Verden

Her byttes to spioner på en bro mellom Estland og Russland. En lignende avtale er Frode Bergs største håp.

Hvordan fungerer egentlig en spionutveksling?

  • Hans-Kristian Rangnes
    Hans-Kristian Rangnes
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

På en øde bro i Estland møtes to menn ved grenseovergangen til Russland den 10. februar i år. På hver side av broen står væpnede, maskerte menn. De to mennene går rolig mot hverandre og hilser. De skal gå igjennom de siste detaljene i en lang prosess for å få tilbake sine spioner fra fangenskap.

I videoen i vinduet øverst ser du hvordan utvekslingen foregår. Den er tatt av det estlandske sikkerhetspolitiet.

For Estland er målet med utvekslingen å få tilbake Raivo Susi, som har sittet fengslet i et russisk høysikkerhetsfengsel i nesten ett år, dømt for spionasje. I sin bil har estlenderne Artjom Zintsenko, som er fengslet i Estland for det samme.

Nå kan en lignende avtale være Frode Bergs største håp for å komme seg hjem.

5. desember 2017 ble Berg pågrepet av den russiske sikkerhetstjenesten FSB på gaten utenfor det fasjonable Hotel Metropol i Moskva. Siden har han sittet i et russisk høysikkerhetsfengsel, anklaget for spionasje.

  • Kilder til Aftenposten: Slik var etterretningsoperasjonen som sendte Frode Berg i russisk fengsel

I september ble en russisk statsborger pågrepet og siktet for ulovlig etterretningsvirksomhet etter et seminar på Stortinget. Flere peker på at dette kan ha betydning for Frode Bergs sak i Russland.

Kan ha fått forhandlingskort

– Det virker sannsynlig at Norge kan få til en utveksling av Frode Berg og russeren som er siktet for ulovlig etterretningsvirksomhet i Norge. En utveksling starter med at den ene parten har noe den andre er interessert i. Med den arresterte russeren har muligens Norge noe Russland er interessert i, sier Thomas Wegener Friis, professor og forsker ved den Syddansk Universitet.

– Det er ikke før begge partner føler at de vinner på situasjonen, at kommer man til enighet, sier Friis.

En viktig forskjell mellom Frode Bergs tilfelle og den siktede russeren, er at Berg har erkjent å ha vært kurér for den norske E-tjenesten. Russeren som er spionsiktet i Norge nekter for å ha gjort noe ulovlig, og sier at saken beror på en misforståelse.

Forsker Thomas Wegener Friis mener det er sannsynlig at Norge kan få til en avtale med Russland.

Avslørte storspion

Friis jobber ved senter for studier om den kalde krigen og har gitt ut flere bøker om etterretningsmiljøene. Han avslørte for noen år siden en dansk storspion etter å ha gjennomgått Stasi-dokumenter. Han sier at byttehandler med spioner skjer med jevne mellomrom.

– De skjer fordi det er i begge lands interesse å få folkene sine hjem, sier Friis.

De færreste spionutvekslinger blir kjent via mediene. Den største offentlige utvekslingen av spioner vi har hatt siden den kalde krigen, fant sted i Wien i 2010, mellom USA og Russland.

I det amerikanske flyet satt nå ganske kjente Anna Chapman, som nærmest har gjort karriere på at hun ble arrestert som spion. Chapman sa seg skyldig i å ha bedrevet spionasje mot USA. Hun lanserte i ettertid en egen motekolleksjon og lot seg intervjue i bare undertøyet som en «James Bond-jente» med en pistol i hånden.

På det russiske flyet satt Sergej Skripal, som ble giftangrepet i Salisbury. Skripal jobbet for amerikansk etterretning og hadde sittet flere år i fengsel før han ble utlevert til USA i 2010. Tidligere i år ble han og hans datter funnet bevisstløse på en parkbenk og tilbrakte flere uker på sykehus før de til slutt ble utskrevet.

Anna Chapman var en av de arresterte russiske spionene. Hun har siden gjort karriere på at hun ble arrestert som spion.

Les mer om

  1. Spionsaken i Moskva
  2. Etterretning
  3. Spionattentatet i Salisbury
  4. Russland
  5. Norge