Israel angriper flere Hamas-mål, USA ber om hastemøte i Sikkerhetsrådet

Det israelske militæret opplyser at de natt til onsdag gjennomførte luftangrep mot 25 Hamas-mål på Gazastripen som svar på bombekastergranater.

De israelske luftangrepene på Gazastripen ble utført kort tid etter at Israels statsminister Benjamin Netanyahu lovet en kraftig reaksjon på granatilden.

Kunngjøringen kommer dagen etter at Israels forsvarsstyrker (IDF) meldte om å ha utført angrep mot 35 militære mål i Gaza etter at bombekastergranater ble skutt mot Israel. Den militante islamistbevegelsen Hamas og militsen Islamsk jihad har tatt på seg skylden for bombekasterangrepet. I en sjelden felles uttalelse kaller de det et motangrep etter at tre medlemmer av Islamsk jihad ble drept i et israelsk luftangrep søndag.

Ifølge den israelske hæren ble 70 raketter og granater avfyrt mot Israel i løpet av tirsdagen, men de fleste av dem ble skutt ned av det israelske rakettforsvaret. Tre israelske soldater ble lettere såret.

Motstridende meldinger om våpenhvile

De israelske avisene Haaretz og Jerusalem Post meldte cirka klokken 22 tirsdag kveld at det var oppnådd en våpenhvile med de militante palestinske gruppene på Gazastripen. Dette ble imidlertid tilbakevist av israelske talsmenn, og få minutter senere ble det meldt om nye israelske flyangrep mot mål på Gazastripen.

Onsdag morgen sier Khalil al-Hayya, en av Hamas' ledere på Gazastripen, at det er inngått våpenhvile med Israel ved hjelp av egyptisk megling. Men den israelske etterretningsministeren Yisrael Katz avviser dette og slår fast at Hamas skal få «betale for alle angrep mot Israel»:

– Israel ønsker ikke at situasjonen skal bli verre, men de som startet volden må stanse den, sier Katz til israelsk radio.

Hastemøte i FNs sikkerhetsråd

USA har bedt om et hastemøte i FNs sikkerhetsråd onsdag for å drøfte det palestinske bombekastergranat-angrepet.

– Sikkerhetsrådet bør være rasende og reagere på denne voldshandlingen rettet mot uskyldige israelske innbyggere, og de palestinske lederne må bli holdt ansvarlige for hva de tillater at skjer i Gaza, sier USAs FN-ambassadør Nikki Haley.