Verden

130 pågrepet og 24 skadet i franske bensinprotester

130 personer ble pågrepet og 24 ble skadet i lørdagens sammenstøt mellom fransk politi og demonstranter som protesterte mot dyrere bensin og diesel.

Demonstranter på Champs-Élysées ble møtt med tåregass og vannkanoner. Foto: AP / NTB scanpix

  • NTB

69 av de 130 pågripelsene skjedde i Paris. Blant de 24 skadede var det fem politifolk. En av politikonstablene ble påført brannskader i underlivet, opplyser hovedstadens politiavdeling og innenriksminister Christophe Castaner.

  • Les om gårsdagens demonstrasjoner og se de dramatiske bildene

Demonstranter gikk ut i gatene i Paris og andre franske byer lørdag, iført gule vester, for å protestere mot regjeringens planlagte avgiftsøkning på bensin og diesel med henholdsvis 1 cent (8 øre) og 4 cent (32 øre).

Demonstrantene ble møtt med tåregass og vannkanoner på paradegaten Champs-Élysées i Paris. Noen steder hadde demonstrantene satt opp barrikader, revet ned trafikklys og gateskilt.

Andre steder i landet hadde demonstranter tatt kontroll over bomringstasjoner og latt trafikken passere gratis.

Demonstrantene mener Macron bør gå av

Demonstranter mener president Emmanuel Macron bør gå av. Presidenten selv takket politiet for sin innsats og oppsummerte situasjonen slik på Twitter lørdag kveld:

– De som angrep eller skremte andre borgere, journalister og politikere, bør skamme seg. Det er ikke rom for vold i den franske republikken, skrev presidenten.

Etter midnatt natt til søndag var situasjonen rolig igjen, og Champs-Élysées gjenåpnet for trafikk mens opprydningsarbeidet startet.

Ifølge det franske innenriksdepartementet deltok 106.000 demonstranter i protester landet rundt lørdag. 8.000 av dem demonstrerte i Paris, blant disse 5.000 på Champs-Élysées.

Les mer om

  1. Paris
  2. Emmanuel Macron
  3. Republikk
  4. Diesel