Verden

- Nusrafronten og ISIL slår seg sammen

Den syriske fløyen av al-Qaida, Nusrafronten, har sverget troskap til den ekstreme islamistgruppen ISIL, ifølge en eksilgruppe.

 • Ntb

— De er rivaler, men begge gruppene fører hellig krig og er ekstremistiske. Dette vil skape konflikter med andre opprørsgrupper, deriblant islamister, i området, sier Rami Abdulrahman, leder i den London-baserte eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Nusrafronten og ISIL er begge grupper som er sterkt påvirket av al-Qaidas radikale muslimske ideologi, men gruppene har det siste året kjempet mot hverandre i Syria.

Konflikten skyldes blant annet at ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten) er blitt anklaget for en rekke brutale overgrep mot sivile. Begge gruppene har mange utenlandske jihadister som medlemmer.

Grenseområder

Ifølge Abdulrahman har sammenslåingen stor betydning ettersom det vil bety at ISIL får kontroll over begge sider av grensen, ved Albu Kamal i Syria og Al-Qaim i Irak. Byen Al-Qaim ble tatt av ISIL-opprørerne lørdag.

Den siste tiden skal det også ha vært konflikt mellom Nusrafronten og lokale opprørere, noe som kan ha ført Nusrafronten nærmere ISIL.

En aktivist i Albu Kamal sier til nyhetsbyrået AFP at situasjonen allerede er svært spent, og at det kommer til å bli enda verre.

Lokale opprørere

Sammenslåingen er også ventet å skape problemer for lokale stammer, som ikke er glade for det som nå skjer, ifølge aktivisten.

Al-Qaida har tidligere tatt avstand fra ISIL på grunn av gruppens brutale framferd.

De to gruppene møttes onsdag på grensen mellom Irak og Syria, ifølge SOHR. Sammenslåingen er blant annet dokumentert ved at det er lagt ut et bilde på Twitter som viser en egyptisk kommandant i Nusrafronten som gir et håndtrykk til en ISIL-leder med bakgrunn fra Tsjetsjenia.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Den islamske staten (IS)
 2. Irak
 3. Syriakrigen

Relevante artikler

 1. VERDEN

  4 grunner til at IS vil sette Bagdad i brann

 2. VERDEN

  Mange sivile drept i Mosul-angrep

 3. VERDEN

  Her tørkes blodet av flyplassen er terrorangrepet - nå er den gjenåpnet

 4. VERDEN

  Demning i fare etter kamper i Syria

 5. VERDEN

  Beleiret i Aleppo: - Jeg venter på å dø

 6. VERDEN

  Dødstallet stiger etter eksplosjon i ammunisjonslager