Grafene som viser hvor dårlig det går med Labours røde eksperiment

BRUSSEL (Aftenposten): Jeremy Corbyn har ikke tatt velgerne med storm. Tre måneder etter at han kom til makten, er partiet dypt splittet og på defensiven.

taad6a76_doc6nepjo3tlwmdqgse6xa-sY1zXhGXxI.jpg
  • Øystein Kløvstad Langberg

Tony Blair og en rekke andre partiveteraner advarte mot Corbyn, men til ingen nytte. I september ble han valgt til Labour-leder med sine radikale ønsker om å nasjonalisere jernbanen og trekke Storbritannia ut av NATO.

Støttespillerne håpet at en ujålete og prinsippfast politiker med bena godt plantet på venstresiden, kunne løfte partiet igjen.

Etter tre måneder ved makten ser det imidlertid ikke så lyst ut.

1. Partiet går tilbake

Valget 7. mai ga et elendig resultat for Labour. De konservative overrasket alle og sikret seg rent flertall.

— Normalt ville du forvente at en ny leder ville gi en boost nesten automatisk fordi det er et nytt navn – litt som en ny fotballtrener. Det har det overhodet ikke vært tegn til. Oppslutningen har sunket ytterligere utover høsten, sier professor Steven Fielding ved Universitetet i Nottingham.

På et gjennomsnitt av de siste tre målingene sier 29 prosent at de ville stemt på Labour, mens 40 prosent ville stemt konservativt.

For å kunne ha en sjanse til å vinne neste valg, burde Labour allerede ha begynt å bygge seg opp et forsprang på de konservative, mener Anthony Wells, direktør i meningsmålingsselskapet YouGov.

– Da ville de kanskje kunne holdt unna for de konservative når det spisser seg til inn mot valgkampen. Men det er de jo ikke i nærheten av å kunne klare, slik det ser ut nå, sier Wells.

2. Svakest av alle

Også sammenlignet med tidligere Labour-ledere, har Corbyn hatt en tøff start. Ingen av de siste syv partitoppene har hatt lavere støtte i folket i sine første måneder ved roret, viser tall fra Ipsos Mori.

labourledere-8MWiMk7mvu.jpg

3. Dyp splittelse

Corbyn ble stemt frem av grasrota i partiet etter at valgordningen ble lagt om. Målinger tyder på at han fortsatt har solid støtte blant medlemmene, men blant representantene i parlamentet er skepsisen stor. De ønsket seg en mer moderat leder som kunne samle partiet og vinne valg.

Faktum er at Labour må gjøre det bedre enn noensinne for å hevde seg ved neste parlamentsvalg.

Splittelsen viste seg for alvor i forrige uke da britene stemte over et forslag om å åpne for bombing i Syria. Mens Corbyn er sterk motstander av en slik inngripen, var flere av medlemmene i hans eget skyggekabinett for.

— Han står svakt i Underhuset, er svak på talerstolen og mangler den politiske slagkraften som skal til for å samle partiet rundt én posisjon. I stedet står han på sine egne, mer radikale prinsipper. Derfor hadde han ikke noe annet valg enn å la folk stemme etter egen samvittighet, sier Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder og Storbritannia-ekspert.

Avstemningen endte med at 66 Labour-medlemmer stemte for bombing, mens 153 stemte imot.

— Vi vet at velgerne sterkt misliker splittede partier. For mange uten altfor sterke meninger, kan dette være avgjørende for partivalget, sier Fielding.

4. Forverring av personlige målinger

Målingene av Corbyns personlige oppslutning ("approval rating") spriker. "Corbynistaene" har blant annet trukket frem en måling fra Ipsos Mori i november der flere synes at David Cameron gjør en dårligere jobb som statsminister enn Corbyn gjør som Labour-leder.

Hos YouGov, som stiller et litt annet spørsmål, har Cameron ligget foran Corbyn hele tiden. Fra november til desember har oppslutningen om Labor-lederen stupt.

— Dette skyldes rett og slett at mange av dem som tidligere var usikre, er kommet ned fra gjerdet og har bestemt seg for at de ikke støtter Corbyn. Det er vanlig at folk gir politikerne noen måneder til å vise seg frem på, før de bestemmer seg, sier Wells i YouGov.

yougov-vTG7JemzTd.jpg

— Minus 41 er historisk dårlig for en så fersk kandidat, men politikere har gjort det enda dårligere enn dette senere i karrièren. Forgjengerene Ed Milliband og Gordon Brown var begge nede på -60 på et tidspunkt, sier Wells.

5. Liten tillit på økonomi og sikkerhet

Corbyn har kredibilitet på flere områder, slik som helse, offentlig transport og tjenester, ifølge ekspertene. Problemet er at han og partiet sliter på økonomi og sikkerhetspolitikk.

— Han oppfattes som vennlig og med fornuftig politikk på en god del områder, men det som til syvende og sist betyr noe når folk går til valg, er økonomi. Her er Corbyn og Labour langt unna der de bør være, sier professor Fielding.

Corbyn har også problemer med kredibiliteten når det kommer til sikkerhetspolitikk, blant annet fordi han vil ut av NATO og kvitte seg med britenes atomvåpen. Opposisjonen har også kritisert Corbyn for å ta for lett på terrororganisasjoner. I forrige uke brukte statsminister Cameron ordet "terrorsympatisører" om Corbyn og andre Labour-medlemmer. Statsministeren nekter å si unnskyld.

— Jo mer terrorsympatisør-utsagnet gjentas, desto mer blir Corbyn skitnet til. Jeg kan ikke se hvordan Labour kan hevde seg hos de avgjørende sentrumsvelgerne med denne typen stempel.

Faktisk får Corbyn nesten like dårlige skussmål som Russlands president Vladimir Putin av britene i en undersøkelse om terrororganisasjonen IS og Syria.

Mer britisk politikk: Denne sterke talen for bombing i Syria rørte politikerne til tårer

Kan det snu?

Alt er ikke helsvart. Labour og Corbyn besto en viktig test da de vant suppleringsvalget i kretsen Oldham West før helgen med stor margin. Flere fryktet på forhånd at høyrepopulistiske Ukip ville få flest stemmer i det som historisk har vært ensolid Labour-bastion.

Mens noen mener det demonsterer at Corbyn til nå er blitt undervurdert...

...mener andre det sier veldig lite.

— Resultatet viser at Labour fortsatt kan mobilisere, men jeg tror ting bare vil bli vanskeligere fremover. Ukip sliter med interne stridigheter, men kan bli tøffe hvis de klarer å samle seg. Samtidig vil den nye beregningen av valgkretser tjene de konservative. Faktum er at Labour må gjøre det bedre enn noensinne for å hevde seg ved neste parlamentsvalg. Det er de ikke i nærheten av å kunne klare, sier Fielding.

Også Mustad ved Universitetet i Agder ser mørkt på Labours muligheter.

— For å vinne er Corbyn nødt til å overtale en haug med folk til å flytte seg til venstre i politikken. Ingenting tyder på at det vil skje, sier han.

Flere peker på at en kraftig nedtur i økonomien eller at de konservative velger en veldig upopulær leder når Cameron etter planen går av før neste valg, kan snu bildet, men at det er lite sannsynlig.

— Blant medlemmene i partiet er det heller ikke noe ønske om å kaste Corbyn. Han gjør det han er blitt satt til. Uansett er nok Labour stuck med han for en ganske god stund. Spørsmålet er hvor mye han vil ødelegge partiet på disse årene, sier Mustad.

Interessert i nyheter om EU, NATO og utviklingen i Europa? Følg korrespondenten på Facebook