Verden

Trump overrasket med å avlyse militærøvelser: Her er han ute å kjøre, sier norsk professor.

USA skal slutte med «krigsspill» i Sør-Korea, sa president Donald Trump tirsdag. Han stemplet øvelsene som «provoserende».

Amerikanske stridsvogner krysser Hantan-elven i Sør-Korea under en øvelse i 2015.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

President Trump sa på en pressekonferanse i Singapore tirsdag at USA ikke skal være med på militærøvelser i Sør-Korea. Han brukte det amerikanske begrepet krigsspill om øvelsene og stemplet dem som «svært dyre» og «provoserende». Under forhandlinger om atomnedrustning ville de ifølge presidenten være «upassende».

– Gir bort forhandlingskortene

Professor Øystein Tunsjø, Asia-ekspert ved Institutt for forsvarsstudier, er svært overrasket over Trumps utspill om militærøvelser.

– Her er Trump litt ute å kjøre. Han ser ut til å gi bort alle forhandlingskortene sine uten å få noe annet igjen enn et generelt ønske om atomnedrustning på den koreanske halvøya, sier Tunsjø.

«Fluffy» løfter

Han beskriver løftene i den undertegnede avtalen fra toppmøtet som langt mer «fluffy».

– Utspillet om militærøvelser er den mest konkrete nyheten fra møtet. Dette burde vært et forhandlingskort til bruk om et halvt år eller et år. Det er svært overraskende at Trump spiller det ut nå, sier professoren.

Den amerikanske offisielle holdningen har hittil vært at slike øvelser er defensive og nødvendige. Nordkoreanerne har derimot rutinemessig karakterisert dem som krigshissende forberedelser til invasjon av Nord-Korea.

– Krigsspill er veldig dyre. Jeg synes det er svært provoserende når du har et land rett i nabolaget, sa Trump med henvisning til Nord-Korea. Han sa at tiltaket vil spare enorme pengesummer.

President Donald Trump holdt pressekonferanse i over en time etter at toppmøtet med Kim Jong-un var over.

Styrkene ikke varslet

De amerikanske styrkene i Sør-Korea var tilsynelatende helt uforberedt på Trumps uttalelse. USA har drøyt 28.000 soldater på plass i landet. Avisen Stars and Stripes, som dekker USAs militære, har spurt USAs styrker i Korea om de nå endrer planer. Avisen får til svar at de ikke har fått noen «oppdatert veiledning om gjennomføring eller stans av øvelser».

– I samarbeid med våre sørkoreanske partnere vil vi fortsette med vår nåværende militære stilling inntil vi får oppdatert veiledning fra Forsvarsdepartementet, skriver oberst Jennifer Lovett i en e-post til avisen.

Trump sa at han ikke hadde konkrete planer om å trekke landets styrker ut av Sør-Korea, men at målet er «å få alle hjem igjen».

Stor øvelse planlagt i august

I august er den årlige øvelsen Ulchi-Freedom Guardian planlagt å gå av stabelen. I fjor deltok rundt 50.000 sørkoreanske og 17.500 amerikanske soldater. Da USAs forsvarsminister James Mattis for drøyt en uke siden møtte sin sørkoreanske kollega Song Young-moo, var det ikke snakk om å avlyse øvelsen. De var imidlertid enige om at øvelsene skulle ha en lav medieprofil.

Øystein Tunsjø er professor ved Institutt for forsvarsstudier.

Hva med Russland?

Tunsjø synes toppmøtet er positivt fordi det gjør opptrapping og misforståelser vanskeligere å se for seg. Han har likevel liten tro på at Nord-Korea er villig til å oppgi sitt atomprogram.

– Jeg kan ta feil, men slik er i hvert fall min magefølelse, sier han.

Han påpeker at Trumps utspill om militærøvelser vil bli nøye vurdert i andre hovedsteder.

– Han har jo blant annet hintet om en omstart av forholdet til Russland, minner Tunsjø om. Han spør seg om man også skal slutte med militærøvelser nær Russland eller andre land med samme begrunnelse som på Korea-halvøya.

Tunsjø tror ledelsen i Beijing «gnir seg i hendene» etter utspillet.

– Kineserne får i pose og sekk. Situasjonen på Koreahalvøya stabiliseres, og de får en slutt på øvelsene som provoserer kineserne like mye som nordkoreanerne, sier han.

Les mer om

  1. Nord-Korea
  2. Sør-Korea
  3. USA
  4. Donald Trump