over, men det kan ta tid før pengene kommer. For dem som er permittert, er situasjonen mer komplisert: Kongressen må først vedta en eventuell etterbetaling, noe som har skjedd i lignende situasjoner tidligere, men som det ikke finnes noen garanti for.

Innleide konsulenter som er blitt permittert, derimot, har ingen muligheter til å få betalt for de uønskede fridagene.

Sikkerhetsansatte ved amerikanske flyplasser er blant de 400.000 som må jobbe uten å få lønn. Pengene får de etterbetalt når shutdown-en er over.

Spørsmålet nå er hvor lenge krisesituasjonen vil vare. Onsdag sa Trump at han er villig til å gjøre «hva som helst» for å sikre midler til grensemuren sin. Torsdag forsøkte han å legge skylden på demokratene, til tross for at han tidligere lovet selv å ta ansvaret for en shutdown:

«Skjønner demokratene at de fleste som ikke får betalt, er demokrater?» tvitret han, igjen uten å dokumentere påstanden.

Have the Democrats finally realized that we desperately need Border Security and a Wall on the Southern Border. Nee… https://t.co/FgV5hk5UGL

Krisen kan strekke seg inn i 2019

Selv om forhandlingene pågår i romjulen, er det lite som tyder på at shutdown-en vil bli avsluttet før nyttår.

3. januar samles Kongressen igjen. Demokratene vil da være i flertall i Representantenes hus, og partiet vil trolig banke gjennom et budsjettforslag – uten midler til muren – så fort som mulig.

En grensemur mot Mexico var et av Trumps viktigste valgløfter til kjernevelgerne. Prototyper på denne muren står på utstilling like ved San Diego i California.

Trolig vil et slikt forslag også kunne bli akseptert i Senatet, der republikanerne har et flertall av stemmene. Like før jul vedtok senatorene enstemmig å holde statsapparatet gående uten at Trump fikk pengene til muren sin.

Dermed blir det opp til Trump å avgjøre hvor lenge shutdown-en skal pågå. Han kan nemlig legge ned veto mot Kongressens budsjettforslag.

Og foreløpig viser presidenten ingen tegn til å gi etter.