Verden

Fant 17 ukjente pyramider

Ved hjelp av infrarøde satellittbilder er 17 ukjente pyramider og over 1000 nye graver, alt under bakken, oppdaget i Egypt.

Khafre-pyramiden er blant attraksjonene som trekker turister til Giza utenfor Kairo.
 • Cato Guhnfeldt

Les også:

De mange funnene, resultat av analyser av infrarøde satellittbilder utført i over et år, har overveldet de amerikanske forskerne som står bak. Innledende prøveutgravninger på noen av stedene har bekreftet flere av funnene, inkludert to pyramider.

Foruten de 17 pyramidene og over 1000 gravanlegg, har man avslørt 3000 bosetninger av ulike størrelse rundt om i hele Egypt. Satellittbildene har også gitt detaljerte bilder av gatestrukturen i den tidligere hovedstaden Tanis. Her har man allerede gravd frem et 3000 år gammel hus, hvis grunnplan passet ganske så nøyaktig med hva satellittbildet av huset viste.

— Da omfanget av de mange funnene gikk opp for meg, kunne jeg knapt tro det. Å grave ut en pyramide er enhver arkeologs drøm, sier den amerikanske Egypt-spesialisten, Dr. Sarah Parcak som har ledet forskningsprosjektet ved Alabama-universitetet i Birmingham, Alabama.

Høyoppløselig

Kameraene i satellittene som har kartlagt Egypt fra en høyde av 700 kilometer over bakken, har så kraftige objektiver at de har kunnet fotografere gjenstander ned til bare en meters størrelse. Forskerne anvendte infrarøde opptak nettopp for å kunne se under bakken. De gamle egyptere oppførte sine bygninger med murstein av leire, som har en langt høyere tetthet enn jorden omkring. Dermed trådte hus, templer og gravanlegg klart og tydelig frem på bildene.

Satellittbildene har gitt detaljerte bilder av gatestrukturen i den tidligere hovedstaden Tanis. FOTO: UNIVERSITY OF ALABAMA/AFP

Egyptiske eksperter var til å begynne med skeptiske da de ble konfrontert med funnene. Myndighetene i Saqqare-området var ikke engang interessert i Dr. Parcaks påvisning av to mulige pyramider under bakken. Prøveutgravninger har siden bekreftet funnet som nå kalles ett av de viktigste arkeologiske utgravningsområder i hele Egypt.— De nye funnene viser med all tydelighet hvor vanskelig det er å anslå både størrelsen på og omfanget av tidligere bosetninger, sier Dr. Parcak som tror mer venter på å bli oppdaget. For i hennes prosjekt har man bare lett etter mulige funn like under bakkenivå.

— Sannsynligvis er det i tillegg trolig flere tusen uoppdagede anlegg som Nilsen har tildekket med slam. Vi står bare ved begynnelsen når det gjelder denne type forskning, sier hun.

Egyptiske myndigheter ønsker på sin side også å bruke infrarøde bilder i kampen mot gravrøvere, ved å påvise nylig ulovlig graving. Slik kan man varsle for eksempel Interpol om å være på utkikk etter savnede gjenstander fra en bestemt tidsperiode.

 1. Les også

  Romkappløpet. Kennedys vinnertrekk

 2. Les også

  Fransk ja til å sjekke konge-DNA

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5