Verden

Amerikanske myndigheter innrømmer funn av det de mistenker er falske basestasjoner i Washington

For første gang innrømmer amerikanske myndigheter at de har funnet det de mistenker er falske basestasjoner i Washington.

Bilde viser en Stingray II, en type falsk basestasjon som brukes til overvåking. Bildet er levert ut av det amerikanske patentkontoret. Foto: Handout fra U.S. Patent and Trademark Office via AP. Ukreditert / TT / NTB scanpix

 • Andreas Bakke Foss
  Andreas Bakke Foss
  Journalist

Bruk av falske basestasjoner har lenge vært en bekymring. Amerikansk etterretning og politimyndigheter, som selv bruker slikt utstyr, har vært tause om saken til nå, skriver nyhetsbyrået AP tirsdag kveld.

I et brev til Oregon-senator Ron Wyden, som AP har fått innsyn i, bekrefter departementet for innenlands sikkerhet at de i fjor identifiserte det de mistenker er ulovlig bruk av falske basestasjoner i landets hovedstad.

Basestasjonenen skal ha blitt oppdaget i en 90-dagersperiode i januar i 2017, ifølge myndighetene.

Ukjent hvem som står bak

Ved hjelp av de hemmelige senderne, som opptrer som falske basestasjoner i mobilnettene, kan de som bruker dem overvåke mobilaktiviteten i et område.

Med et tastetrykk vil den såkalte IMSI-catcheren utgi seg for å være en ordinær basestasjon i mobilnettene. Den falske basestasjonen utkonkurrerer alle andre basestasjoner i området. Telefonene kobler seg på.

De som overvåker, kan se hvilke telefoner som er aktive i området, følge bevegelsene til enkeltpersoner og samle data over mobiltrafikken i området de overvåker.

Avhengig av utstyret som brukes, kan identiteten til opptil 1000 mobiltelefoner registreres i løpet av minutter.

Amerikanske myndigheter har, ifølge AP som siterer fra brevet, ikke konkludert hvordan type utstyr som ble brukt eller hvem som har brukt utstyret. De vil heller ikke si noe om hvor mange falske basestasjoner de fant eller hvor de fant dem.

I brevet påpeker myndighetene at lite er gjort for å forebygge bruk av falske basestasjoner. De føderale kommunikasjonsmyndighetene satte for fire år siden ned en egen gruppe for falske basestasjoner, men ifølge AP har de aldri laget en rapport og møtes ikke lenger jevnlig.

I 2015 innrømmet Oslo-politiet overfor Aftenposten at de bruker falske basestasjoner i gjennomsnitt én gang hver eneste uke for å overvåke mobiler.

Hver gang norske myndighetene setter i gang en operasjon med mobilovervåking i et område, skal de etter loven varsle tilsynsmyndighetene. Norske myndigheter holder hemmelig når og i hvilke områder de setter opp mobilovervåking i Norge.

Før Aftenpostens artikler om mobilovervåking i Oslo i 2014 var den offisielle versjonen fra norske myndigheter at dette utstyret ikke ble brukt i det hele tatt av politiet eller PST. Kun ett varsel kom inn, fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). Men nå skyter den rapporterte bruken av denne typen mobilovervåking i været.

 • Slik blir politiets nye overvåkingshverdag: Her er de nye overvåkingsmetodene

Det er Nasjonal kommunikasjonsmyndighet som mottar varslene om bruken av falske basestasjoner. Her møter avdelingsdirektør Einar Lunde og assisterende direktør Elisabeth Sørbøe Aarsæther pressen på vei inn i et hastemøte i Samferdselsdepartementet etter Aftenpostens saker om mobilovervåking i 2014. Foto: Jan Tomas Espedal

Norsk politi brukte falske basestasjoner i 107 tilfeller i fjor

I 2016 kunne Aftenposten for første gang presentere et større innblikk i norske myndigheters hemmelige mobilovervåking. Og i februar 2017 ga norske myndigheter for første gang innsyn i en oversikt over hvor ofte de bruker falske basestasjoner i løpet av et helt år.

Det ble da rapportert om 71 varsler om oppretting av falske basestasjoner fra politiet, PST og Nasjonal sikkerhetsmyndighet. Tilsynsmyndighetene sa da at de regnet med at all bruk ble varslet.

Tall Aftenposten fikk innsyn i januar i år, viser at veksten i antall varsler fortsetter i ekspressfart. I fjor brukte politiet, PST eller NSM falske basestasjoner ved 107 tilfeller.

– Vi konstaterer at det har vært en økning i varslene om bruk av IMSI-catchere. Bakgrunnen for økningen kan vi ikke si sikkert, men generelt vet vi jo at sikkerhet og beredskap blir stadig viktigere, og at elektronisk kommunikasjon er vesentlig på «alle sider» i samfunnet, sa Elisabeth Aarsæther, direktør i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) i januar.

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Politiet øvde på overvåking med falske basestasjoner i Oslos gater. Da gjorde de en stor tabbe.

 2. NORGE
  Publisert:

  Slik foregår sporingen av de savnedes mobiltelefoner

 3. NORGE
  Publisert:

  Mobilen legger fra seg spor når den ikke er i bruk – politiets innsyn i de hemmelige dataene skyter i været

 4. NORGE
  Publisert:

  Svaret på hva som skjedde med Anne-Elisabeth Hagen, kan ligge i denne boksen

 5. NORGE
  Publisert:

  Den skjulte vinterkrigen i nord: Da GPS-nettet falt ut på nytt i januar, ble norsk politi forbløffet. Nå peker de på en ny og urovekkende forklaring.

 6. NORGE
  Publisert:

  Manglende mobildekning var det verste for beredskap og politi i Jølster: – En sårbarhet kommer godt til syne