Derfor trekker USA tilbake Kinas invitasjon til verdens største marineøvelse

Kina får ikke være med på verdens største marineøvelse. Invitasjonen er trukket tilbake fordi kineserne stadig øker sitt militære nærvær på holmer i Sør-Kinahavet.

Den kinesiske TV-kanalen CCTV viste lørdag 19. mai bilder av bombeflyet H-6K på en flystripe på Woody-øya i Sør-Kinahavet.

I juli er USA vert for den internasjonale flåteøvelsen Rim of the Pacific Exercise – populært kalt RIMPAC. Den går av stabelen annethvert år i Stillehavet med delstaten Hawaii som en sentral base. Til årets øvelse kommer mer enn 40 skip, 200 fly og flere enn 25.000 personer fra et tyvetall land.

Kina skulle komme, men denne uken trakk USAs forsvarsdepartement Pentagon invitasjonen tilbake. USAs forsvarsminister Jim Mattis, en pensjonert general fra marineinfanteriet, snakket natt til torsdag med journalister i Colorado Springs.

– Må konfrontere dem

– Vi driver ikke og hausser opp noen ting, sa Mattis.

Han understreket at USA er en Stillehavsnasjon og samarbeider med Kina der det er mulig.

– Vi er også nødt til å konfrontere dem når vi mener den internasjonale rettsordenen er truet, sa forsvarsministeren.

– Må erkjenne virkeligheten

Han fremholdt også at enkelte saker kan true stabiliteten i regionen.

– Kina fortsetter å militarisere Sør-Kinahavet og det som tradisjonelt og historisk er internasjonalt farvann. De militariserer øyer med våpen som de bare for noen år siden sa de ikke skulle utplassere. Vi må erkjenne den virkeligheten, sa Mattis.

Mudret opp sandbanker

Kina har de siste årene forsterket skjær og sandbanker i området ved mudring. Deretter har de bygget baser og flystriper på de nybygde holmene.

  • Her kan du sammenligne satellittbilder av revet Fiery Cross i 2006 og 2018:

Landet gjør krav på et enormt område som strekker seg nesten inntil kystene av Filippinene, Vietnam, Brunei og Malaysia, som har rivaliserende krav i Sør-Kinahavet.

Kartet viser hvordan Kinas krav i havområdet overlapper de enkelte lands økonomiske sone på 200 nautiske mil.

Landet med bombefly

Nylig ble det kjent at Kina har utplassert luftvernmissiler og sjømålsmissiler på tre av holmene i Spratly-øygruppen. Tidligere har imidlertid Kina utad sagt at de nybygde øyene ikke skal utnyttes militært. Derfor ble det lagt merke til da landets flyvåpen lørdag kunngjorde at flere bombefly av typen H-6K hadde landet på Woody-øya i Paracel-gruppen.

Ifølge China Daily var dette første gang. Flyene hadde først simulert angrep mot sjømål og deretter brukt landingsstripen på øya. Flyvåpenet poengterte at operasjonen ga bombeflyenhetene erfaring i å bruke øyene som baser.

Dette udaterte bildet fra Kinas offisielle nyhetsbyrå viser et bombefly på patrulje over Sør-Kinahavet.

H-6K er Kinas mest avanserte bombefly. Det har en antatt rekkevidde på 3500 kilometer og kan utstyres med svært presise kryssermissiler som går 1500 kilometer. Med øyene som baser kan de utvide operasjonsområdet betydelig.

Kina: USA ikke konstruktiv

Kineserne er lite blide for utspillet fra USA.

– Det er umulig å rokke ved Kinas besluttsomhet for å beskytte vår suverenitet og våre sikkerhetsinteresser, sier forsvarstalsmann Ren Guiqiang i en uttalelse.

Han mener amerikanerne hausser opp dette med militarisering og bruker det som et påskudd for å trekke invitasjonen til flåteøvelsen.

– USAs beslutning er ikke konstruktiv, sier Ren.

Et satellittbilde fra Woody-øya 12. mai viser et jagerfly av typen J-11 på flystripen.

Kina: I vår fulle rett

Kina fastholder sitt syn om at de har udiskutabel suverenitet over havområdene og øyene.

– Vi er i vår fulle rett til å gjennomføre byggeaktivitet og utplassere nødvendige forsvarsfasiliteter på eget territorium, sier Ren som stempler amerikanske uttalelser om saken som uansvarlige.

Spionskip i kjølvannet

Kina har vært med på de to siste RIMPAC-øvelsene i 2014 og 2016. Det første året ble de invitert med fire skip, men amerikanerne stusset litt da et femte fartøy, et spionskip, la seg rett utenfor øvelsesområdet.

Norge deltok også i 2014 for første gang – med fregatten Fridtjof Nansen. Det norskproduserte Naval Strike Missile er også blitt testet i denne øvelsen. I år skal USAs hær bruke det fra land for å senke et fartøy ute i havet, men det norske forsvaret deltar ikke i øvelsen i år.