Verden

G20-landene klarte å bli enige. Men først måtte de kvitte seg med et punkt som alltid tidligere har vært med i slutterklæringen.

G20-landene har avsluttet toppmøtet i Buenos Aires. De blitt enige om å være uenige.

Argentinas president Mauricio Macri roper etter USAs president Donald Trump før en fotoseanse under G20-møtet i Buenos Aires i helgen. Trump hadde ikke fått med seg at han skulle bli igjen for å ta et gruppebilde.
  • og NTB

Til tross for uenighet om temaer som handel, migrasjon og klima, klarte lederne for G20-landene å bli enige om teksten i et felles kommuniké da det to dager lange toppmøtet ble avsluttet i den argentinske hovedstaden lørdag.

I slutterklæringen erkjenner G20-lederne at det er «visse uoverensstemmelser» på handelsområdet.

For første gang i G20-historien er punktet om å forplikte seg til å bekjempe handelsproteksjonisme utelatt fra slutterklæringen.

Trump og Xi møtes

Senere på lørdagskvelden skal USAs president Donald Trump og Kinas president Xi Jinping møtes til en arbeidsmiddag der de skal diskutere handelskrigen mellom sine to land, et møte som vil bli fulgt med argusøyne.

Lederne for G20-landene møtes hvert år. Denne gang ble møtet lagt til Argentinas hovedstad Buenos Aires.

Videre i slutterklæringen forplikter alle G20-landene med unntak av USA å overholde klimamålene i Parisavtalen. USA på sin side fastholder beslutningen om å trekke seg fra klimaavtalen.

Les også

Det viktigste kinesiske ordet Trump bør lære seg før lørdagsmiddagen med Xi Jinping? «Mianzi».

WTO-reformer

G20-lederne er også enige om å forplikte seg til å reformere Verdens handelsorganisasjon (WTO) samt å gripe tak i de grunnleggende årsakene til flyktningproblematikken.

Stats- og regjeringssjefene fra de 20 rikeste landene i verden har vært samlet til toppmøte i den argentinske hovedstaden fredag og lørdag.

I tillegg til den offisielle møteplanen, har det også vært en rekke formelle og uformelle møter på sidelinjen av toppmøtet.

Blant annet møttes Donald Trump og Vladimir Putin til en uformell prat fredag kveld, opplyste Det hvite hus søndag.

Trump avlyste pressekonferanse

President Donald Trump skulle egentlig holdt en pressekonferanse etter G20-møtet, men han valgte å avlyse den, angivelig av respekt for familien til nylig avdøde George H.W. Bush.

Den tidligere amerikanske presidenten døde fredag, 94 år gammel.

George H. W. Bush døde i helgen.

Trump skriver i en Twitter-melding at han hadde sett fram til å holde en pressekonferanse ved avslutningen av G20-toppmøtet, men at han velger å utsette den til etter Bush seniors bisettelse av respekt for Bush-familien.

....However, out of respect for the Bush Family and former President George H.W. Bush we will wait until after the… https://t.co/Z7aRSdNxgY

Trumps pressetalskvinne Sarah Sanders opplyste lørdag at president Trump og førstedame Melania vil delta i bisettelsen til Bush.

George H.W. Bush, som var USAs president fra 1989 til 1993, blir æret med en statsbegravelse og skal bisettes i Washington Cathedral. Dato for bisettelsen er ikke kunngjort ennå.

Les også

USAs tidligere president George H.W. Bush er død

Les mer om

  1. G20
  2. Donald Trump
  3. WTO
  4. Handel