Verden

Nord- og Sør-Korea enige om felleserklæring: Delvis nedrustning, felles OL-søknad, Kim vil besøke sør.

Sør-Koreas president Moon Jae-in og Nord-Koreas leder Kim Jong-un etter å ha signert dokumenter i Pyongyang onsdag. Foto: TT NYHETSBYRÅN/NTB scanpix

Nord-Korea vil ta konkrete steg mot atomnedrustning, ifølge Sør-Koreas president Moon Jae-in.

  • og NTB
  • Hilde Bjørhovde
    Journalist

Nord-Korea vil ta konkrete steg mot atomnedrustning, sier Sør-Koreas president Moon Jae-in under en felles pressekonferanse i Pyongyang onsdag.

Etter onsdagens møte i Pyongyang har Moon og Nord-Koreas leder Kim Jong-un signert en felleserklæring.

Ifølge Moon har Kim samtykket til å legge ned et testanlegg for missiler og raketter og la internasjonale eksperter overvære det. Sammen er de blitt enige om å «fjerne alle farer som kan føre til krig på halvøya», ifølge Moon. Han legger til at full nedrustning ligger ikke langt inn i fremtiden.

Men ifølge nyhetsbyrået AP har Kim satt et krav om at USA må gjøre tilsvarende steg om Nord-Korea skal stenge landets største atomtestanlegg.

  • Les også: Kim og Moon vet at de trenger hverandre. Men de er også avhengig av to andre maktmenn.

Sør-Koreas president Moon Jae-in og Nord-Koreas leder Kim Jong-un gir hverandre et håndtrykk etter pressekonferansen i Pyongyang. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Oppretter buffersone

Moon ankom Pyongyang for første gang tirsdag for sitt tredje toppmøte med Kim. Tidligere møter er blitt holdt i grensebyen Panmunjom i den demilitariserte sonen.

Under møtene tirsdag og onsdag har de også blitt enige om å opprette en «buffersone» mellom de to landene for å unngå risiko for utilsiktede sammenstøt. De vil også fjerne elleve vaktposter innen desember, med et mål om en dag å fjerne alle.

Sommer-OL

Kim sa også til Moon onsdag at han vil besøke Seoul så fort det lar seg gjøre. Om dette skjer, vil Kim være den første nordkoreanske lederen til å besøke Sør-Korea siden de to landene ble adskilt mot slutten av andre verdenskrig i 1945.

I en felles pressemelding bekrefter de to landene at de sammen vil søke om å arrangere sommer-OL i 2032. De vil også samarbeide om andre store sportsarrangementer som sommer-OL i 2020.

For ytterligere å bidra til forsoning mellom de to landene skal det etableres et nytt senter for familier som ble splittet av Korea-krigen. Hyppigere og friere gjenforeninger er et uttalt mål.

Amerikanerne krever full nordkoreansk atomnedrustning

Moon var før turen til Pyongyang under hardt press fra USA som har ønsket at han skal komme videre i spørsmålet om nordkoreansk atomnedrustning. Amerikanerne krever full atomnedrustning, mens Nord-Korea først ønsker en formell erklæring om at Koreakrigen formelt er avsluttet.

Nord-Korea har også anklaget USA for å presse Nord-Korea med gangsterlignende metoder i et forsøk på å tvinge landet til å oppgi alle atomvåpen før det får noe tilbake.

Tonen er langt kjøligere enn da president Donald Trump møtte Kim til toppmøte i Singapore i juni. Før Moon forlot Seoul tirsdag morgen, lovet han å jobbe for «en ugjenkallelig og varig fred» og for en bedre dialog mellom Pyongyang og Washington.

Trump skriver på Twitter at avtalene Kim og Moon har inngått er «veldig spennende».