Verden

Norske islamisters «mentor» siktet for terrorstøtte til IS

Den radikale britiske islamistpredikanten Anjem Choudary er blitt siktet for ulovlig støtte til Den islamske staten (IS). Han har tidligere omtalt seg selv som en mentor for deler av det radikale islamistmiljøet i Norge.

Anjem Choudary er sammen med en annen mann siktet av britisk påtalemyndighet for ulovlig støtte til IS. Foto: Lefteris Pitarakis

 • Tor Arne Andreassen
  Tor Arne Andreassen
  Journalist

Anjem Choudary (48) er den ene av to menn som Scotland Yard er blitt siktet for å be folk støtte Den islamske staten (IS), melder BBC.

Sammen med Mohammed Mizanur Rahman (32) er Choudary siktet for å ha overtrådt den britiske terrorloven fra 2000 som gjør det ulovlig å støtte IS, en gruppe som er stemplet som ulovlig i Storbritannia.

De to vil bli fremstilt for retten i Westminster i London onsdag.

Mistenkt for å ha oppfordret til støtte til IS

De to mennene ble også arrestert den 25. september i fjor, mistenkt for å være medlemmer av IS. Nå er de to mennene mistenkt for å ha holdt taler der det blir tatt til orde for at IS bør støttes, opplyser Sue Hemming ved påtalemyndigheten ifølge BBC. Disse talene er siden blitt lagt ut på Internett. Den britiske påtalemyndigheten mener altså at dette er straffbart.

Kalte seg mentor for Profeten Ummah

Aftenposten har intervjuet den kjente islamistpredikanten Choudary ved flere anledninger, og i 2013 kalte han segmentor og rådgiverfor det ekstreme islamistmiljøet i Profetens Ummah i Norge.

Aftenposten har skrevet atArslan Maroof Hussain, bedre kjent som Ubaydullah Hussain, den selvutnevnte talsmannen for den norske islamistgruppen Profetens Ummah, og dennå avdøde talsperson Egzon Avdyli, skal ha opprettet god kontakt med Anjem Choudary, og hans miljø i Storbritannia gjennom vinteren 2013.

- Jeg har regelmessig kontakt med Hussain og Ibraheem (Avdylis kallenavn red.anm.). Det er ingen administrativ link mellom oss, men jeg er en mentor og rådgiver for dem. Det er mange som sier de representerer islam, men jeg opplever Profetens Ummah som en av de få stemmene i Europa som snakker sannheten om islam uten kompromisser, sa Choudary til Aftenposten da.

Dannet kontroversiell gruppe

Anjem Choudary er juristen som sammen med Omar Bakri Muhammad dannet og ledet den kontroversielle ekstreme gruppen Al-Muhajiroun.

Etter terrorangrepet i London 7. juli 2005 ble gruppen oppløst. Bakiri ble utvist fra Storbritannia og flyttet til Libanon og Choudary tok over ledelsen alene.

Al-Muhajiroun ble også forbudt av myndighetene fordi de anså den som en terrororganisasjon med forbindelser til blant annet Al-Qaida.

Gruppen byttet derfor navn en rekke ganger. I 2010 ble Islam4UK, ledet av Choudary og en direkte viderefølger av Al-Muhajiroun, også forbudt av britiske myndigheter. Medlemskap kan føre til fengsel i ti år.

 1. Les også

  Ubaydullah Hussain er frifunnet

 2. Les også

  Pågrepet for terror i London: - Er mentor og rådgiver for norske islamister

 3. Les også

  Tøffere lover mot ekstremisme i Storbritannia

 4. Les også

  Norsk islamist drept i Syria

Les mer om

 1. Den islamske staten (IS)