Verden

Hun er blitt latterliggjort av Trump for sine urfolk-aner. Nå slår hun kraftig tilbake.

Elizabeth Warren går hardt ut mot Trump og hinter til at innen valget i 2020 kan president allerede være ute av Det hvite hus og i fengsel.

Senator Elizabeth Warren gikk kraftig ut mot presidenten fra scenen i Iowa søndag.
  • Harald Stolt-Nielsen
    Harald Stolt-Nielsen
    Journalist

Når amerikanerne går til valgurnene i november 2020, er det ikke sikkert at Donald Trump fortsatt er presidenten. Det mener hvert fall den demokratiske senatoren og presidentkandidaten Elizabeth Warren, skriver CNN.

– Når vi kommer til 2020, kan det hende at Trump ikke engang er president. Faktisk er det mulig at han ikke er fri, sa Warren under en samling i Ceder Rapids i delstaten Iowa.

Warren annonserte 31. desember i fjor at hun hadde intensjoner om å stiller som kandidat til Demokratenes nominasjonsvalg. Men det var først lørdag at hun annonserte at hun er en av kandidatene.

Hittil har hun vært forsiktig med å lange ut mot presidenten. Med dette markerte hun dermed også et skifte i retorikken.

Donald Trump har flere ganger latterliggjort Elizabeth Warren. Her er presidenten avbildet under den årvisse talen om rikets tilstand i Kongressen.

Presidentens mobbeoffer

Warren har lenge vært en yndet målskive for presidentens harselas. Han kaller henne «Pocahantas». Kallenavnet har presidenten gitt henne fordi hun en gang hevdet å være delvis nedstammet fra indianere.

– Vi har en representant i Kongressen som de sier var her for svært lenge siden. De kaller henne Pocahontas. Men vet dere hva, jeg liker dere, sa Trump i november.

Etter en rekke Twitter-meldinger fra presidenten tok Warren en DNA-test i høst og offentliggjorde resultatet. Det vekket oppsikt.

Flere støttespillere mente offentliggjøringen hennes av resultatet var et stort feiltrinn. Igjen latterliggjorde Trump senatoren, da testen viste at Warren delte mindre DNA til urfolk enn den jevne amerikaner.

Les også

LES OGSÅ: Virginia var den eneste sørstaten Trump tapte. Nå kan et bilde fra 80-tallet gi republikanerne makten.

Presidenten med nye stikk mot Warren

Lørdag tok presidenten igjen til Twitter og kom med nok en urfolk-referanse.

Today Elizabeth Warren, sometimes referred to by me as Pocahontas, joined the race for president. Will she run as o ... https://t.co/chTIbTcD1H

«TRAIL» er blitt tolket som en referanse til Trail of Tears, som var en rekke befestede relokaliseringer av flere indianerstammer i USA som følge av loven om fjerningen av indianere av 1830.

Tusenvis av menn, kvinner og barn døde på veien til Oklahoma, hvor urfolkene skulle relokaliseres. Hendelsene fikk senere betegnelsen The Trail of Tears.

Les også

LES OGSÅ: USAs toppdommer anklages for abortsvik

Warren: – Rastiske og hatefulle

Warren, senator for delstaten Massachusetts, kom lørdag med en rekke krasse uttalelser rettet mot presidenten.

– Hver dag kommer det rasistiske og hatefulle Twitter-meldinger. Det er utrolig mørkt og stygt, sa Warren.

Fra scenen i Iowa beskrev hun tiden landet er inne i, som «farlig».

– Det som skjer i 2020, kommer til å bestemme hvilken retning landet og befolkningen tar.

Les også

LES OGSÅ Elizabeth Warren vil bli kvinnen som velter Trump. – Dette er mitt livs kamp, sier hun til Aftenposten.

Kom med populistisk løfte

Da Warren offisielt startet sin valgkamp i Massachusetts lørdag, serverte hun et populistisk løfte om kamp mot økonomisk ulikhet.

– Hardtarbeidende folk står imot en liten gruppe mennesker som har altfor mye makt, ikke bare i vår økonomi, men også i demokratiet vårt, sa Warren.

– Vi er her for å si at nok er nok, sa hun på folkemøtet, la hun til.

Lørdag beskrev hun Trump som et produkt av et «rigget system som støtter opp om de rike og mektige og sparker skitt på alle andre».

– De rike stilles i altfor liten grad til ansvar, og mulighetene er altfor få for alle de andre, sa senatoren.

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Elizabeth Warren
  3. Donald Trump
  4. USA