Nervegiftangrepet: 50 britiske diplomater til blir utvist fra Russland, ifølge Reuters

Russland vil utvise «litt over 50» briter i tillegg til de 23 diplomatene som allerede er sendt hjem, melder nyhetsbyrået.

  En buss som angivelig fraktet utviste, britiske diplomater, forlot den britiske ambassaden i Moskva forrige uke. Nå vil Russland utvise enda flere.

Forverringen av den allerede spente situasjonen mellom landene kommer etter at Russland fra før har utvist 23 briter som svar på at Storbritannia utviste like mange russere.

Bakgrunnen er at London hevder Moskva sto bak nervegiftangrepet mot den tidligere russiske spionen Sergej Skripal og hans datter Julia i den engelske byen Salisbury, noe russerne nekter for. Moskva hevder at det dreier seg om et vestlig komplott for å sabotere forbindelser mellom østlige og vestlige land og isolere Russland.

Én måneds frist

Den britiske ambassadør, Laurie Bristow, ble fredag innkalt til utenriksdepartementet i Moskva og fikk da beskjed om at London har én måned på seg til å kutte sin representasjon i Russland ned til samme antall personer som russerne har i London.

Lørdag sier det russiske utenriksdepartementets talskvinne Maria Sakharova til Reuters at dette innebærer at Storbritannia blir nødt til å sende hjem «litt over 50» diplomater og teknisk personell i Russland.

– Vi har bedt om likevekt, sier Sakharova.

På byråets direkte spørsmål om dette innebærer at London må kalle hjem nøyaktig 50, svarer talskvinnen:

– Litt over 50.

Uklart hvor mange totalt

Reuters slår i en oppdatering fast at Sakharovas budskap er at de «litt over 50» diplomatene og teknikerne kommer i tillegg til de 23 diplomatene som allerede er blitt tvunget til å reise hjem. En talskvinne for det britiske utenriksdepartementet sier til nyhetsbyrået at Russlands handlemåte er «beklagelig». Hun vil ikke opplyse hvor mange diplomater som må reise.

The Guardian skriver at det britiske utenriksdepartement aldri oppgir hvor mange som arbeider ved de enkelte utenriksstasjonene – av sikkerhetshensyn.

Før utvisningen av de 23 russerne var det ifølge Storbritannias utenriksdepartement 60 diplomater ved Russlands ambassade i London, og i tillegg fire ved generalkonsulatet i Edinburgh, ifølge den britiske kringkasteren BBC.

Russisk UD kalte fredag diplomater fra en rekke land inn på teppet og varslet om at cirka 150 måtte pakke kofferten, blant dem en ansatt ved Norges ambassade i Moskva.